Ένα ΠΑΣΟΚ… τραµπάλα Τρίτη, 02 Μαΐου 2017 12:35


Η Φώφη Γεννηµατά δροµολογεί τις εξελίξεις για τη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα, ώστε να «διασώσει» τη Δηµοκρατική Συµπαράταξη, µέσω εκτάκτου συνεδρίου.

2000 1

Η υποβόσκουσα, εδώ και πολύ καιρό, κρίση στο ΠΑΣΟΚ, και ευρύτερα στο χώρο της Κεντροαριστεράς ξέσπασε πλέον ανοιχτά µε άγνωστες προς το παρόν συνέπειες για το µέλλον του συγκεκριµένου πολιτικού χώρου. Η πρόεδρος του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήµατος απασφάλισε και ανέλαβε πρωτοβουλίες, µε τις οποίες απαντά στον εσωκοµµατικό πόλεµο που έχει ξεσπάσει µε αποκορύφωµα την εκρηκτική συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το προηγούµενο Σάββατο. Ποιες είναι αυτές οι πρωτοβουλίες; Εκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ξήλωµα του γραµµατέα και του Πολιτικού Συµβουλίου από τις αρµοδιότητες τους, τις οποίες µεταφέρει στην Κεντρική Οργανωτικής Επιτροπή Συνεδρίου και εκλογή νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, ώστε να αλλάξουν οι συσχετισµοί.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ τον ΣΗΜΙΤΗ

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινήθηκε ταχύτατα, όχι µόνο κάνοντας επίδειξη πυγµής, αλλά δείχνοντας ετοιµότητα και αντανακλαστικά. Αµέσως µετά την ανάληψη των πρωτοβουλιών, έσπευσε να συναντήσει τον πρώην πρόεδρο του κόµµατος και πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σηµίτη. Η Φώφη Γεννηµατά ήταν εκείνη που επεδίωξε και ζήτησε τη συνάντηση στην οποία ενηµέρωσε τον πρώην πρωθυπουργό (το όνοµα του οποίου έχει βρεθεί ξανά στο προσκήνιο λόγω της συζήτησης για τα σκάνδαλα που αφορούν στην περίοδο της διακυβέρνησής του) για τις τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και το σχεδιασµό της Δηµοκρατικής Συµπαράταξης για τη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα.

Σύµφωνα µε άλλες πληροφορίες, το ραντεβού είχε κανονιστεί πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασµένο Σάββατο. Οµως αυτή η συνάντηση, µία κρίσιµη συνάντηση όπως λένε οι γνωρίζοντες, απέκτησε ιδιαίτερα µεγάλη αξία, σηµασία και δυναµική, δεδοµένης της ανάληψης των τελευταίων ραγδαίων εξελίξεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Της συνάντησης Γεννηµατά-Σηµίτη είχε προηγηθεί η όξυνση του κλίµατος εσωστρέφειας µε τον πρώην, πλέον, γραµµατέα του ΠΑΣΟΚ, Στέφανο Ξεκαλάκη να εξαπολύει επίθεση στη Φώφη Γεννηµατά, δηλώνοντας ότι η πρόεδρος του κόµµατος «καταγγέλλει τους µηχανισµούς, ενώ η ίδια είναι αυτή που πάει να στήσει ένα µηχανισµό». Η επίθεση αυτή προς το πρόσωπό της ήταν και εκείνη που οδήγησε τη Φώφη Γεννηµατά να προκηρύξει, «σύµφωνα µε το σχετικό άρθρο του καταστατικού µας, έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Προκρίνω την καταστατική προβλεπόµενη πολιτική λύση στο ζήτηµα», τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι το συνέδριο «θα διαµορφώσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον “οδικό χάρτη”, για τα επόµενα βήµατα προς τον ενιαίο φορέα της Δηµοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, σύµφωνα και µε την πρωτοβουλία που ανέλαβα τον Ιανουάριο του 2016. Που περιλαµβάνει εκλογή του επικεφαλής του ενιαίου φορέα από τη βάση, συνέδριο και εκλογή οργάνων».

Η Φώφη Γεννηµατά ανακοίνωσε ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει και νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, «η οποία θα αντιστοιχεί στην ενισχυµένη κοινωνική και πολιτική δυναµική µας», ενώ, σε µία απόπειρα να αιτιολογήσει την απόφασή της, εξήγησε ότι «η παρούσα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή εξελέγη κατά τη διάρκεια µεταβατικών διαδικασιών, για την εκλογή νέας ηγεσίας, όταν το κόµµα µας ενέγραφε ποσοστά κατά τις µετρήσεις της κοινής γνώµης κάτω και από το όριο εισόδου στην Βουλή!».

