Οι στόχοι µετά τη ΔΕΘ: Με όπλο την πορεία της οικονοµίας, πολιτική µε πρόσηµο κοινωνικό Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017 20:41


Τα καλά στοιχεία της Οικονοµίας «κλείνουν» τη γ’ αξιολόγηση και «ανοίγουν» το δρόµο για επιπλέον κοινωνικά µέτρα από µέρος της κυβέρνησης.

Ψηλά στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα: Υγεία, Παιδεία, εργασιακά, ψηφιακή ισότητα, νεανική επιχειρηµατικότητα

284 1004

Με «όπλο» τα καλά αποτελέσµατα της Οικονοµίας, όπως επιβεβαιώνονται µε τα αλλεπάλληλα δελτία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, ανέβηκε στη Διεθνή Eκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Με τα ίδια καλά στοιχεία στις αποσκευές του θα κατέβει και από τη συµπρωτεύουσα, αξιοποιώντας τα πολλαπλώς.

Στόχος του πρωθυπουργού δεν είναι µόνο να «πατήσει» το οικονοµικό επιτελείο πάνω στα θετικά αποτελέσµατα για να κλείσει σύντοµα η γ’ αξιολόγηση. O στόχος είναι να «χτιστεί» η επόµενη µέρα µε «πρόσηµο κοινωνικό», αφού δίνεται αρκετός… χώρος για νέες κυβερνητικές παρεµβάσεις.

Η φράση «κλείνουµε τις εκκρεµότητες µε τους θεσµούς, “κλείνουµε” τις αδικίες του παρελθόντος», εξηγεί τη νέα στρατηγική του Μεγάρου Μαξίµου.

Τα θετικά στοιχεία δεν αφορούν µονάχα στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% σε ετήσια βάση και κατά 0,5% σε τριµηνιαία. Θετικά στοιχεία καταγράφονται:

● Στις επενδύσεις µε +11,2% το α’ τρίµηνο του 2017 (έναντι του -4,6% της ΝΔ ολόκληρο το 2014).
● Στις εξαγωγές µε +25,8% το Μάιο του 2017 (έναντι του -7,1% της κυβέρνησης Σαµαρά τον ίδιο µήνα του 2014).
● Στο λιανικό εµπόριο µε +3,2% τον Ιούνιο του 2017 (έναντι του +0,4% της ΝΔ τον Ιούνιο του 2014).

Θετικά µηνύµατα έρχονται, επίσης, και από την εργασία, καθώς η ανεργία «έκατσε» στο 21,2% τον Ιούνιο από 26,7% τον ίδιο µήνα του 2014 (µείωση -5,5%), αλλά και από άλλους κλάδους, όπως για παράδειγµα αυτόν του αυτοκινήτου (+15,6% το β’ τρίµηνο του 2017 σε σχέση µε το α’ τρίµηνο του έτους).

Το κυβερνητικό επιτελείο κάνει ήδη λόγο για επιβεβαίωση της δυναµικής ανάκαµψης της πραγµατικής οικονοµίας. Παράλληλα, κρίνεται ενθαρρυντική η πορεία των εσόδων, για τα οποία, αν και ο Σεπτέµβριος θεωρείται κρίσιµος µήνας (λόγω της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης του φόρου εισοδήµατος), υπάρχει αισιοδοξία ότι θα δηµιουργήσουν υπερ-πλεόνασµα για το τρέχον έτος και πως θα επιτευχθεί και ο στόχος του 3,5% για το 2018.

Και µια και ο λόγος για το αναµενόµενο υπερ-πλεόνασµα του 2017, η κυβέρνηση µελετά ήδη τους τοµείς που µπορεί να διατεθεί µέρος αυτού. Στο µικροσκόπιο έχουν µπει τρεις πολιτικές: Ενδυνάµωση κοινωνικής προστασίας, µείωση φορολογικών βαρών, αποπληρωµή ληξιπρόθεσµων οφειλών.


Οι τοµείς στους οποίους θα επικεντρώθει τους επόµενους αρκετούς µήνες η κυβέρνηση είναι:

284 1005

Με το νέο νόµο για την Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας, που έφερε και την ουσιαστική αναµόρφωση της αρχιτεκτονικής του Εθνικού Συστήµατος Υγείας, προβλέπεται, µεταξύ άλλων, η ίδρυση 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας, οι οποίες θα στελεχωθούν από χιλιάδες άτοµα ως προσωπικό. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η διεύρυνση του «δηµόσιου χώρου» της Υγείας, ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτή και οι ασφαλισµένοι και οι ανασφάλιστοι.

Μπορεί η νοµοθετική πρωτοβουλία του αρµόδιου υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, και του αναπληρωτή του, Παύλου Πολάκη, να βρήκε σθεναρές αντιδράσεις από όσους ήθελαν να προστατεύσουν τα ιδιωτικά συµφέροντα (ιδιωτικά ιατρεία, κ.λπ.), αλλά η επιλογή της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: Αναβάθµιση της έγκαιρης διάγνωσης και της πρόληψης, αντί για ενίσχυση του τελευταίου σταδίου που αφορά στην αντιµετώπιση του προβλήµατος ενός ασθενή.

