Μίζεροι καταστροφολόγοι… Σας έρχεται βόµβα από την Eurostat! Σάββατο, 15 Απριλίου 2017 22:57


Πάνω από 6,5 δισ. το ελληνικό πλεόνασµα του 2016!

Το εκτιµούσανε στο +0,5 επί του ΑΕΠ για το 2016. Αργότερα, το υπολογίζανε σε 2%. Τελικά, έρχεται κοντά στο 3,8% - 4%! Περίπου 8πλάσιο του στόχου, δηλαδή!

Ο λόγος για το πρωτογενές πλεόνασµα, που έβγαλε η ελληνική οικονοµία το 2016, και που έρχεται να ξεφτιλίσει κανονικά τους µίζερους καταστροφολόγους. Κάτι άσχετους τύπους, σαν και αυτούς του ΣΚΑΪ, δηλαδή…

263 401

Γύρω στις 20 Απριλίου (συνήθως λίγες µέρες µετά, για την ακρίβεια), η Eurostat κάθε χρόνο δηµοσιεύει τα επίσηµα στοιχεία της για τις χώρες της ευρωζώνης, που απεικονίζουν την πραγµατική κατάσταση της κάθε οικονοµίας τη χρονιά που πέρασε.

Τότε, λοιπόν, (σε λίγες µέρες από σήµερα) θα αποδειχθεί το τι πραγµατικά συνέβη πέρυσι στην ελληνική οικονοµία. Και τότε θα αποδειχθεί περίτρανα αν ο προϋπολογισµός εκτελούνταν «αρρωστηµένα» και η οικονοµία όδευε προς τα βράχια, όπως µας έλεγαν οι «δηµοσιογράφοι» του ΣΚΑΪ ή αν η οικονοµία µετά από χρόνια υφεσιακής ανωµαλίας... επιτέλους πήγαινε καλά, όπως έγραφε Το ΧΩΝΙ (και µόνον, δυστυχώς).

Και γιατί έχει απόλυτη σηµασία η οικονοµία να πιάνει στους στόχους της; Μα, γιατί µόνον έτσι µπορεί η κάθε κυβέρνηση να αποκρούσει τις κάθε φορά εµµονικές απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Σόιµπλε, περί νέας κλιµακούµενης λιτότητας. Αν οι στόχοι πιάνονται και τα νούµερα βγαίνουν (αν το πρόγραµµα προχωρά χωρίς πρόβληµα, δηλαδή), τότε οι απαιτήσεις των εµµονικών για νέα λιτότητα µπορεί να παραµένουν στις ίδιες ιδεολογικές ράγες, αλλά στερούνται σοβαρής δικαιολογητικής βάσης, έτσι ώστε να περάσουν από τα θεσµικά όργανα της ευρωζώνης. (Με απλά λόγια, είτε πιάνονται τα νούµερα είτε όχι, ο Τόµσεν και ο Σόιµπλε τα ίδια µέτρα θα ζητήσουν.

Απλά, όπως απέδειξε η πρόσφατη πολιτική Ιστορία της ευρωζώνης, στην περίπτωση που πιάνονται οι στόχοι, µια κυβέρνηση που διαπραγµατεύεται σκληρά, µπορεί και να τα αποκρούσει.

Αν δεν πιάνονται, τότε τα νέα µέτρα λιτότητας είναι µονόδροµος. Ειδικά, αν στην εξουσία είναι η ΝΔ, που εµφανίζεται να έχει αλλεργία σε ο,τιδήποτε µπορεί να σώσει το λαό από τις γερµανικές δαγκάνες της λιτότητας, όπως ο κόφτης (πέρυσι) και τα αντίµετρα (φέτος).

Τι θα µάθουµε σε λίγες µέρες

Το µέγεθος µε το µεγάλο (δηµοσιογραφικό – πολιτικό- διαπραγµατευτικό) ενδιαφέρον είναι αναµφισβήτητα το πρωτογενές αποτέλεσµα της ελληνικής οικονοµίας. (Εσοδα – έξοδα, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος εξυπηρέτησης χρέους.

Δηλαδή, χωρίς τα δανεικά, αν θα είχαµε –ως οικονοµία- κέρδη ή ζηµίες). Ε, λοιπόν, ως προς αυτό… ξέρετε τι λένε οι πληροφορίες; Οτι το αποτέλεσµα που θα δείξει η Eurostat θα είναι ένα πρωτογενές πλεόνασµα… µεταξύ 3,8% και 4,2% επί του ΑΕΠ!

Οταν ο δραστικά µειωµένος στόχος για το 2016 –βάσει της νέας συµφωνίας Τσίπρα- ήταν στο +0,5% επί του ΑΕΠ! Δηλαδή, η ελληνική οικονοµία θα πιάσει αποτέλεσµα κοντά στο 8πλάσιο του στόχου!