Το παρασκήνιο της κρίσης

Η κρίση που ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ δεν αιφνιδίασε όσους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Και βέβαια δεν είναι ασύνδετη από τις γενικότερες εξελίξεις στο συγκεκριµένο πολιτικό χώρο, στον οποίο οι συζητήσεις για την οριστική συγκρότηση ενιαίου φορέα είναι ατελέσφορες. Εµπειροι παρατηρητές των εσωκοµµατικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ, µάλιστα, κάνουν λόγο για άνευ προηγουµένου σύγκρουση, η οποία θα αφήσει βαθιές πληγές, που µε πολύ µεγάλη δυσκολία θα επουλωθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κατηγορίες του Στέφανου Ξεκαλάκη, ο οποίος ταυτίζεται και συµπορεύεται µε τον Νίκο Ανδρουλάκη, προκάτοχό του και νυν ευρωβουλευτή, προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα σκληρές. Πηγές προσκείµενες στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έδειξαν το δίδυµο Ξεκαλάκη-Ανδρουλάκη, κάνοντας λόγο για απόπειρα υπονόµευσης και διάλυσης της προσπάθειας ανάκαµψης και για «παιχνίδια και δούρειους ίππους έξω-παραταξιακών συµφερόντων». Υπενθυµίζεται ότι Ξεκαλάκης και Ανδρουλάκης επιµένουν στην πρόσκληση και άλλων φορέων, όπως το Ποτάµι και η Ωρα Ευθύνης, στο διάλογο εν όψει συνεδρίου. Εξάλλου, ο Σ. Ξεκαλάκης έδωσε το στίγµα της διαφωνίας του µε τη Φώφη Γεννηµατά, λέγοντας ότι «Το συνέδριο δεν πρέπει να είναι “οικογενειακό”. Γιατί στερούµε τη δυνατότητα από τον κάθε προοδευτικό Ελληνα πολίτη που θέλει να δηλώσει “παρών”; Γιατί κλείνουµε την πόρτα σε κόµµατα, κινήσεις και συλλογικότητες, που θα µπορούσαν να είναι δυνητικοί µας συνοδοιπόροι, να το πράξουν;».

AIR WAR

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 

Η εσωκοµµατική κρίση δεν είναι κάτι καινούριο στο ΠΑΣΟΚ. Υπέβοσκε και ήταν θέµα χρόνου να εκδηλωθεί, όπως και συνέβη στην Κεντρική Επιτροπή το προηγούµενο Σάββατο. Το προεδρείο γνωστοποίησε στο Σώµα την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την αποδοχή της οµιλίας της Φ. Γεννηµατά, ως απόφασης που είχε γίνει δεκτή κατά πλειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή και οµόφωνα από το Πολιτικό Συµβούλιο, µία ηµέρα νωρίτερα. Τότε, άρχισαν και οι αποχωρήσεις µελών του οργάνου, µε τους προσκείµενους στην εσωκοµµατική αντιπολίτευση να ζητούν να συνεχιστεί η συνεδρίαση, φέρνοντας την πρόταση για ανοιχτή συνδιάσκεψη µε τη συµµετοχή και άλλων κοµµάτων και φορέων σε ψηφοφορία, η οποία εγκρίθηκε από 44 άτοµα, που είχαν αποµείνει στην αίθουσα.

Η ηγεσία ζήτησε από τα µέλη του οργάνου να επικυρώσουν τον «οδικό χάρτη» για ένα πολιτικό και προγραµµατικό συνέδριο, που θα αποφασίσει για τις αρχές και τις διαδικασίες λειτουργίας του σχήµατος ως ενιαίου πολυκοµµατικού φορέα. Από την πλευρά της, η εσωκοµµατική αντιπολίτευση αντιπρότεινε τη διενέργεια ανοιχτής συνδιάσκεψης στην οποία θα προβλεπόταν να κληθούν για να λάβουν µέρος όλα τα κόµµατα και οι κινήσεις, «ακόµη και αυτές που µέχρι σήµερα δεν έχουν ανταποκριθεί».

Το αδιέξοδο επιχείρησαν να αποτρέψουν οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μιχάλης Κατρίνης και Κώστας Σκανδαλίδης. Οι τρεις τελευταίοι αντιπρότειναν τη διεξαγωγή του συνεδρίου τον Ιούνιο. Επίσης, πρότειναν να δεσµευτεί η ηγεσία για τη διενέργεια ιδρυτικού συνεδρίου του ενιαίου φορέα, µε εκλογή οργάνων το 2017, και στη συνέχεια εκλογή ηγεσίας. Ωστόσο, αυτή η διαµεσολάβηση προσέκρουσε στην αντίρρηση του διδύµου Ξεκαλάκη-Ανδρουλάκη, που επέµειναν στη δική τους πρόταση.

