Τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα στην οικονομία, για να εξηγούμαστε… Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017 19:43

Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τη μιντιακή καταστροφολογία είναι κάτι το συγκλονιστικό, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κοινωνιολογικής -και ως ένα βαθμό και ψυχιατρικής- μελέτης στο μέλλον.

Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και ειδικότερα μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 7μήνου για την πορεία του προϋπολογισμού, αυτή η κόντρα μεταξύ καταστροφολογίας και πραγματικότητας περνά σε άλλη φάση. Στην τελική, όπου ο ένας από τους δύο μονομάχους θα ξεφτιλιστεί.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι μιντιάρχες λένε στον ελληνικό λαό ότι καταστρεφόμαστε, και ότι η οικονομία καταρρέει. Μας λένε ότι κάθε μέρα πάμε όλο και χειρότερα και πως ο θάνατος είναι θέμα ημερών. Ότι τα έσοδα δεν πάνε καλά, οι δαπάνες εκτοξεύονται και ότι με τη διαπραγμάτευση του Τσίπρα, ο λαός δεινοπαθεί. Και κυρίως μας λένε ότι μ’ αυτούς (γιατί όλοι οπαδοί του Κούλη είναι) τα πράγματα ήταν καλύτερα.

Μας λένε ψέματα. Φθηνά, χυδαία ψέματα. Η αλήθεια, που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, είναι ότι…

  • Σύμφωνα με τη διαπραγμάτευση της ΝΔ, για το 2015 ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είχε οριστεί στο 3% επί του ΑΕΠ. (Να σημειώσουμε ότι την προηγούμενη χρονιά, το 2014, η ΝΔ παρότι πανηγύριζε, είχε χάσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, κατά 3 δισ. ευρώ. Τόσα τουλάχιστον θα έπρεπε να πάρει με το καλημέρα του 2015, προκειμένου να καλύψει την προηγούμενη τεράστια αποτυχία της, αν έμενε στην εξουσία. Και επιπλέον να πιάσει και το νέο διπλάσιο στόχο της νέας χρονιάς, από 1,5% το 2014 σε 3% το 2015). Επρεπε λοιπόν να πιάσει 3%.

  • Με τη διαπραγμάτευση Τσίπρα, όμως, ο στόχος του 2015 μειώθηκε κατά πολύ, σε… -0,25%, σε ελαφρύ έλλειμμα, δηλαδή! Ακούστε στόχο που πέτυχε η… δήθεν «αποτυχημένη διαπραγμάτευση» Τσίπρα! Κατά 3,25% επί του ΑΕΠ καλύτερο από το δικό τους!

Και μετά ήρθε το συγκλονιστικό για την καταστροφολογία 2016.

  • Σύμφωνα με τη διαπραγμάτευση της ΝΔ, για το 2016 ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είχε οριστεί στο 4,5% επί του ΑΕΠ.

  • Με τη διαπραγμάτευση Τσίπρα, ο στόχος μειώθηκε σε 0,5% επί του ΑΕΠ. Η οικονομία γλίτωσε 4% επί του ΑΕΠ. Πάνω από 7 δις. ευρώ νέα μέτρα λιτότητας, δηλαδή.

Και τελικά, τι έγινε; Παρότι ελήφθησαν μέτρα λιτότητας υποτριπλάσια από αυτά που θα ερχόντουσαν με κυβέρνηση ΝΔ (και σε κάθε περίπτωση υποτριπλάσια από αυτά που δεδομένα πήρε η κυβέρνηση Σαμαρά το περίφημο 2014, όπως προκύπτει από τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους), η οικονομία πέτυχε ένα επίτευγμα που ο Κυριάκος ούτε στους εφιάλτες του δεν θα μπορούσε να συλλάβει! 4,2% επί του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος ήταν 0,5%!

Με υποτριπλάσια λιτότητα, αποτέλεσμα 8πλάσιο του στόχου! Αυτό συνέβη στην ελληνική οικονομία πέρυσι, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. παρά την αδιανόητη καταστροφολογία των καναλαρχών, σε σημείου εμετού.

Και μετά μπήκε το 2017.

  • Σύμφωνα με τη διαπραγμάτευση της ΝΔ για το 2017, ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος είχε οριστεί σε 4,5%.

  • Με τη διαπραγμάτευση Τσίπρα, βέβαια, ο στόχος μειώθηκε σε 1,75%. Η οικονομία γλίτωσε 2,75% επί του ΑΕΠ. Κοντά 5 δις. νέα μέτρα λιτότητας, δηλαδή, μόνο για φέτος. Τόσα γλίτωσε ο ελληνικός λαός με την κυβέρνηση, που δήθεν τον πάει από το κακό στο χειρότερο…

Τι πραγματικά συμβαίνει το 2017 μέχρι τώρα

Η πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο επτάμηνο του 2017 είναι απολύτως θετική. Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις, που τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, και διαλύουν την καταστροφολογία σαν χάρτινους πύργους, που τους παίρνει ο αέρας.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017…

  • Ο στόχος ήταν 2,098 δις. ευρώ.