3333baloon PROTH1 COLOR4

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ, για να αντιληφθούµε καλύτερα τα µεγέθη:

✓Ο Σαµαράς είχε δεσµευθεί για το 2016 σε στόχο πρωτογενούς πλεονάσµατος 4,5%!
✓Ο Τσίπρας µε τη διαπραγµάτευσή του, µείωσε το στόχο σε +0,5% επί του ΑΕΠ, (εξοικονοµώντας ΜΟΝΟ σε µία χρονιά 7,2 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονοµία).
✓Στις αρχές του έτους, η εκτίµηση για το 2016 έφτανε µέχρι το 2,5% επί του ΑΕΠ.
✓Τελικά, όµως, αυτό φαίνεται ότι θα κλείσει πάνω από 3,8% επί του ΑΕΠ!

Δηλαδή, ο στόχος ήταν να βγάλει η ελληνική οικονοµία «κέρδη» κοντά στα 0,9 δισ., αλλά αυτή τελικά έβγαλε –βάσει πληροφοριών- κοντά στα 6,9 δισ. ευρώ!

Και αλήθεια, τώρα ποια βλακεία θα βρουν να µας πουν οι άσχετοι τηλε-«συνάδελφοι», σαν και αυτούς που συχνάζουν στα τηλε-τραπέζια ψεύδους του ΣΚΑΪ;

Οτι ούτε η Eurostat υπολόγισε τις οφειλές του δηµοσίου, και άρα θα πρόκειται για πλεόνασµα «µαϊµού»; Αυτή την κορυφαία βλακεία θα πουν πάλι, που αποδεικνύει το πόσο άσχετοι είναι, για να λένε αυτές τις ανοησίες; Καλύτερα να κρυφτούν στο καβούκι της αναξιοπιστίας τους, θα τους συµβουλεύαµε εµείς.

263 402
Διεθνής και απόλυτη ξεφτίλα (Λυριτζή και Οικονόµου, ακούτε;)

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι συγκεκριµένες πληροφορίες, που σηµειωτέον πέραν από τις ανεπίσηµες κυβερνητικές διαρροές ταυτίζονται και µε την πληροφόρηση που έρχεται από τις Βρυξέλλες (χωρίς ωστόσο κανείς να τολµά να µιλήσει δηµόσια, πριν από την επίσηµη ανακοίνωση), τότε θα συµβούν δύο πράγµατα την ίδια στιγµή:

✓ Οι τηλεδηµοσιογράφοι της κακιάς αντεθνικής µιζέριας θα ξεφτιλιστούν.
✓ Οι τηλεθεατές τους θα καταλάβουν ότι οι τηλεδηµοσιογράφοι που παρακολουθούσαν… ξεφτιλίστηκαν!

Βέβαια, εκείνοι θα κάνουν σαν να µη συµβαίνει τίποτα! Θα λένε ότι βρέχει, παρά το γεγονός ότι θα τους φτύνουν! Και θα επιµένουν να βλέπουν παντού την καταστροφή, και πάλι!

Οµως, αυτοί ας κάνουν ό,τι νοµίζουν. Ετσι και αλλιώς, την αλήθεια µπορείς να τη δεις, µόνο αν θέλεις. Αν δεν θέλεις (σαν τον Αδωνι ας πούµε…), τότε µπορείς να δηµιουργείς όσα φανταστικά παραµύθια θέλεις, και να τα πουλάς στους οπαδούς σου µε την ίδια ευκολία, που κάποιος µπορεί να πουλάει tablet, λέγοντας ότι το κάνει για την αρχαιοµάθεια!

Ο µατωµένος προπέρσινος Απρίλιος

Σε λίγες µέρες θα ανακοινωθούν τα επίσηµα αποτελέσµατα της ελληνικής οικονοµίας από την Eurostat, που σύµφωνα µε πληροφορίες της εφηµερίδας µας, θα βγάλουν ένα εντυπωσιακά µεγάλο πρωτογενές πλεόνασµα για το 2016, άνω των 6 δισ. ευρώ (κοντά στο 3,8% επί του ΑΕΠ).

Με αφορµή την επικείµενη δηµοσίευση των αποτελεσµάτων του 2016 (κυβέρνηση Τσίπρα), καλό είναι να θυµίσουµε ότι πριν από δύο χρόνια, η Εurostat είχε δηµοσιεύσει τα αντίστοιχα αποτελέσµατα της ελληνικής οικονοµίας για το 2014 (κυβέρνηση Σαµαρά).