Τελικά κοινοποιήθηκαν δύο αποφάσεις, µία της πλειοψηφίας και µία των διαφωνούντων, µε τη Χαριλάου Τρικούπη να ξεκαθαρίζει ότι δεν αναγνωρίζει άλλη απόφαση πλην εκείνης που δηµοσιοποιήθηκε από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Ο ρόλος Βενιζέλου και η… τελική λύση

«Οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε έκτακτο συνέδριο για να φάει τον Βενιζέλο;», διερωτώνται πολλοί, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο κόµµα της Φώφης Γεννηµατά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από την οµιλία της στην κοινοβουλευτική επιτροπή του κόµµατος τις προάλλες, δεν ήταν απών µόνο ο Σ. Ξεκαλάκης, αλλά και ο Ευ. Βενιζέλος. Ποια είναι λοιπόν η ανάγνωση; Η νέα Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από το συνέδριο θα είναι λιγότερο… βενιζελική. Η επιρροή του Ευάγγελου Βενιζέλου θα µειωθεί αισθητά, ενώ ήδη εδώ και καιρό γράφονται, ακούγονται και λέγονται πολλά, όχι µόνο για παρασκηνιακές ενέργειες ώστε να ιδρύσει νέο πολιτικό φορέα, αλλά ακόµη και για φλερτ µε τη Νέα Δηµοκρατία. Η Φώφη Γεννηµατά έχει επιλέξει ως στρατηγική εκείνη των «ίσων αποστάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δηµοκρατία», τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία που της δίνεται ότι «το ζητούµενο δεν είναι η παλινόρθωση της Δεξιας».

Πρόσφατα µάλιστα, άφησε σαφέστατες αιχµές κατά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Ανέλαβα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σε µία δύσκολη στιγµή. Η παράταξη είχε πληγωθεί και διασπαστεί. Το στελεχιακό µας δυναµικό είχε αποψιλωθεί. Το κόµµα ήταν διαλυµένο και εκλογικά οδηγούνταν στον αφανισµό», δήλωσε η Φώφη Γεννηµατά. Η κοινοβουλευτική οµάδα του ΠΑΣΟΚ στήριξε οµόφωνα -πλην Βενιζέλου που απουσίαζε- την Φώφη Γεννηµατά. Αυτή η στήριξη αποτυπώθηκε σε σχετική ανακοίνωση η οποία αναφέρει:

«Η Κοινοβουλευτική Οµάδα της Δηµοκρατικής Συµπαράταξης στην σηµερινή της συνεδρίαση µε οµόφωνη απόφαση της: 1) στηρίζει και θα αγωνιστεί για την επιτυχία του πολιτικού και προγραµµατικού συνεδρίου της Δηµοκρατικής Συµπαράταξης, σύµφωνα µε την πρόσφατη απόφαση του κεντρικού συντονιστικού συµβουλίου µετά την εισήγηση της επικεφαλής της Φώφης Γεννηµατά, 2) συµφωνεί και θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία και την απόφαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη διεξαγωγή έκτακτου ενωτικού συνεδρίου του κινήµατος, 3) θα συνεχίσει να συµβάλλει στην επεξεργασία και την εξειδίκευση των θέσεων και των προτάσεων της παράταξης για κρίσιµα θέµατα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία».

Και ενώ η κοινοβουλευτική οµάδα του ΠΑΣΟΚ στηρίζει ξεκάθαρα την πρόεδρο του κόµµατος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει αντιδράσει προς το παρόν. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι πίσω από τις κινήσεις των Ξεκαλάκη-Ανδρουλάκη βρίσκεται εκείνος και εκτιµούν ότι δεν θα αργήσει να αντιδράσει στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Φώφη Γεννηµατά, µε τρόπο που θα οδηγήσει τελικά σε κλιµάκωση της κρίσης και πιθανότατα σε αγεφύρωτο χάσµα και... τελική λύση. Και όταν λένε «τελική λύση» εννοούν ότι πολύ σύντοµα ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα βρεθεί εκτός ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, ο τρόπος µε τον οποίο µέχρι σήµερα κινείται είναι απολύτως υπονοµευτικός έναντι των επιλογών και της στρατηγικής που χαράσσει η ηγεσία του κόµµατος.