Τι πάθατε, ρε καταστροφολογικά γατάκια; Λουμπάγκο; Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017 14:36

Εντάξει, αυτά που διαβάζουμε πλέον από τους λεγόμενους «συναδέλφους» μας είναι ντροπή. Οι άνθρωποι γράφουν αδιανόητες ανοησίες. Το μόνο που απομένει να αποσαφηνίσουμε είναι αν τις πιστεύουν κιόλας…

Το ΧΩΝΙ κρατάει ο Μάνος Κακλαμάνος

Όλα όσα είχαν θέσει ως στόχο εξαφανίστηκαν. Όλα αυτά, στα οποία είχαν επενδύσει, τελείωσαν. Εχασαν, είναι τόσο απλό. Απλά, μερικοί από αυτούς δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα. Και επιμένουν να ξεφτιλίζονται, γράφοντας μαλακίες…

Τελικά, θα έρθουν νέα μέτρα; Πότε;

Δεν πρέπει να υπήρξε ούτε ένα μίντια (από αυτά τα γνωστά, τα συστημικά) που να μην έπαιξε το σενάριο νέων μέτρων λιτότητας, που μάλιστα έρχονται όλο και πιο κοντά! Και πότε το έγραψαν αυτό; Όταν ανακοινώθηκε ότι το πρώτο 7μηνο του έτους έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 1 δισ. πάνω από το στόχο. Για την ακρίβεια, σε απόλυτα νούμερα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από πέρυσι (που ξεπεράσαμε το στόχο 8 φορές) και πολύ μεγαλύτερο από αυτό του 2014 (για το οποίο μας έχει πρήξει η γαλάζια προπαγάνδα). Ωστόσο, όλα τα μίντια έπαιξαν σενάρια κόντρα στην πραγματικότητα, και μάλιστα μαζικά και οργανωμένα, προαναγγέλλοντας νέα μέτρα. Με βασικό επιχείρημα το ότι εμφανίζεται υστέρηση στα έσοδα και άρα δημιουργείται μια τρύπα, που μόνο με νέα μέτρα λιτότητας μπορεί να καλυφθεί. Οι απαντήσεις στην παραπάνω πλιατσικολογία είναι δύο:

Πρώτον, το αν έρθουν νέα μέτρα λιτότητας ή όχι, δεν θα αποφασιστεί από ένα μηναίο δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών αλλά από το τελικό πρωτογενές αποτέλεσμα του έτους. Για αυτό τίθενται στόχοι, που είναι ετήσιοι! Και αυτό το αποτέλεσμα για το 2017 θα το ανακοινώσει η eurostat την άνοιξη του 2018. Τότε θα κριθεί –το νωρίτερο- αν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας ή όχι. Αν χάσουμε το στόχο. Είναι τόσο απλό. Όλα τα άλλα είναι βλακείες.

Στο σημείο αυτό, έχει αξία να τονίσουμε ότι Το ΧΩΝΙ τόσο πέρυσι όσο και φέτος έχει προκαλέσει δημόσια όποιον καταστροφολόγο το επιθυμεί, να βάλει στοίχημα μαζί μας 100.000 ευρώ για το αν η χώρα πιάσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ή όχι. Πέρυσι, προκαλέσαμε από το πρωτοσέλιδό μας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτοπροσώπως. Φέτος, ανοίγουμε το εύρος διάπλατα, για να χωρέσει όποιος το επιθυμεί. Ποιος καταστροφολόγος πιστεύει αυτά που λέει; Ας έρθει ένας από αυτούς να μας πάρει τα λεφτά, επιτέλους! Υπάρχει κανείς ή είναι όλοι τους παλιάτσοι της δημοσιογραφίας; Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει εμφανιστεί κανένας.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα διαβάσετε κάπου αλλού καμιά νέα καταστροφολογική ανάλυση, που θα λέει ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο, καλό είναι να παρακινήσετε το δημοσιογράφο που τα υπογράφει αυτά να βάλει στοίχημα με Το ΧΩΝΙ, για να κερδίσει τα λεφτά! Εσείς έτσι πείτε του: «Ρε, πήγαινε να τους πάρεις τα λεφτά».

