43,8 δισ. ευρώ έχασαν οι συνταξιούχοι από τα µνηµόνια των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ Κυριακή, 05 Μαρτίου 2017 00:28


Ως και το 50% του εισοδήµατός τους έχουν απολέσει οι Ελληνες συνταξιούχοι εξαιτίας των καταστροφικών οριζόντιων περικοπών, που περιελάµβαναν τα δύο πρώτα βάρβαρα µνηµόνια.

Αυτό το συγκλονιστικό νούµερο αποκαλύπτουν τα επίσηµα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας

22Teuxos 257 10

Σχεδόν 44 δισεκατοµµύρια ευρώ «άρπαξαν» από τις τσέπες των συνταξιούχων οι προηγούµενες κυβερνήσεις (του ΠΑΣΟΚ και της Νέας ∆ηµοκρατίας) µε τους αντι-συνταξιοδοτικούς νόµους, που ψήφισαν από το 2010 µέχρι το 2014. ∆ηλαδή, περίπου το 25% του ελληνικού ΑΕΠ!!!

 Από την άλλη, η τελευταία συµφωνία Τσίπρα του 2015 περιελάµβανε την υποχρέωση για περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ (δηλαδή, περίπου 1,8 δισ. ευρώ). Αυτά είναι τα δεδοµένα, που -µετά τη δηµοσίευση του συγκεκριµένου εγγράφου από την εφηµερίδα µας- πλέον δεν µπορεί να τα αµφισβητήσει κανείς! Και τώρα, σας ρωτάµε:


Σας φαίνεται λογικό αυτοί που αφαίρεσαν –αδιαµαρτύρητα- µε την ψήφο τους 44 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους να ουρλιάζουν και να καταγγέλλουν τώρα τους άλλους (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), που αναγκάστηκαν στο τέλος µιας σκληρής διαπραγµάτευσης να δεχθούν το 1,8;

✓ 
Σας φαίνεται λογικό αυτοί (Ν∆ – ΠΑΣΟΚ) που έκοψαν από τις συντάξεις -σωρευτικά µέχρι σήµερα- το 25% του ελληνικού ΑΕΠ να διαµαρτύρονται για τους άλλους (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), που µε τη διαπραγµάτευσή τους κράτησαν τον πήχη των απαιτήσεων των δανειστών στο…1%;

✓ 
Οµως, κυρίως…. σας φαίνεται λογικό το γεγονός ότι τα κανάλια και οι τηλε-«συνάδελφοι» µπερδεύονται µεταξύ του 25 και του 1 ή µεταξύ του 44 και του 1,8…. για το ποιο νούµερο είναι το µεγαλύτερο;

Και όµως!!! Ολα αυτά –τα απίστευτα αλλά ελληνικά µιντιακά- συµβαίνουν στη χώρα µας εν έτει 2017! Ερχονται οι υπαίτιοι της µεγαλύτερης σφαγής εισοδήµατος, που έχει συµβεί ποτέ σε χώρα του δυτικού κόσµου, να προβληθούν και πάλι –µέσω των χυδαίων ελληνικών συστηµικών µίντια- ως «σωτήρες»!

 Και ναι, µιλάµε για τους ίδιους, που υπέγραψαν 13 οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, µεγαλώνοντας το χάος αλλά και τα ελλείµµατα των ταµείων! Αυτοί µιλάνε!!! Η λέξη «ντροπή» είναι πολύ λίγη. Μα, πάρα πολύ λίγη!
257 840

Ενα κανονικό κακούργηµα 
σε βάρος της κοινωνίας

Σύµφωνα µε στοιχεία της Γενικής ∆ιεύθυνσης Οικονοµικού του Υπουργείου Εργασίας, που φέρνει σήµερα στο φως Το ΧΩΝΙ, οι νόµοι της γαλαζοπράσινης περιόδου 2010-2014 περιέκοψαν σωρευτικά µέχρι σήµερα τουλάχιστον 43,8 δισ. ευρώ από το εισόδηµα των συνταξιούχων, µέσα από τις διαδοχικές περικοπές (13 στον αριθµό) που προέβλεπαν τα δύο πρώτα µνηµόνια.

✓ 
Το µεγαλύτερο κοινωνικό πλήγµα εντοπίζεται στο διάστηµα 2010-2012, καθώς µε την εφαρµογή των νόµων 4092/2012 και 3845/2010 οι συνταξιούχοι έχασαν το µεγαλύτερο µέρος του εισοδήµατός τους.

✓ 
31 δισ. ευρώ χάθηκαν από τις περικοπές των δώρων εορτών και των επιδοµάτων αδείας, τις πρώτες κλιµακωτές περικοπές του νόµου 4093/2012, αλλά και την αναστολή χορήγησης αυτόµατων αυξήσεων στις συντάξεις.

✓ 
Oµως ο κατήφορος στα εισοδήµατα των συνταξιούχων δεν είχε τελειωµό. Νέα ∆ηµοκρατία και ΠΑΣΟΚ έφεραν χέρι-χέρι και άλλα σκληρά µέτρα, συρρικνώνοντας ακόµα περισσότερο το εισόδηµα των συνταξιούχων.