Εκτός της εξοικονόµησης πόρων και εργατοωρών από µέρους του ιατρικού προσωπικού των µεγάλων νοσοκοµείων, καθώς και της µείωσης των εξόδων για τους ασθενείς, που ως σήµερα τρέχουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις που πλέον θα µπορούν να γίνονται δωρεάν, µε τη νέα δοµή δίνεται η δυνατότητα της έγκαιρης επιστηµονικής διάγνωσης και της αποφυγής χρόνιων αναµονών που πιθανά οξύνουν τα απολύτως αντιµετωπίσιµα προβλήµατα υγείας.

284 1006

Το σχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Παιδείας Ερευνας και Θρησκευµάτων, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, για το νέο Λύκειο, µε τις προτάσεις της αρµόδιας επιτροπής ανά χείρας, έχει δύο στόχους: Την αναβάθµιση των σπουδών και την προστασία των ελληνικών νοικοκυριών από τη «λαίλαπα» των φροντιστηρίων, που βάσει στοιχείων φτάνει συνολικά στα 2 δισ. ευρώ κατ’ έτος.

Οσον αφορά την κριτική που έχει ακουστεί (σ.σ.: από όσους επέκριναν τις… φήµες για κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενώ σήµερα επικρίνουν τις «διπλές εξετάσεις», όπως λένε), ο Κ. Γαβρόγλου έχει σηµειώσει ότι «το διαγώνισµα του 1ου τετραµήνου, τον Ιανουάριο, έχει ως βασικό στόχο να αποδραµατοποιήσει τις τελικές εξετάσεις του Ιουνίου και να µειώσει το άγχος που προκαλεί η ιδέα ότι τα πάντα κρίνονται από µία τρίωρη εξέταση.

Επιπλέον λειτουργεί σαν “µπόνους” εφόσον η απόδοση του Γενάρη βελτιώνει το βαθµό του Ιουνίου». Με τις προτεινόµενες ρυθµίσεις, ο µαθητής και οι καθηγητές του θα µπορούν να ελέγχουν την πορεία της προετοιµασίας κάθε υποψηφίου για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και να κάνουν από νωρίς διορθωτικές κινήσεις, όταν και όπου απαιτείται.

Μια και αύριο ανοίγουν τα σχολεία, αξίζει να σηµειωθεί η στήριξη της κυβέρνησης στη δηµόσια εκπαίδευση (ήδη από το Σεπτέµβριο του 2015), κάτι που επιβεβαιώνεται και από την πρόσληψη 15.371 αναπληρωτών εκπαιδευτικών πριν χτυπήσει το «πρώτο κουδούνι». Πρόκειται για το µεγαλύτερο αριθµό προσλήψεων, σε σχέση µε το παρελθόν.

Αξίζει να σηµειωθεί πως οι προσλήψεις αναπληρωτών για τη χρονιά 2014-2015 (επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) µόλις και µετά βίας έφτασαν τα 2.995 άτοµα (0 για την ειδική αγωγή, όταν φέτος προσλαµβάνονται σε αυτή 8.104 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό).

284 1007

Με θετικό πρόσηµο για τους εργαζόµενους είναι και το νοµοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο ψηφίστηκε την Πέµπτη και ανταποκρίνεται σε πάγια αιτήµατα της κοινωνικής πλειονότητας, ενισχύει την προστασία των εργαζοµένων και επεκτείνει εργασιακά δικαιώµατα.

Η κυβερνητική πολιτική στον εν λόγω τοµέα κινείται σε τέσσερις άξονες:

1.Καταπολέµηση αδήλωτης, υποδηλωµένης αλλά και απλήρωτης εργασίας.
2. Σύνδεση της δραστηριότητας µε την ασφάλιση, όχι της ιδιότητας.
3. Προστασία της αναπηρίας.
4. Ρύθµιση για να ξεµπλοκάρουν οι επικουρικές

Αξίζει να σηµειωθεί ότι για την απλήρωτη εργασία, που έχει γίνει «κανόνας» πλέον, προβλέπεται δυνατότητα έκδοσης διαταγής πληρωµής εις βάρος του εργοδότη από τον εργαζόµενο για να µπορεί ο δεύτερος να την εκτελέσει σε βάρος της περιουσίας του πρώτου.

Επίσης µε το πολυνοµοσχέδιο εισάγεται ένα point system, µε το οποίο θα επιβάλλεται διακοπή λειτουργίας µιας επιχείρησης σε περίπτωση σοβαρών παραβάσεων της εργατικής νοµοθεσίας. Ενδιαφέρον είναι πως προβλέπεται –σε ορισµένες περιπτώσεις- ακόµα και ο αποκλεισµός επιχειρήσεων από κάθε µορφής δηµόσια χρηµατοδότηση (δηµόσιες συµβάσεις, κοινοτικά κονδύλια, ΕΣΠΑ, κ.ά.).

