Νέα Δηµοκρατία: Eνα κόµµα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017 20:07

 

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει το εσωτερικό της Νέας Δηµοκρατίας µε την υπόθεση Τραγάκη να αποτελεί, απλώς, το κερασάκι στην τούρτα της εσωκοµµατικής φαγωµάρας.

Η αποστασιοποίηση κορυφαίων στελεχών του κόµµατος από την (αποτυχηµένη) στρατηγική της ηγεσίας αποτελεί καθηµερινό φαινόµενο ενώ και οι έριδες στην «αυλή» του Κυριάκου Μητσοτάκη εντείνονται διαρκώς.

Teuxos 284 14

Ο Γιάννης Τραγάκης δεν έκανε κάτι περισσότερο ή λιγότερο από ό,τι έχει κάνει µέχρι σήµερα η οικογένεια Μητσοτάκη και άλλα πολιτικά τζάκια και βαρονίες στο εσωτερικό του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Προεξόφλησε την υποψηφιότητα του γιου του, αφού ανακοίνωσε πως ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.

Η ηγεσία της Νέας Δηµοκρατίας αντέδρασε αµήχανα και σπασµωδικά κόβοντας την πορεία του υιού Τραγάκη προς την πολιτική. Η κίνηση αυτή σερβιρίστηκε από τα προσκείµενα στη ΝΔ ΜΜΕ, ως κίνηση «πυγµής», ως δείγµα «ηγετικών προσόντων» και ως «γροθιά στο στοµάχι του νεποτισµού» που διακρίνει την πολιτική ζωή του τόπου.

Οπως ήταν φυσικό, όλο αυτό προκάλεσε έντονο γέλιο στα δηµοσιογραφικά γραφεία, στο κυβερνών κόµµα, αλλά και σε πολιτικούς κύκλους που δεν είναι προσκείµενοι στη ΝΔ: «Αν είναι δυνατόν η οικογένεια Μητσοτάκη που έχει κάνει κατάληψη εδώ και δεκαετίες στην πολιτική ζωή του τόπου να θέλει να δείξει πως πολεµά την οικογενειοκρατία». Αυτό σκέφτηκαν άπαντες, ακόµη κι εκείνοι µέσα στο κόµµα του Μητσοτάκη, που σιωπούν για ευνόητους λόγους.

Hταν τέτοια η έκπληξη δε, που προκλήθηκε από την προσπάθεια να δοθεί διάσταση στο θέµα, ώστε κάποιοι είπαν πως µπορεί να είναι και στηµένο, δεδοµένου πως αυτή την εποχή η Νέα Δηµοκρατία βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Για ποιον λόγο να είναι στηµένο; Μα για να βρει µία αφορµή ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παραστήσει τον ηγέτη σηκώνοντας κουρνιαχτό για να καλύψει την ανικανότητά του.


ΕΜΦΑΝΕΣ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ηγεσία της Νέας Δηµοκρατίας έχει ξεµείνει από αφήγηµα. Είχε επενδύσει στην κατατροµοκράτηση του ελληνικού λαού και δεν της βγήκε. Επένδυσε στην καταστροφολογία και σήµερα η πορεία της ελληνικής οικονοµίας, ο τρόπος µε τον οποίο οι επενδυτές και οι επιχειρηµατίες αντιµετωπίζουν την κυβέρνηση, οι ίδιοι οι αριθµοί διαψεύδουν τη ΝΔ.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παρέα του προσπάθησαν να εισαγάγουν στην πολιτική ζωή διχαστικό και εµφυλιακό λόγο που παραπέµπει στη Δεξιά της δεκαετίας του 1950 κι έφτασαν µέχρι το σηµείο, ακολουθώντας αντίθετη πορεία προς εκείνη του ιδρυτή του κόµµατος, Κωνσταντίνου Καραµανλή, να εξισώνουν τον κοµµουνισµό µε τον ναζισµό και να ξεπλένουν την προδοτική στάση των δοσίλογων της Κατοχής.

Πώς να µην αποτύχουν; Πώς να µη βρεθούν προ αδιεξόδου; Ρητορικά τα ερωτήµατα...


Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΝΔ

Απαντήσεις έδωσε και η δηµοσκόπηση, τα αποτελέσµατα της οποίας δηµοσιοποιήθηκαν την περασµένη Τετάρτη. Η έρευνα της Alco έδειξε την ψαλίδα ανάµεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει και οι απαντήσεις των πολιτών να γίνονται ηχηρό χαστούκι µε αποδέκτη τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

● Το 60% θεωρεί ότι δεν είναι καλό για τη χώρα να γίνουν τώρα εκλογές.

● Το 81% θεωρεί πιθανό ότι οι φωτιές προήλθαν από εµπρησµούς.