263 403

Τη χρονιά, δηλαδή, που όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, η ελληνική οικονοµία έπεσε θύµα ενός εγκληµατικού σχεδίου της απερχόµενης κυβέρνησης, που πήρε τον τίτλο «αριστερή παρένθεση», καταγράφοντας στο τέλος της χρονιάς µια τεράστια δηµοσιονοµική τρύπα ύψους 3 δισ. ευρώ (προκειµένου να µην αντέξουν οι επόµενοι στη διαπραγµάτευσή τους).

Θα µπορούσε να πει κανείς πολλά για αυτό το τεράστιο αδιερεύνητο έγκληµα κατά του ελληνικού λαού, που διέπραξε η προηγούµενη κυβέρνηση, για να ναρκοθετήσει το έδαφος ενόψει του ερχοµού του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ωστόσο, προς το παρόν, ας µείνουµε στην αρχική ανάγνωση των πραγµάτων. Και αυτή η ανάγνωση λέει:

✓ Στην καλύτερη χρονιά του Σαµαρά (2014), χάσαµε το στόχο κατά 3 δισ. ευρώ.
✓ Στην πιο δύσκολη χρονιά του Τσίπρα (2016), ξεπεράσαµε το στόχο κοντά 6 δισ. ευρώ!

43,5% αύξηση στα αυτοκίνητα

Σύµφωνα µε την ΕΛΣΤΑΤ, το Μάρτιο του 2017, ο αριθµός των αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα (καινούρια ή µεταχειρισµένα εξωτερικού) αυξήθηκε κατά 43,5% σε σχέση µε τον αντίστοιχο αριθµό του περσινού Μαρτίου! Αν υπολογιστεί το αποτέλεσµα του τριµήνου, και συγκριθεί µε το περσινό αντίστοιχο τρίµηνο, η αύξηση φτάνει το 35,6%.

Teuxos 263 4

Αλήθεια, αυτό είναι ένα στοιχείο που αντανακλά την κατάσταση στην πραγµατική οικονοµία; Είναι. Και τι δείχνει; Καταστροφή; Ο ΣΚΑΪ να απαντήσει…

ΑΝΑΛΥΣΗ – ΣΟΚ: Τους στόχους (µέχρι και το 2018) τους έχουµε πιάσει ήδη!

Teuxos 263 5

Πριν ξεκινήσουµε, να τονίσουµε ότι ένα από τα κοµβικά σηµεία της αντιπολιτευτικής ρητορικής (ειδικά των τηλε-πρωινάδικων της καταστροφής) είναι ότι ο στόχος του 3,5% για το 2018 είναι πάρα πολύ υψηλός, και τελικά δεν θα τον πιάσουµε! Και αυτό θα µας οδηγήσει (πού αλλού;) στην καταστροφή!

Γιατί θα ληφθούν πολλά νέα µέτρα λιτότητας (προκειµένου να πιάσουµε τον άπιαστο στόχο), τα οποία όµως τελικά δεν θα τα καταφέρουν. Και έτσι, ούτε τα θετικά αντίµετρα θα εφαρµοστούν (µιας και δεν θα πιάσουµε το στόχο του 2018) αλλά και το φορολογικό (που προγραµµατιζόταν για το 2020) θα έρθει νωρίτερα, ήδη από το 2019, µιας και δεν θα έχουµε πιάσει τους στόχους του 2018.

Ολη τους η ανάλυση εκεί βασίζεται. Οτι θα εφαρµοστούν ΜΟΝΟ τα αρνητικά µέτρα χωρίς τα αντίµετρα, επειδή ακριβώς η ελληνική οικονοµία δεν θα καταφέρει να πιάσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσµατος του 3,5% το 2018. Και πάνω σ’ αυτό το -δικό τους- δεδοµένο χτίζουν όλη την καταστροφή τους. Μόνο που η πραγµατικότητα δείχνει ότι όλοι αυτοί οι κύριοι… δεν ξέρουν πού πατούν και πού βρίσκονται!!! Δείτε γιατί…

Βάσει της συµφωνίας Τσίπρα (το καλοκαίρι του 2015), η ελληνική οικονοµία δεσµεύθηκε στους εξής στόχους πρωτογενούς πλεονάσµατος, µέχρι και το 2018.

✓Για το 2015, σε έλλειµµα -0,25% επί του ΑΕΠ.
✓Για το 2016, σε πλεόνασµα +0,5% επί του ΑΕΠ.
✓ Για το 2017, σε πλεόνασµα +1,75% επί του ΑΕΠ.
✓ Για το 2018, σε πλεόνασµα +3,5% επί του ΑΕΠ.

