Για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο αυξάνεται η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2017 13:47


Βάσει των εποχικά διορθωμένων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η πορεία της τελικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία από το 2016 και μετά.

Μπορεί με το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015 να καταγράφηκε μείωση αναφορικά με την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών, ωστόσο αυτή αφενός αποδείχθηκε ιδιαίτερα μετριοπαθής σε σχέση με τις τότε εκτιμήσεις, αφετέρου αποκαταστάθηκε πλήρως εντός της επόμενης χρονιάς, με το εκπληκτικό +6,1%, που έγραψε το κοντέρ το τρίτο τρίμηνο του 2016 (γιατί ακριβώς συγκρίθηκε με το κακό τρίτο τρίμηνο του 2015), αποδεικνύοντας έτσι με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η αρνητική επίδραση των capital controls απορροφήθηκε πλήρως!

Ο ελληνικός λαός και η αγορά διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά τη νέα συνθήκη και βρήκαν τις απαιτούμενες λύσεις. Αυτό δείχνουν τα νούμερα. Και εφόσον η πλάστιγγα είχε γείρει, ήταν απλά θέμα χρόνου το μέγεθος να αρχίσει να ξανα-αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει διαρκώς από το τρίτο τρίμηνο του 2016. Ακολούθησε το +1% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, το +1,2% το πρώτο τρίμηνο του 2017, το +0,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Οσον αφορά τώρα τη μεγάλη εικόνα, αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική μεταβολή του μεγέθους -από το δεύτερο τρίμηνο του 2015 μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2017- είναι θετική κατά +5,1% επί του ΑΕΠ.

Αυτά λένε τα επίσημα στοιχεία.