284 1008

Οπως έχει αναφέρει και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης, Νίκος Παππάς, η ψηφιακή πολιτική µπορεί και πρέπει να έχει και… άρωµα κοινωνικό. Ηδη, το «µαύρο» που έριξαν η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η Digea στους τηλεοπτικούς δέκτες εκατοντάδων χιλιάδων συµπολιτών µας, σε αποµακρυσµένες περιοχές, αντιµετωπίζεται οριστικά.

Σε λίγους µήνες, 410.000. Ελληνες θα µπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραµµα για την επιχορηγούµενη δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθµούς ελεύθερης λήψης. Το πρόγραµµα «τρέχει» ήδη σε Θράκη και νησιά Ανατολικού Αιγαίου (16.000 νοικοκυριά ή 80.000 κάτοικοι).

Παράλληλα, δύο ακόµα πολύ σηµαντικές δράσεις είναι στη διάθεση συγκεκριµένων κοινωνικών οµάδων. Περί τα 14.500 νοικοκυριά σε 47 νησιά της χώρας και 72.000. πρωτοετείς φοιτητές µπορούν να αποκτήσουν δωρεάν και επιδοτούµενο, αντίστοιχα, γρήγορο ίντερνετ. Το πρόγραµµα, µάλιστα, µελετάται να επεκταθεί και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές οµάδες, όπως τα Ατοµα µε Αναπηρία (ΑµεΑ).

Στο πλαίσιο της µείωσης του ψηφιακού φάσµατος και της ώθησης της µάθησης και της έρευνας, οι Υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, και Παιδείας, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ανακοίνωσαν την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, έργο συνολικού προϋπολογισµού 18,6 εκατ. ευρώ, για την αύξηση των ταχυτήτων του διαδικτύου προς όφελος του έργου φοιτητών και καθηγητών. Σύντοµα, θα παρασχεθούν δωρεάν σε µαθητές, φοιτητές, δασκάλους και καθηγητές ασφαλή ψηφιακά εργαλεία (εφαρµογές, λογισµικά, κ.λπ.).

284 1009

Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Impact hub Athens, τη δοµή για την στήριξη της νεανικής επιχειρηµατικότητας, έδωσε το σύνθηµα για την κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρουν όλα τα υπουργεία υπέρ της στήριξης των νέων ανθρώπων στη χώρα.

Στόχος, που θα συµβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονοµίας, δεν µπορεί να είναι άλλος από τη δηµιουργία ενός διαφορετικού παραγωγικού µοντέλου που εκτός του κέρδους θα στοχεύει στη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια και την κοινωνική ανταποδοτικότητα. Η φαντασία, η έµπνευση, η δηµιουργικότητα και οι γνώσεις των νέων Ελλήνων πρέπει να υποστηριχθούν, ώστε να ανατραπούν και τα δραµατικά νούµερα της φυγής λαµπρών ελληνικών «µυαλών» στο εξωτερικό.

Οπως σηµείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει από τον Οκτώβριο ταµείο κοινωνικής οικονοµίας µε αρχικό κεφάλαιο 25 εκατ. ευρώ για τη χρηµατοδότηση φορέων που αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισµό και µια ακόµη δράση επιχορήγησης ύψους 25 εκατ. Παράλληλα, θα ληφθούν µέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης της νέας γενιάς, ενώ σταθερός στόχος παραµένει η στήριξη της υγιούς επιχειρηµατικότητας, απαλλαγµένης από πάσης φύσεως σχέσεις µε την εκάστοτε εξουσία.


Καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών: Αύξηση για 4ο συνεχόµενο τρίµηνο

Η µείωση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών το καλοκαίρι του 2015, µε το κλείσιµο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls, όχι µόνο αποδείχθηκε ιδιαίτερα µετριοπαθής σε σχέση µε τις τότε εκτιµήσεις, αλλά και αποκαταστάθηκε πλήρως εντός της επόµενης χρονιάς, µε το εκπληκτικό +6,1%, που έγραψε το κοντέρ το τρίτο τρίµηνο του 2016.

Τότε, αποδείχθηκε, µε τον πιο εµφατικό τρόπο, ότι η αρνητική επίδραση των capital controls απορροφήθηκε πλήρως! Οι πολίτες και η αγορά διαχειρίστηκαν αποτελεσµατικά τη νέα συνθήκη, κάτι που δείχνουν και τα στοιχεία.

Teuxos 284 10

Και εφόσον η πλάστιγγα είχε γείρει, ήταν απλά θέµα χρόνου το µέγεθος να αρχίσει να ξανα-αυξάνεται. Αυτό συµβαίνει διαρκώς από το τρίτο τρίµηνο του 2016 (+6,1%). Ακολούθησε το +1% το τέταρτο τρίµηνο του 2016, το +1,2% το πρώτο τρίµηνο του 2017, το +0,7% το δεύτερο τρίµηνο του 2017.

Οσον αφορά τώρα τη µεγάλη εικόνα, αξίζει να σηµειωθεί ότι η συνολική µεταβολή του µεγέθους -από το δεύτερο τρίµηνο του 2015 µέχρι το δεύτερο τρίµηνο του 2017- είναι θετική κατά +5,1% επί του ΑΕΠ.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ Στο ΧΩΝΙ - 10.9.2017

proti 284