Δηλαδή, η συµφωνία µε τους δανειστές ήταν: Εσύ θα µου εξασφαλίσεις φθηνή χρηµατοδότηση µέχρι και το 2018, και εγώ δεσµεύοµαι ότι θα τηρώ πλεονασµατικούς προϋπολογισµούς µέχρι τότε.

Πόσο πλεονασµατικούς; Αυτό προκύπτει από µια απλή πρόσθεση των παραπάνω αριθµών. Ετσι, βρίσκουµε το σωρευτικό πρωτογενές πλεόνασµα (µέχρι και το 2018), στο οποίο δεσµεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση. Το άθροισµα, λοιπόν, βγάζει 5,5% επί του ΑΕΠ ήτοι 9,9 δισ. ευρώ. Πάµε τώρα στην πραγµατικότητα:

✓ Για το 2015, το αποτέλεσµα της ελληνικής οικονοµίας ήταν +0,25% επί του ΑΕΠ (ο στόχος ήταν για µικρό έλλειµµα, αλλά το αποτέλεσµα ήταν πλεονασµατικό).
✓ Για το 2016, το αποτέλεσµα της ελληνικής οικονοµίας αναµένεται να ανακοινωθεί (σε λίγες µέρες από τη Εurostat) γύρω στο 4% επί του ΑΕΠ.

Η πρόσθεση που προκαλεί ίλιγγο

Αν προσθέσουµε τα πρωτογενή αποτελέσµατα της ελληνικής οικονοµίας ΜΟΝΟ για την περίοδο 2015-2016, φτάνουµε σε ένα σωρευτικό πλεόνασµα (διετίας) 4,2% επί του ΑΕΠ. Αυτό σηµαίνει 7,56 δισ. ευρώ. Αν τώρα σ’ αυτό προσθέσουµε και το αποτέλεσµα του πρώτου διµήνου του 2017 (που έχει ανακοινωθεί επίσηµα από το υπουργείο Οικονοµικών), τότε ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ έχουµε…

7,56 δισ. πλεόνασµα (για τα έτη 2015-2016) + 2,13 δισ. πλεόνασµα (για το πρώτο δίµηνο του 2017).

Στο σύνολο δηλαδή… 9,7 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασµα! Οταν ο στόχος µέχρι και το 2018 είναι συνολικά… 9,9 δισ.!

Αρα, το στόχο του 2018 (το σωρευτικό µέχρι τότε!) σχεδόν τον έχουµε πιάσει ήδη! Και προσέξτε! Χωρίς να υπολογίσουµε το Μάρτιο, του οποίου το αποτέλεσµα δεν έχει ακόµη ανακοινωθεί. Γιατί µόλις ανακοινωθεί και αυτό, τότε και επίσηµα θα έχουµε ξεπεράσει το συνολικό στόχο του προγράµµατος (που λήγει στο τέλος του 2018), ήδη από το Μάρτιο του 2017!

Και τώρα, ξαναδείτε την εικόνα ολοκληρωµένη. Θα σας χρησιµεύσει για να διαπιστώσετε απολύτως δύο πράγµατα: Αφενός το µέγεθος της παραπληροφόρησης που υφίσταται ο ελληνικός λαός (που καθηµερινά ακούει ότι καταστρέφεται, ενώ η οικονοµία για πρώτη φορά πάει καλά), αφετέρου το πόσο εκτός τόπου και χρόνου βρίσκονται όλοι αυτοί οι φορείς της καταστροφής και της αντεθνικής τηλε-µιζέριας.

Δεν ξέρουν τι τους γίνεται

Γιατί ΜΟΝΟΝ αν δεν µπορείς να αντιληφθείς καθόλου τα µεγέθη (και παρασύρεσαι από αποσπασµατικούς τίτλους στο Facebook) µπορείς να επενδύεις σήµερα πολιτικά στο ενδεχόµενο η ελληνική οικονοµία να µην πιάσει τους στόχους της. Αν στοιχειωδώς κάποιος παρακολουθεί τα νούµερα, γελάει µ’ αυτά τα σενάρια και κυρίως µ’ αυτούς τους άσχετους που τα υιοθετούν.

Γιατί δεν µπορεί να βγαίνεις να λες ότι η οικονοµία δεν θα πιάσει το στόχο του 2018, όταν τον έχει ήδη πιάσει από το Μάρτιο του 2017!!!

Δεν αρκεί να είσαι ένας συνειδητός µίζερος καταστροφολόγος για να το κάνεις αυτό. Χρειάζεται και µεγάλη δόση ασχετοσύνης, για να υιοθετήσεις αυτή τη στρατηγική επιλογή. (Μπράβο στον Αδωνι, και τη ΝΔ. Πολύ καλά το πάνε…).

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ Στο ΧΩΝΙ - 16.4.2017

cover 263122