Δεν έχουν τελειωμό οι σφαλιάρες για τους μίζερους καταστροφολόγους: 8πλάσιο του στόχου το πλεόνασμα του 2016! Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017 00:06


Τελικά, για τους εγχώριους καταστροφολόγους, η εβδοµάδα των Παθών ήρθε φέτος µε λίγες µέρες καθυστέρηση.

Συγκεκριµένα, δεν ταυτίστηκε χρονικά µε την κανονική Μεγάλη Εβδοµάδα των Χριστιανών, αλλά ήρθε την επόµενη ακριβώς, φτάνοντας µέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων της ΕΛΣΤΑΤ, που σήµανε και τη σταύρωση της καταστροφολογίας (µε τη διαφορά ότι δεν θα αναστηθεί…)

μανος1

Η ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή το πρωί ανακοίνωσε το αποτέλεσµα της ελληνικής οικονοµίας για το 2016, και το νούµερο του πρωτογενούς πλεονάσµατος είναι εντυπωσιακό. Εφτασε να είναι 8πλάσιο του στόχου, ρίχνοντας µια πραγµατική ηχηρή και οδυνηρή σφαλιάρα στους εγχώριους καταστροφολόγους. Και για να αντιληφθούµε το µέγεθος της οδύνης τους, καλό είναι να θυµηθούµε ότι:

✓ Ο στόχος που είχε τεθεί από τη συµφωνία Τσίπρα για το 2016 ήταν 0,5%. Ωστόσο από την πρώτη στιγµή, η κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ότι η οικονοµική πολιτική της κυβέρνησης είναι λάθος και έτσι στο τέλος δεν θα καταφέρουµε να πιάσουµε το πλεόνασµα, και έτσι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης.

✓ Ολο το 2016, τα κανάλια καθηµερινά λένε στον ελληνικό λαό ότι η χώρα καταστρέφεται, η οικονοµία βρίσκεται σε αρνητική πορεία και πως γενικά πάµε στα βράχια. Και πάντα όλη αυτή τους την καταστροφολογία την εξαρτούν από την επιπλέον λιτότητα, που θα έρθει γιατί δεν θα πιάσουµε τους στόχους.

✓ Την περασµένη Κυριακή, Το ΧΩΝΙ στο πρωτοσέλιδό του έκανε την πρόβλεψη (που βασίστηκε σε πληροφόρηση των τελευταίων ωρών) ότι το πρωτογενές πλεόνασµα που θα ανακοινωθεί επίσηµα, όχι µόνο θα ξεπερνά το στόχο αλλά θα τον συνθλίβει! Συγκεκριµένα, ότι σε ποσοστό επί του ΑΕΠ, το πρωτογενές πλεόνασµα θα κυµαίνεται από 3,8% ως 4,2%, πράγµα που σηµαίνει ότι θα βγει πάνω από 6,5 δισ.

✓ Τελικά, µερικές µέρες µετά, ήρθαν και τα επίσηµα αποτελέσµατα της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν πρωτογενές 3,9% επί του ΑΕΠ για το 2016, δηλαδή 6,9 δισ. ευρώ.

264 1001

Δηλαδή, το αποτέλεσµα που πέτυχε η ελληνική οικονοµία πέρυσι (3,9% επί του ΑΕΠ) φτάνει να είναι… 8πλάσιο του στόχου!!! Μα, πώς είναι δυνατόν να συµβαίνει αυτό, ενώ όλο το 2016 τα κανάλια µας έλεγαν ότι η οικονοµία «έχει κολλήσει στη στασιµότητα», «ο προϋπολογισµός εκτελείται αρρωστηµένα», «καταστρέφεται» και «βουλιάζει στην ύφεση»; Μπορεί κανείς να δώσει πειστική απάντηση σ' όλο αυτό; (Και οι σφαλιάρες δεν έχουν τελειωµό…)


Γυρίστε και το άλλο µάγουλο,καταστροφολόγοι

Και δεν τελειώσαµε µε το 2016! Γιατί αυτή ήταν η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, που µετράει τα µεγέθη της Ελλάδας κάπως διαφορετικά από ό,τι η Eurostat (που θα ανακοινώσει τα δικά της νούµερα την επόµενη εβδοµάδα) και άρα µπορεί να µπει και το 4 µπροστά!

