ΚΟΥΛΗΣ (ο µικρός Αδωνις) ΚΑΝΟΝΙΚΑ! Δευτέρα, 08 Μαΐου 2017 00:02


Πώς λέγεται αυτός που λέει όχι στην ελάφρυνση της κοινωνίας, µόνο και µόνο για να κάνει σκληρή αντιπολίτευση στον Τσίπρα, έτσι όπως αρέσει στον Αδωνι; Κούλης λέγεται…


Teuxos 266 6


Ο οίκος Moody’s χαιρέτισε την επίτευξη συµφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τα spreads των ελληνικών οµολόγων αποκλιµακώθηκαν δραµατικά (την Πέµπτη ήταν στις 564,80 µονάδες από 704,80 στο τέλος Μαρτίου).

Τα αντίµετρα συµφωνήθηκαν και το staff level agreement έκλεισε και υπογράφηκε. Ολα αυτά αναµφισβήτητα πόνεσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είδε µέσα σε λίγες ώρες να καίγεται το σενάριο της καταστροφής, που έγραφε για µήνες.

Περισσότερο από όλα, όµως, τον Κυριάκο τον πόνεσε η δήλωση του µέντορά του, Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, που -εµφανώς αλλαγµένος τον τελευταίο καιρό- δήλωσε πριν από λίγες µέρες: «Οι υπουργοί Οικονοµικών της Ευρωζώνης θα µπορούσαν να κλείσουν την αξιολόγηση στις 22 Μαΐου και να εκταµιευτεί εγκαίρως η επόµενη δόση. Οσο παρατείνονται (οι διαπραγµατεύσεις), τόσο περισσότερο θα ανησυχούν οι αγορές και η οικονοµία».

Αυτή ήταν και η µεγαλύτερη µαχαιριά στην πλάτη του Κυριάκου! Που τον πλήγωσε τόσο πολύ, που ο άνθρωπος έχασε τα µυαλά του! Και τι αποφάσισε; Να πει ΟΧΙ στα θετικά αντίµετρα, που συµφώνησε η κυβέρνηση µε τους δανειστές, έχοντας ως άξονα… τον παραλογισµό!

«Αν ψηφίζαµε τα αντίµετρα, θα ήταν σαν να παραδεχόµαστε ότι καλώς µπαίνουν φοροµπηχτικά αυτά τα µέτρα» είπε (χωρίς να το κατάλαβε ακριβώς ούτε ο ίδιος) ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας. Μία µέρα, νωρίτερα, µάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει στην τηλεόραση του ALPHA το άλλο µεγάλο ψέµα, ότι δηλαδή «τα αντίµετρα θα εφαρµοστούν, µόνο αν πετύχουµε υπέρβαση του στόχου του πλεονάσµατος, δηλαδή πλεόνασµα της τάξης του 5,5%. Ο κ. Τσίπρας φέρνει µέτρα 3,6 δισ. και φέρνει ένα φερετζέ µε τα αντίµετρα που ποτέ δεν θα εφαρµοστούν».

Αρα, οι λόγοι που η ΝΔ δεν θέλει να ψηφίσει τα αντίµετρα είναι δύο: Ενας παραλογισµός κι ένα ψέµα. Αναφορικά µε τη λογική Κικίλια, δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο. Οποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Το επαναλαµβανόµενο ψέµα του Κυριάκου, όµως, ότι τα αντίµετρα θα ισχύσουν µόνο για όσο υπερβούµε το στόχο είναι απλά η απόλυτη απόδειξη ότι αυτός ο άνθρωπος είναι πεπεισµένος ότι αξίζει να κάνει τα πάντα (και να πει κάθε ανοησία) προκειµένου να επιτεθεί στην κυβέρνηση. Ασχετα που αυτό το ψέµα που λέει… θα καταρρεύσει την επόµενη στιγµή παταγωδώς!