● Το 85% διαφωνεί µε την εξίσωση του κοµµουνισµού µε το ναζισµό.

● Το 85% θεωρεί θετική την απόφαση για δηµιουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας.

● Το 83% θεωρεί θετική την απόφαση για επιχορήγηση του κόστους του Ιντερνετ σε φοιτητές, ΑµΕΑ και κατοίκους αποµακρυσµένων περιοχών.

● Το 25% πιστεύει ότι θα πιάσουµε τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασµα. Αλλο ένα 27% δεν το αποκλείει. (Θετικό σύνολο... 52%).

● Το 24% θεωρεί ότι είναι πιθανό η Ελλάδα να βγει οριστικά στις αγορές το 2018. Αλλο ένα 26% δεν το αποκλείει. (Θετικό σύνολο... 50%).


ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι µόνο έχει ηττηθεί κατά κράτος από τον Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις συγκρούσεις που είχαν µέχρι σήµερα, κυρίως σε κοινοβουλευτικό επιπεδο, αλλά έχει να αντιµετωπίσει τα ίδια τα αδιέξοδα της στρατηγικής του, και κυρίως το γεγονός ότι αµφισβητείται µέσα στο ίδιο του το κόµµα.

Η ΝΔ δεν µπορεί να δηµιουργήσει ρεύµα νίκης στην κοινωνία, η αυτοδυναµία αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός και το διαρκές αίτηµα για εκλογές έχει ξεθωριάσει και είναι πλέον γραφικό. Κανένας δεν θέλει εκλογές, ούτε οι επιχειρηµατίες φίλοι του Μητσοτάκη, ούτε ο ελληνικός λαός, ούτε οι δανειστές.

Η ηγεσία της ΝΔ δείχνει να έχει ξεµείνει από δυνάµεις, η εµπιστοσύνη των στελεχών της ΝΔ στο πρόσωπο του προέδρου, Κυριάκου Μητσοτάκη περιορίζεται διαρκώς και τα εσωκοµµατικά µηνύµατα από κορυφαία στελέχη δεν είναι τα καλύτερα για την ηγεσία που ήδη κατηγορείται εκ των έσω για «κραυγές λαϊκισµού» (βλέπε Τζιτζικώστα).

 Οι ακροδεξιοί του κόµµατος, όπως ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης αποτελούν κόκκινα πανιά, κυρίως για τους καραµανλικούς, και κάπως έτσι η ιστορία δείχνει να µην τσουλάει µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόεδρο του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και ο αθέατος και υπόγειος πόλεµος που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της οµάδας που πλαισιώνει τον πρόεδρο του κόµµατος, µε πληροφορίες να αναφέρουν ακόµη πως έχουν συµµαχήσει µέχρι και ο Τάκης Θεοδωρικάκος µε τη σύζυγο του Κυριάκου, Μαρέβα Μητσοτάκη για να «καθαρίσουν» το τοπίο και να θέσουν εκτός τον Θωµά Βαρβιτσιώτη, που χρεώνεται τις επικοινωνιακές γκάφες στις πυρκαγιές.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Γρηγόρη Δηµητριάδη, δικηγόρο, παιδί της αδελφής του Κυριάκου, Κατερίνας, να λέει στον Τάκη Θεοδωρικάκο: «Κάτσε καλά, γιατί θα βρεθείς απ' έξω», σύµφωνα µε αυτόπτες µάρτυρες. Σύµφωνα, επίσης, µε πληροφορίες, οι κινήσεις για να φαγωθεί ο Θωµάς Βαρβιτσιώτης έχουν φτάσει στα αυτιά κορυφαίων στελεχών της ΝΔ που έχουν µεταφέρει στον Μητσοτάκη την αντίθεσή τους.

Μια λέξη µόνο µπορεί να περιγράψει, επακριβώς, την κατάσταση στο εσωτερικό της Νέας Δηµοκρατίας: Μπάχαλο… Ενα µπάχαλο που διαρκώς µεγαλώνει, µε τον Μητσοτάκη να αδυνατεί να βάλει φρένο στις έριδες και τις διαφωνίες που απειλούν ευθέως ακόµη και τη συνοχή της Νέας Δηµοκρατίας.

Όλα δείχνουν ότι η καταστροφολογία έφερε την καταστροφή στους εµπνευστές της ενώ είναι περισσότερο από ποτέ εµφανές ότι η ΝΔ έχει ξεµείνει από αφήγηµα, όραµα και λαϊκό έρεισµα. Οι επόµενες µήνες θα το αποδείξουν αυτό σε ακόµη µεγαλύτερο βαθµό.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ Στο ΧΩΝΙ - 10.9.2017

proti 284