Αλλά και να µη µπει, το δεδοµένο είναι ότι την ερχόµενη εβδοµάδα όλη η Ευρώπη θα µάθει ότι η ελληνική οικονοµία την περσινή χρονιά έπιασε αποτέλεσµα 8πλάσιο του στόχου! Και αλήθεια, τότε, πώς θα φανούν στα µάτια των Ευρωπαίων όλοι εκείνοι οι γαλαζοπράσινοι τύποι, που ούρλιαζαν στο ευρωκοινοβούλιο ότι η ελληνική κυβέρνηση καταστρέφει την οικονοµία; (Μιλάµε για τους Κύρτσο, Σπυράκη και Καϊλή, κατά βάση. Ε, λοιπόν, ας βρουν πειστικές απαντήσεις για τη διεθνή ξεφτίλα τους, τώρα. Θα τις χρειαστούν).

Επίσης, µιλάµε και για τους «συναδέλφους» των πρωινάδικων της καταστροφής, που ξαφνικά θα πρέπει να εξηγήσουν στους τηλεθεατές τους ότι τελικά… η οικονοµία πήγαινε καλά πέρυσι! (Ασχετα, που οι ίδιοι τους έλεγαν βλακείες!). Καλή επιτυχία να ευχηθούµε σ’ όλους αυτούς τους κυρίους, που πραγµατικά θα κληθούν να βιώσουν το επόµενο διάστηµα έναν επαγγελµατικό Γολγοθά. Γεµάτο σφαλιάρες και διαψεύσεις, ξεφτίλα και αναξιοπιστία.
264 1002


Η εβδοµάδα των παθών για τη ΝΔ

Η φετινή άγρια περιπέτεια των εγχώριων καταστροφολόγων, που θα µπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει και ως µια ιδιότυπη «Εβδοµάδα των τηλε-Παθών», ξεκίνησε για την ακρίβεια από τότε που ο Σόιµπλε (υπό την πίεση της Μέρκελ) άρχισε να «αδειάζει» τους εγχώριους υποστηρικτές του. Το έκανε για πρώτη φορά µόλις λίγες µέρες πριν από το τελευταίο Eurogroup και συνέχισε να το κάνει -από τότε µέχρι και σήµερα- περίπου κάθε 48 ώρες.

Γιατί; Μα, γιατί αναγκάστηκε να συµµορφωθεί στις εντολές των Ευρωπαίων ηγετών. Και η απόφαση των ηγετών ήταν από την πρώτη στιγµή να κλείσει τελικά η αξιολόγηση. Ετσι, µπορεί ο Σόιµπλε –σε συνεργασία µε το ΔΝΤ- όλο το προηγούµενο διάστηµα να µπλόκαρε την αξιολόγηση, δίνοντας παράλληλα και το πάτηµα στους εγχώριους υποστηρικτές του να ουρλιάζουν (ελπίζοντας ότι ο µέντοράς τους στο τέλος θα περάσει το δικό του) αλλά όταν ο κόµπος έφτασε στο χτένι, η Μέρκελ τον µάζεψε, και ο Σόιµπλε άλλαξε άρδην! Και την αλλαγή της στάσης του δεν την είδαµε µόνο πριν από το Eurogroup αλλά και µετά από αυτό!

Η τελευταία του δήλωση, άλλωστε, είναι απολύτως ενδεικτική όλων των ανωτέρω. Οταν το ΔΝΤ δηµοσιοποίησε την έκθεσή του και η ελληνική κυβέρνηση απάντησε ότι οι εκτιµήσεις του Ταµείου είναι απαισιόδοξες, ο Σόιµπλε –ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΣΗ- βγήκε και πήρε θέση υπέρ της Ελλάδας, λέγοντας ότι οι εκτιµήσεις των Ελλήνων είναι πιο ρεαλιστικές από αυτές του ΔΝΤ!

Και έτσι, στα ξαφνικά, η ΝΔ του Κυριάκου και του Αδωνι… έµεινε χωρίς µέντορα! Αλλά και χωρίς αφήγηµα, ταυτόχρονα! Γιατί αν δεν υπάρχει ένας Σόιµπλε να δηµιουργήσει πρόβληµα στους Ελληνες, τότε πώς στο διάολο θα έρθει αυτή η -πολυπόθητη για τους γαλάζιους- εµπλοκή, που θα οδηγήσει σε εκλογές; Δεν θα έρθει…