Δεν τον ενδιαφέρει το τι θα γίνει µετά. Τον ενδιαφέρει µόνο το τώρα! Οπως ακριβώς κάνουν οι τηλε-πωλητές! Που θέλουν να κάνουν τον άλλον να τηλεφωνήσει και να παραγγείλει, και µετά ας το µετανιώσει…


ΤΟ ΨΕΜΑ… ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ


Είναι απολύτως ψευδές αυτό που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δηλαδή τα αντίµετρα θα εφαρµοστούν για όσο ξεπεράσουµε το στόχο του 3,5%. Και το πόσο µεγάλο ψέµα είναι αυτό, µπορεί να γίνει αντιληπτό µε το παράδειγµα που έχουµε χρησιµοποιήσει δεκάδες φορές Στο ΧΩΝΙ (αλλά οι γαλάζιοι βουλευτές κάνουν ότι δεν διαβάζουν).

Εστω ότι το 2018 ξεπεράσουµε το στόχο του 3,5% επί του ΑΕΠ κατά 100 εκατοµµύρια ευρώ. Τι θα γίνει, βάσει της συµφωνίας;

■ Η ΝΔ λέει ότι θα ληφθούν 2% επί του ΑΕΠ αρνητικά µέτρα (δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ) και µόλις 100 εκατοµµύρια θετικά αντίµετρα. Δηλαδή, ότι στο τέλος θα υπάρχει µια επιβάρυνση της κοινωνίας 3,5 δισ. ευρώ.
■ Η αλήθεια είναι ότι σε µια τέτοια περίπτωση θα ληφθούν 2% επί του ΑΕΠ αρνητικά µέτρα (δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ), 2% επί του ΑΕΠ θετικά αντίµετρα (δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ, που θα αλληλοεξουδετερώσουν τα προηγούµενα) και θα περισσέψουν και άλλα 100 εκατοµµύρια ευρώ ως υπερ-πλεόνασµα για να επιστραφεί στην κοινωνία. Δηλαδή, στο τέλος θα υπάρχει µια ελάφρυνση της κοινωνίας κατά 100 εκατοµµύρια.

Η διαφορά µεταξύ αυτού που λέει η ΝΔ (ο αρχηγός της επίσηµα και δηµόσια!) και της πραγµατικότητας είναι… 3,6 δισ. ευρώ. Τόσο απέχει η γαλάζια λογική από την αλήθεια. Και πότε θα αποδειχθούν όλα αυτά; Μα, σε λίγες µόλις µέρες, που θα έρθουν µέτρα και αντίµετρα στη Βουλή προς ψήφιση.

Teuxos 266 8

Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι τα αντίµετρα θα έρθουν στην Ολοµέλεια χωριστά (κάθε αντίµετρο και άρθρο) έτσι ώστε η πλειοψηφία να πολλαπλασιάσει τις επικοινωνιακές µαχαιριές στην πλάτη του Κυριάκου, που µε την απόφαση που πήρε, θα πρέπει οι βουλευτές του να λένε… «όχι σε όλα τα θετικά αντίµετρα υπέρ της κοινωνίας». Μα, µε ποια λογική;

Για να πείσει ποιον, τα κάνει αυτά ο Κυριάκος; Μόνο τα χειροκροτήµατα του Αδωνι σκέφτεται αυτός ο άνθρωπος; Τις µούντζες του λαού δεν τις υπολογίζει καθόλου;


ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙ


Είναι πραγµατικά αδύνατο για κάποιον πολιτικά σκεπτόµενο νου να συλλάβει το τι πραγµατικά γίνεται στο κεφάλι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και για να είµαστε ειλικρινείς, εδώ δεν υπάρχουν και πολλά ενδεχόµενα να εξετάσουµε. Εδώ έχουµε το εξής ένα και απλό δεδοµένο: Οτι ο άνθρωπος έχει γίνει η µαριονέτα του Αδωνι!

Εχει υιοθετήσει τη λογική του (λέµε ΟΧΙ σε όλα στον Τσίπρα), έχει αντιγράψει τη σκέψη του (αναπαράγει όλα τα βλακώδη επιχειρήµατα που δηµιουργεί ο Αδωνις, καθώς πουλάει tablet µε αρχαίους), ενώ δεν πρέπει να παραλείψουµε να σχολιάσουµε το γεγονός ότι έχει οικειοποιηθεί µέχρι και το χαµόγελό του! Και έτσι ο Κούλης έχει γίνει ένας µικρός Αδωνις!

