Ο αστικός λαϊκισμός του κυρίου Μπαμπινιώτη Δευτέρα, 07 Αυγούστου 2017 17:46

Για καταστρατήγηση μιας ομηρικής αρχής, του «αιέν αριστεύειν» έκανε λόγο ο καθηγητής γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, με αφορμή την κλήρωση για το σημαιοφόρο στην έκτη δημοτικού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ (πού αλλού;) ο -γνωστός για τις γαλάζιες του απόψεις- καθηγητής είπε ότι η κυβέρνηση καταστρατηγεί την έννοια της άμιλλας και πρόσθεσε ότι η άμιλλα πρέπει να ξεκινάει από το δημοτικό και τα παιδιά να μαθαίνουν να αναγνωρίζουν αυτόν που προσπαθεί και να μη θεωρούν ότι όλα στη ζωή είναι προϊόν τύχης και κλήρωσης! Μάλιστα….

Το ΧΩΝΙ κρατάει ο ΜΑΝΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ

Την κομματική ταυτότητα του κυρίου Μπαμπινιώτη τη γνωρίζαμε. Νεοδημοκράτης είναι ο άνθρωπος, και δεν το κρύβει. Αλλωστε, ως πρόταση της ΝΔ έγινε υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Εκείνο, που όμως μας έκανε πραγματική εντύπωση είναι το πόσο ταγμένος είναι στον Κυριάκο Μητσοτάκη! Τόσο ταγμένος, που ξέχασε ότι είναι εκπαιδευτικός!

Διότι δεν μπορεί στα σοβαρά ένας εκπαιδευτικός να θεωρεί ότι όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης πρέπει να έχουν τον ίδιο στόχο, και πως θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους μαθητές με τον ίδιο τρόπο, είτε είναι στο δημοτικό είτε στο Λύκειο. Δεν μπορεί να αναγνωρίζει ως εκπαιδευτική αξία μόνον την άμιλλα και να ακυρώνει άλλες, όπως η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια, η συνεργασία. Δεν μπορεί! Και όμως, ο κύριος Μπαμπινιώτης αυτό έκανε! Και μάλιστα λαϊκίζοντας με το χειρότερο τρόπο.

«Λαικιστής» σύμφωνα με τον ίδιο τον κύριο Μπαμπινιώτη, είναι το πρόσωπο (συνήθως του δημόσιου βίου) που κολακεύει το λαό ή υιοθετεί θέσεις και απόψεις ευχάριστες, όχι όμως και ωφέλιμες για το λαό, με σκοπό να κερδίσει την εύνοια και την υποστήριξή του. (Λεξικό Νέας Ελληνικής Γλώσσας Γ. Μπαμπινιώτη, Αθήνα 2005).

Και τι έχουμε μπροστά μας, τώρα; Έναν πασίγνωστο καθηγητή και πρώην υπουργό (το πρόσωπο του δημόσιου βίου) που λέει πράγματα που απλά αρέσουν σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο, τους οπαδούς του Κυριάκου. Σ’ αυτούς απευθύνεται κατά βάση ο κύριος καθηγητής. Στους αστούς, που θεωρούν τη σημαία στην έκτη δημοτικού σχεδόν αποκλειστικό δικαίωμα των δικών τους παιδιών, και για αυτό τους κάνουν ιδιαίτερα από την Τετάρτη ή και την Τρίτη Δημοτικού, μην τυχόν και χάσουν τη σημαία στην Εκτη! Ε, λοιπόν, όλοι αυτοί οι αστοί (γιατί φυσικά το θέμα είναι καθαρά ταξικό) κολακεύτηκαν ακούγοντας τον καθηγητή να τους λέει ότι τη σημαία θα πρέπει να την κρατούν μόνον οι άριστοι. Γιατί και οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους άριστους, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπαίνουν στην ίδια κληρωτίδα με τους άλλους, τους μέτριους. (Γιατί, στην τελική, δεν είναι όλοι ίσοι. Σωστά, κύριε καθηγητά;).

Για να κερδίσει την υποστήριξη όλων αυτών (των οπαδών του Κυριάκου) είπε αυτά που είπε ο κύριος Μπαμπινιώτης, που -βάσει του δικού του ορισμού- επιδόθηκε σε έναν αστικό λαϊκισμό άνευ προηγουμένου. Καλό είναι, λοιπόν, ο κύριος καθηγητής να ξανασκεφτεί αυτά που λέει και να μη βάζει την κομματική του πώρωση πάνω από την εκπαιδευτική του ιδιότητα. Και για να τον βοηθήσουμε σ’ αυτό, θα του θέσουμε τα κάτωθι διλήμματα:

Κύριε Μπαμπινιώτη…

Μεταξύ ενός μαθητή από πλούσια οικογένεια, που κάνει ιδιαίτερα από την Τρίτη δημοτικού και κατάφερε να πάρει σε όλα τα μαθήματα 10άρια, και ενός μαθητή από φτωχή οικογένεια, που όχι μόνο δεν κάνει ιδιαίτερα αλλά δεν έχει και καμία βοήθεια από το σπίτι του (γιατί οι γονείς του είτε δεν έχουν τις γνώσεις είτε δεν έχουν το χρόνο) και ο οποίος διαβάζοντας απολύτως μόνος του κατάφερε να πάρει σε όλα τα μαθήματα 10 εκτός από ένα που πήρε 9… αλήθεια ποιος αξίζει να κρατήσει τη σημαία; Ο πρώτος, από την πλούσια οικογένεια;

Μεταξύ ενός μαθητή που πήρε σε όλα τα μαθήματα 10άρια και ενός μαθητή δυσλεκτικού, που καταβάλλει διπλάσια και τριπλάσια προσπάθεια από τους συμμαθητές του για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις, και που τελικά κατάφερε να πάρει πολύ καλούς βαθμούς αλλά όχι 10άρια, αλήθεια ποιος αξίζει να κρατήσει τη σημαία; Ο πρώτος;

Μεταξύ ενός μαθητή που πήρε σε όλα τα μαθήματα 10άρια αλλά κάνει μπούλινγκ στον αυτιστικό συμμαθητή του για να γελάσει, και ενός άλλου με χαμηλότερη βαθμολογία, που όμως κάθε φορά τρέχει να υπερασπιστεί τους αδύναμους φίλους του όταν βρίσκονται στην ανάγκη, αλήθεια ποιος αξίζει να κρατήσει τη σημαία; Ο πρώτος, πάλι, επειδή πήρε τα 10άρια;

Ε, λοιπόν, να σας πούμε κάτι κύριε καθηγητά; Αν πιστεύετε ότι στις ανωτέρω περιπτώσεις, τη σημαία θα πρέπει να την κρατά πάντα εκείνος που πήρε 10άρια σε όλα τα μαθήματα, θα θέλαμε να σας πούμε ότι ευτυχώς που δεν έχουμε εσάς υπουργό Παιδείας και έχουμε τον Γαβρόγλου. Ευτυχώς….