Eνα τέτοιο µέτρο ήταν η επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης (η οποία κόστισε 3,3 δισεκατοµµύρια στους συνταξιούχους) ενώ υπάρχει και µια σειρά άλλων περικοπών µέσα από τους ν. 4024/2011 και 4051/2012, που οδήγησε σε απώλειες επιπλέον 6,5 δισ. ευρώ.


Τι γλίτωσαν οι συνταξιούχοι 
το 2016 και το 2017

Η περιγραφή της καταστροφής, µάλιστα, µπορεί να γίνει ακόµη πιο γλαφυρή (αν και δεν χρειάζεται) αν συνυπολογίσει κανείς στα παραπάνω και το τι γλίτωσαν οι συνταξιούχοι από την πτώση της κυβέρνησης Σαµαρά τον Ιανουάριο του 2015. Γιατί θυµίζουµε ότι οι πλέον δυσβάστακτες οριζόντιες περικοπές είχαν προγραµµατιστεί για τον Ιανουάριο του 2015 και πως ο µόνος λόγος που δεν εφαρµόστηκαν ήταν επειδή κέρδισε ο Τσίπρας! Συγκεκριµένα…

✓ 
Υπενθυµίζεται ότι οι συνταξιούχοι γλίτωσαν κυριολεκτικά τη τελευταία στιγµή την οριστική κατάργηση των επικουρικών τους συντάξεων. Η εφαρµογή της ρήτρας µηδενικού ελλείµµατος στις επικουρικές συντάξεις, όπως είχε σχεδιαστεί το 2014, απαιτούσε την οριζόντια και άδικη µείωση σε όλες τις επικουρικές (δηλαδή σε 1.209.602 συντάξεις) από 1 Ιανουαρίου 2015 σε ποσοστό της τάξης του 20% επί πλέον των υφιστάµενων περικοπών που είχαν εφαρµοστεί, ενώ περαιτέρω µείωση της τάξης του 13% θα απαιτείτο για το έτος 2017.

✓ 
Με το νόµο Κατρούγκαλου, ωστόσο, ακυρώθηκε η ρήτρα µηδενικού ελλείµµατος –δηλαδή ακυρώθηκε η εφαρµογή οριζόντιων µειώσεων σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους- και αντικαταστάθηκε από την αναπροσαρµογή των επικουρικών συντάξεων, βάσει ενός ενιαίου κανόνα υπολογισµού της σύνταξης για όλους. Αν εφαρµοζόταν η ρήτρα µηδενικού ελλείµµατος, η απώλεια του εισοδήµατος των συνταξιούχων (για τη διετία 2016 -2017) εκτιµάται ότι θα ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ!


Περικοπές χωρίς αντίκρισµα. 
Και µιλάνε!!!

Και ενώ όλα τα γαλαζοπράσινα στελέχη µάς έλεγαν για χρόνια ότι οι περικοπές θα έχουν όφελος για το ασφαλιστικό σύστηµα (και για αυτό τις ψήφιζαν µε χαρά), τελικά αυτό που αποδεικνύεται ότι το αποτέλεσµα ήταν µια τρύπα στο νερό! Και αυτό διότι τα µέτρα που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας ∆ηµοκρατίας αφενός εξαθλίωσαν τους ήδη ταλαιπωρηµένους συνταξιούχους, αφετέρου δεν βελτίωσαν καθόλου την εικόνα των εσόδων των ασφαλιστικών ταµείων.

Eτσι, µετά από 44 δισ. µέτρα, το ασφαλιστικό σύστηµα συνεχίζει να καρκινοβατεί, ενώ οι συντάξεις τροφοδοτούνται ακόµα µε δανεικά. Την ίδια στιγµή, τα µεγάλα ελλείµµατα συνεχίζουν να ταλανίζουν σχεδόν όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Teuxos 257 1143
Παρά τις µεγάλες απώλειες των συνταξιούχων, η εξέλιξη του ελλείµµατος των φορέων κοινωνικής ασφάλισης σε απόλυτα µεγέθη είναι αυξητική και η κάλυψη των ετήσιων ελλειµµάτων των φορέων κύριας ασφάλισης εξακολουθεί να αντιµετωπίζεται µε τη µεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισµό. Από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι ο ΟΓΑ έχει απορροφήσει σχεδόν το 44% της χρηµατοδότησης, λόγω του ότι το µεγαλύτερο µέρος των παροχών του έχει προνοιακό χαρακτήρα. Ακολουθεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ µε 27% και ο ΟΑΕΕ µε 10%.

Τα χρόνια της ύφεσης, δηλαδή το διάστηµα 2010-2015, τα αδηφάγα ασφαλιστικά ταµεία άντλησαν από τον κρατικό προϋπολογισµό περίπου 68 δισ. ευρώ. Στο µεγαλύτερο ταµείο της χώρας έχουν µεταφερθεί 19,5 δισ. Ευρώ, στον ΟΓΑ 26,943 δισ. ευρώ, στον ΟΑΕΕ 8,9 δισ. ευρώ και στο ΝΑΤ 6,1 δισ. ευρώ.


77Teuxos 257 11


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ Στο ΧΩΝΙ - 6.3.2017

cover 25732