100 χιλιάρικα δίνουμε, λέμε!!!! Ας έρθει κάποιος!!!! Α, ρε κότες…

Δεύτερον, η υστέρηση εσόδων που καταγράφεται στο σύνολο οφείλεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ σε δύο παράγοντες: Αφενός στην υστέρηση εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις (που είναι καθαρά λογιστικό θέμα και θα αποκατασταθεί τους επόμενους μήνες), αφετέρου στις περισσότερες επιστροφές φόρου προς τους πολίτες, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση. Αυτές οι δύο είναι οι αποκλειστικές αιτίες. Οσον αφορά δε τα έσοδα προ επιστροφής φόρου (μοναδική κατηγορία από την οποία μπορεί να συμπεράνει κανείς αν υπάρχει φορολογική κόπωση ή δημιουργείται πραγματική δημοσιονομική τρύπα), εκεί καταγράφεται πλεόνασμα, δηλαδή έχουμε αποτέλεσμα ΠΑΝΩ από το στόχο! Όχι απλά δεν έχουμε υστέρηση, έχουμε πλεόνασμα ΠΑΝΩ από το στόχο! Και όμως!!! Τα μίντια –στο σύνολό τους- έκαναν ότι δεν καταλαβαίνουν (το έπαιξαν χαζά, δηλαδή) και προέβαλαν το σενάριο που τους ταίριαζε: Υστέρηση στα έσοδα, άρα τρύπα, άρα νέα μέτρα. Μόνο που όλα αυτά είναι βλακείες…

Τι συνέβη με τις οφειλές του δημοσίου;

Με ιδιαίτερη ένταση, την τελευταία περίοδο η γαλάζια ρητορική είχε αρχίσει να περιστρέφεται και πάλι γύρω από το θέμα των απλήρωτων οφειλών του Δημοσίου. Και μετά, ήρθαν τα επίσημα αποστομωτικά στοιχεία της ΤτΕ. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, ΜΟΝΟ τον Ιούλιο, διατέθηκαν πάνω από 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποπληρωθούν οφειλές του δημοσίου, δίνοντας μια σημαντική ένεση ρευστότητας στην αγορά. Διαβάσατε τίποτα πουθενά την τελευταία βδομάδα, που βγήκαν τα στοιχεία; Ακούσατε τίποτα;

Μάλιστα, μέχρι τον Οκτώβριο, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει δημόσια τη δέσμευση να ρίξει συνολικά 800 εκατ. ευρώ στην αγορά για τον ίδιο σκοπό, χρήματα που εξασφάλισε με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αν τώρα συνδυάσουμε αυτό το δεδομένο με τις –κάθε μήνα υψηλότερες από τις προβλέψεις- επιστροφές φόρου, στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση, τότε καταλήγουμε στο εύλογο συμπέρασμα ότι το επόμενο δελτίο καταγραφής των οφειλών του δημοσίου προς τους πολίτες θα δείξει μια εικόνα ιδιαίτερα βελτιωμένη. Αυτό λένε τα νούμερα. Και επειδή έχει αρχίσει να το αντιλαμβάνεται αυτό και η ΝΔ, θα δείτε ότι το επόμενο διάστημα θα μειωθούν τα… περί έκρηξης των οφειλών. Γιατί ξέρουν καλά ότι ο συγκεκριμένος τομέας θα γίνει προνομιακός επικοινωνιακά για την κυβέρνηση.

Τι έγινε στη βιομηχανία, για 8ο μήνα, ρε παιδιά;

Εδώ, ο τίτλος είναι όλα τα λεφτά και τον αφιερώνουμε στους καταστροφολόγους. «Για 8ο διαδοχικό μήνα καταγράφει αύξηση ο τζίρος στη βιομηχανία». Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ…

  • Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Ιουνίου 2017 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2016, παρουσίασε αύξηση 8,1%.
  • Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2016 – Ιουνίου 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2015 – Ιουνίου 2016, παρουσίασε αύξηση 10,3%.

Από τους 24 κλάδους της μεταποίησης, οι 18 σημείωσαν αύξηση των πωλήσεών τους. Ο Ιούνιος του 2017 είναι ο 8ος διαδοχικός μήνας, που ο τζίρος της βιομηχανίας αυξάνεται. Ο 8ος διαδοχικός μήνας! Μιλάμε, οι καταστροφολόγοι δεν ξέρουν πού πατούν και πού βρίσκονται…

Είναι δεδομένο ότι τα πράγματα δεν είναι ακόμη ικανοποιητικά καλά για την ελληνική κοινωνία. Όμως, όσοι λένε ότι πάμε χειρότερα σε σχέση με πριν, λένε ψέματα. Είτε είναι παντελώς άσχετοι, είτε απολύτως προπαγανδιστές. Πάντως, λένε ψέματα.

Γιατί η μία και μόνη αλήθεια είναι ότι εδώ και μήνες τα πράγματα πάνε ολοένα και καλύτερα για τη χώρα και αυτό αποδεικνύεται από όλα τα νούμερα! Βασικά, βρισκόμαστε στο καλύτερο σημείο τα χρόνια της κρίσης. Και έχουμε μπροστά μας την έξοδο από τα μνημόνια να ζήσουμε. Όχι κάποτε, στο μέλλον. Του χρόνου, τέτοιον καιρό. Σε λίγους μήνες κυριολεκτικά. Αυτή τη φορά δεν είναι πλάκα. Αυτή τη φορά, τα μνημόνια και η επιτροπεία θα τελειώσουν οριστικά.

Αλήθεια, και τότε οι τηλε-συνάδελφοι θα λένε ότι καταστρεφόμαστε; Είναι τόσο μάγκες; Για να δούμε…