  • Το αποτέλεσμα είναι 3,053 δις. ευρώ.

Δηλαδή, η οικονομία τρέχει κατά 1 δις. πάνω από το στόχο στο επτάμηνο. Στο δωδεκάμηνο;

Επίσης, να τονιστεί ότι η οικονομία τρέχει ταχύτερα από πέρυσι, που έκανε το ρεκόρ. Διότι πέρυσι, στο πρώτο επτάμηνο είχαμε 2,715 δις. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα.

Και τώρα, ελάτε να κάνουμε και την πραγματική σύγκριση με το περίφημο success story του 2014. Το πρώτο επτάμηνο του 2014, λοιπόν, είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 2,279 δις. ευρώ!

Να τονίσουμε ότι πριν τρία χρόνια, το 2014, ο στόχος ήταν διαφορετικός (1,5% επί του τότε ΑΕΠ), άρα δεν μπορεί να γίνει αξιόπιστη σύγκριση αναφορικά με το στόχο. Ωστόσο, σε απόλυτα νούμερα μπορεί να γίνει. Και τι δείχνει;

Ότι φέτος, στο πρώτο επτάμηνο, έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα κατά 1,251 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2014! Η οικονομία πάει πολύ καλύτερα από τότε. Τηλε-ΣΟΚ;

Τόσο χυδαία και φθηνή είναι η καταστροφολογία τους! Και παράλληλα τόσο θνησιγενής! Τη σκοτώνει μέρα με τη μέρα, η πραγματικότητα η ίδια!

Μόνο καλύτερα από το 2014

Παρά τα ανήκουστα ψεύδη που συνθέτουν κάθε μέρα οι καταστροφολόγοι τηλε-συνάδελφοι, προκειμένου να αυτό-επιβεβαιωθούν, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πέτυχε και το 2016 και το 2017 καλύτερα αποτελέσματα πρωτογενούς πλεονάσματος από το περίφημο γαλάζιο success story του 2014! Καταρρίφθηκε το γαλάζιο πανηγύρι 2 φορές, τα τελευταία δύο χρόνια!

Και μάλιστα, με υποτριπλάσια λιτότητα από αυτή του 2014!!!

  • Διότι σύμφωνα με τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία, ΜΟΝΟ το 2014 η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε από τον ελληνικό λαό 9,8 δισ. ευρώ περισσότερα από την προηγούμενη χρονιά! Μόνο σε μια χρονιά, έξτρα λιτότητα… 9,8 δισ.

  • Και μετά ήρθε η συμφωνία Τσίπρα (που παρότι έχει τον τίτλο «μνημόνιο» διαφέρει από τα προηγούμενα δύο όσο η μέρα με τη νύχτα), που έλαβε 9,8 δισ. ευρώ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΡΙΕΤΙΑ!

Δηλαδή, με τη συμφωνία Τσίπρα, πήραμε για 3 χρόνια τα μέτρα που πήρε η ΝΔ μόνο σε ένα χρόνο, και μάλιστα το καλύτερό της, το 2014!

Ετσι αποδεικνύεται η υποτριπλάσια λιτότητα. Σε σχέση με το αφαιρέθηκε από το λαό από φορολογία και περικοπές δαπανών μέσα στο 2014, και μόνο!

Από την άλλη, να τονίσουμε ότι με τη διαπραγμάτευση Τσίπρα, πήραμε αυτά τα μέτρα για να εξασφαλίσουμε υπερ-αρκετή χρηματοδότηση τριετίας, με το χαμηλότερο επιτόκιο της ελληνικής Ιστορίας, οριστική ρύθμιση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο για την οικονομία. Μάλιστα, σήμερα έχουμε και την έγγραφη δέσμευση των Ευρωπαίων ότι του χρόνου τέτοιον καιρό, η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και θα βγει από τα μνημόνια.

Και έτσι έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα. Αλήθεια, με ποιον είναι καλύτερα ο ελληνικός λαός;

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι ζούμε σε μια άθλια δημοσιογραφικά εποχή, που τα επίσημα στοιχεία παραποιούνται συστηματικά, η πραγματικότητα αλλοιώνεται και επίσης κανείς δεν συγκρίνει νούμερα! Μόνο τις βαθιές γαλάζιες επιθυμίες τους περί καταστροφής αναμασούν. Και ξεφτιλίζονται μέρα με τη μέρα. Μέρα με τη μέρα…