Μόνον έτσι µπορεί να εξηγηθεί η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να µην ψηφίσει στη Βουλή τα θετικά αντίµετρα, που συµφώνησε η κυβέρνηση µε τους δανειστές, στο πλαίσιο της πολύµηνης διαπραγµάτευσης. Αρα, ο Κυριάκος λέει στο λαό ότι…

Cl09098ipboard02

Και όλα αυτά… είπαµε, µε το χαµόγελο του Αδωνι. Δεν τον φωνάζουν τυχαία «Κούλη», λοιπόν…


ΠΩΡΩΜΕΝΟΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΝΤ


Με σηµαία του τη µανία του για την εξουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε τον τελευταίο ενάµιση χρόνο η προσωποποίηση της γνωστής λαϊκής ρήσης «ακόµη και µε το διάβολο, αρκεί να χάσει ο εχθρός µου».

Ξέρετε, αυτό είναι κάτι που το σκέφτονται πολλοί. Το πρόβληµα µε τον Κυριάκο είναι ότι το πίστεψε κιόλας! Και όντως, ο αθεόφοβος, από τότε που έγινε αρχηγός της ΝΔ, δεν έχει σταµατήσει να ψάχνει το διάβολο, για να συµµαχήσει µαζί του!

Από την πρώτη στιγµή, µε τους δανειστές! Φουλ υπέρ τους, αρκεί να ρίξουν την κυβέρνηση το 2015. Μετά, µε τους καναλάρχες! Φουλ υπέρ τους, αρκεί να ρίξουν την κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2016. Οταν κατά τη διαπραγµάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση οι δανειστές χωρίστηκαν στους λογικούς Ευρωπαίους (που υποστήριζαν την Ελλάδα) και στο ΔΝΤ µε τον Σόιµπλε (που ήταν οι δηλωµένοι εχθροί της Ελλάδας) πήγε µε το ΔΝΤ και τον Σόιµπλε! Αρκεί αυτοί να κατάφερναν να ρίξουν την κυβέρνηση!

Και όταν τέλος, ακόµη και ο Σόιµπλε έκανε πίσω υπό τις εντολές της Μέρκελ, στον Κυριάκο απέµεινε µόνο το ΔΝΤ, για να µπορεί να ακουµπήσει πάνω του… στρατηγικά. Αυτή είναι η εικόνα του. Αυτή η στρατηγική του. Και για να αναρωτηθούµε όλοι µας, λοιπόν: Πέτυχε; Ή µήπως έσπασε τα µούτρα του παταγωδώς, όπως τους έγραφε Το ΧΩΝΙ;

ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΚΟΥΛΗΣ

Από την πρώτη στιγµή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει εκλογές. Τις περιµένει πώς και πώς, από την πρώτη µέρα που ανέλαβε το κόµµα. Οµως, εκλογές δεν έγιναν ούτε την άνοιξη του 2016, που ο Κυριάκος το διαλαλούσε ως τετελεσµένο, ούτε το καλοκαίρι πέρυσι, που κατέβασε τους «παραιτηθείτε» στο δρόµο. Σύντοµα, όλοι αυτοί του οι σχεδιασµοί µετατράπηκαν σε «διαλυθείτε».

Εκλογές, επίσης, δεν έγιναν ούτε το φθινόπωρο του 2016, που δήθεν η ΝΔ θα τις προκαλούσε, αξιοποιώντας το αδιέξοδο µε το ΕΣΡ (µα, πού πόνταραν, Θεέ µου…), ούτε φυσικά τα Χριστούγεννα, που ο Σόιµπλε έκανε τους παροδικούς τσαµπουκάδες του, µε αφορµή τις παροχές Τσίπρα σε συνταξιούχους και νησιώτες. Ακόµη και τότε, ο Κυριάκος πήγε µε τον Σόιµπλε αλλά φυσικά έχασε και πάλι. Εκλογές δεν έγιναν.

Στο τέλος, είχε µείνει µία και µοναδική περίπτωση για να επιβεβαιωθεί το σενάριό του. Να µην τα βρει ποτέ το ΔΝΤ µε τον Τσίπρα! Να µην κλείσει η αξιολόγηση και έτσι η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Και µετά η αξιολόγηση έκλεισε. Και ο Κυριάκος στο τέλος της ηµέρας, πάλι έναν Κούλη έβλεπε στον καθρέφτη του. Και ως Κούλης, σκέφτηκε την επόµενη κίνησή του.


ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ


Κατά την άποψή µας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε δύσκολες αποφάσεις να λάβει. Τα κατάφερε, όµως, ο άτιµος και τα θαλάσσωσε και πάλι! Είναι ταλέντο αυτό…

Η κυβέρνηση σ' όλη τη διαπραγµάτευση είχε απέναντί της δανειστές, που απαιτούσαν νέα λιτότητα στον ελληνικό λαό. Τελικά, κατάφερε να κλείσει µια συµφωνία µαζί τους, που λέει ότι όσα αρνητικά µέτρα ληφθούν, θα εξουδετερωθούν από αντίστοιχα θετικά ισοϋψή αντίµετρα. Αρα, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή αρνητικά και θετικά µέτρα.

Αναφορικά µε τα αρνητικά µέτρα της συµφωνίας, δεν υπάρχουν επιλογές. Η ΝΔ δεν τα ψηφίζει και τέλος. Εδώ δεν συζητάµε για το ποια είναι η πιο υπεύθυνη και ηθική στάση αλλά η πιο ορθή επικοινωνιακά και µόνον, να το ξεκαθαρίσουµε. Ως προς τα αρνητικά, λοιπόν, αυτό που κάνει ο Κυριάκος είναι το αναµενόµενο. Ως προς τα θετικά, όµως, γιατί κάνει το αναπάντεχο;

Με ποια λογική ο Κυριάκος λέει όχι στα θετικά αντίµετρα, που θα ελαφρύνουν την κοινωνία; Με ποια λογική λέει όχι στην ελάφρυνση των µισών νοικάρηδων, των νέων γονέων, όσων παίρνουν φάρµακα και γενικά της µεσαίας τάξης; Μα, αν αφαιρεθούν αυτοί από το ακροατήριό του, τότε ποιοι θα του µείνουν;

Teuxos 266 9

ΑNTIMETΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ

Κρίνοντας κανείς εκ του αποτελέσµατος, η διαπραγµατευτική στόχευση της κυβέρνησης αναφορικά µε τα αντίµετρα, ήταν σαφής. Εφόσον από τα δηµοσιονοµικά αντίµετρα -µείωση φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων και µείωση έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης- εξασφαλίστηκε ελάφρυνση των µεσαίων εισοδηµάτων (παρά τη µείωση του αφορολογήτου και παρά την τηλεοπτική σαχλαµάρα που πληµµυρίζει τις οθόνες µας), η βασική µέριµνα της ελληνικής διαπραγµατευτικής οµάδας ήταν τα υπόλοιπα αντίµετρα να τύχουν εφαρµογής στα χαµηλότερα εισοδήµατα.

Εκεί στοχεύουν, λοιπόν, τόσο η µείωση της συµµετοχής στα φάρµακα όσο και η επιδότηση ενοικίου (που θα ενισχύσει µε εισοδηµατικά κριτήρια περίπου τους µισούς Ελληνες που µένουν στο ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο), αλλά και η αύξηση του αριθµού των δικαιούχων δωρεάν πρόσβασης στους παιδικούς σταθµούς.

Ολα τα ανωτέρω φυσικά ενισχύουν το λαϊκό εισόδηµα. Από την άλλη, βέβαια, θα ληφθούν και µέτρα που θα µειώσουν το λαϊκό εισόδηµα. Και τελικά, το αποτέλεσµα ποιο θα είναι ακριβώς;

Οτι θα υπάρξουν Ελληνες, που τελικά θα δουν επιβάρυνση. Οµως, θα υπάρξουν και άλλοι, που τελικά θα δουν ελάφρυνση! Πάντως, στο σύνολο… η επιβάρυνση στην κοινωνία θα είναι µηδενική! Αρα, είναι απλά τα πράγµατα. Οποιος λέει ότι έρχεται επιπλέον λιτότητα στην κοινωνία, απλά λέει τη µισή αλήθεια, που είναι χειρότερη από το ψέµα, όπως λέει και ο λαός.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ Στο ΧΩΝΙ - 7.5.2017
c22over 266 2