μανος2


Η εβδοµάδα των εξελίξεων για την Ελλάδα

Αυτή τη στιγµή, η ελληνική κυβέρνηση (µέλη της οποίας βρίσκονται ήδη για αυτό το λόγο στην Αµερική για την εαρινή Σύνοδο του Ταµείου) διαπραγµατεύεται τα µεσοπρόθεσµα µέτρα για το χρέος. Τα ζητά και τα διεκδικεί τώρα, αλλά σε καµία περίπτωση δεν θα πει όχι σε µια δεσµευτική περιγραφή, και ας αρχίσει η υλοποίησή τους το 2018. Αυτή η συµφωνία αναµένεται να κλείσει µέσα στο τρέχον Σαββατοκύριακο και έτσι να «ξεκλειδώσει» την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραµµα, µιας και θα έχει να κάνει µε µια χώρα, το χρέος της οποίας θα θεωρηθεί ξανά βιώσιµο. Στην αρχή της ερχόµενης εβδοµάδας αναµένεται αφενός η ανακοίνωση των τελικών και επίσηµων αποτελεσµάτων από την Eurostat (που θα αποτελέσουν και την οριστική βάση για τους τελικούς υπολογισµούς), αφετέρου η έλευση των Θεσµών στην Αθήνα, προκειµένου να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτοµέρειες.

Αµέσως µετά, έρχεται η νοµοθέτηση του πρώτου πακέτου µέτρων – αντίµετρων (µηδενικής δηµοσιονοµικής επιβάρυνσης) για την περίοδο από το 2019 και µετά.
Δεδοµένων των ανωτέρω, παράλληλα «ξεκλειδώνει» το επόµενο διάστηµα και η ένταξη της χώρας στο πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Μ’ αυτόν τον τρόπο, το σήµα στις διεθνείς αγορές θα έχει σταλεί. Η Ελλάδα δεν θα θεωρείται πλέον επικίνδυνη για χρεοκοπία, παρά µια χώρα που ξαναµπαίνει στην κανονικότητα. Το τυπικό κλείσιµο της αξιολόγησης αυτή τη στιγµή προσδιορίζεται χρονικά για τα τέλη Μαΐου. Ακόµη όµως και να χαθεί η χρονική προθεσµία για το τακτικό Eurogroup, έχει συµφωνηθεί ότι υπάρχει και η δυνατότητα σύγκλησης έκτακτου, προκειµένου να υπάρξει η επικύρωση των συµφωνηθέντων.

Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ένα: Οτι ποτέ στο παρελθόν η Ελλάδα δεν ήταν τόσο κοντά στην έξοδο από την κρίση, µε την κοινωνία όρθια. Αυτή είναι η αλήθεια που πρέπει να γνωρίζουν οι Ελληνες. Ασχετα από τις βλακείες που του λένε τα κανάλια καθηµερινά.


«Τα αντίµετρα θα εφαρµοστούν»

Βάσει της κυβερνητικής ανακοίνωσης για τα αποτελέσµατα της ΕΛΣΤΑΤ «το πρωτογενές πλεόνασµα είναι στο 3,9% του ΑΕΠ, ενώ σύµφωνα µε τους ειδικούς κανόνες του προγράµµατος κλείνει στο 4,19%. Περισσότερο από 8 φορές δηλαδή πάνω από το σχετικό στόχο», κάτι που αποδεικνύει αφενός ότι όσοι µιλούσαν για ενεργοποίηση του κόφτη διαψεύδονται µε πάταγο, αφετέρου ότι καθίσταται βέβαιο ότι οι στόχοι για το 2017 και το 2018 θα πιαστούν.

«Εποµένως τα θετικά µέτρα που συµφωνήθηκαν και θα νοµοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπάρχει πλέον καµία αµφιβολία ότι θα εφαρµοστούν». Και συνεχίζει η ανακοίνωση:

«Ετσι το ερώτηµα που έχει µπροστά της η Νέα Δηµοκρατία δεν είναι πλέον θεωρητικού, αλλά άµεσου πρακτικού χαρακτήρα.

Θα ψηφίσει τα θετικά µέτρα για:

✓ Τη µείωση του ΕΝΦΙΑ,
✓τη µείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων,
✓ την επιδότηση ενοικίου για χαµηλά και µεσαία εισοδήµατα,
✓ τη µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης των συνταξιούχων,
✓ την ενίσχυση του Προγράµµατος Δηµοσίων Επενδύσεων,
✓ την επέκταση του προγράµµατος των σχολικών γευµάτων;

Ή θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική πολιτική που επέλεξε και πριν λίγους µήνες, όταν αρνήθηκε να υπερψηφίσει την παροχή ύψους 617 εκατοµµυρίων ευρώ στους χαµηλοσυνταξιούχους; Βεβαίως αυτό αφορά αποκλειστικά τη Νέα Δηµοκρατία, τα κοµµατικά της όργανα και τα στελέχη της.

Αυτό που αφορά εµάς είναι να επιτύχει η µεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία. Πράγµα που για πρώτη φορά είναι σήµερα όχι απλά ορατό, αλλά επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσµατα».

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ Στο ΧΩΝΙ - 23.4.2017