TI ANEΔΕΙΞΕ Η ΕΡΕΥΝΑ: Στην Αµερική 400 ευρώ, στην Ελλάδα 1.500 Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017 16:11


Μετά το σκάνδαλο του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, η Εξεταστική για τη διερεύνηση των σκανδάλων στην Υγεία συνεχίζει τις εργασίες της µε τη διερεύνηση του σκανδάλου των αρθροσκοπήσεων.

Να εξηγούµαστε, για να µην παρεξηγούµαστε: Το Μάιο του τρέχοντος έτους ήρθε ποινική δικογραφία στη Βουλή, προκειµένου να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες, εκτός από άλλους αυτουργούς, και για πρώην υπουργό της ΝΔ, αφού προηγουµένως είχε σχηµατιστεί ποινική δικογραφία µε τη λήψη και µαρτυρικών καταθέσεων και ουσιωδών εγγράφων.

Σε τι αφορά η υπόθεση αυτή; Αφορά στην τιµολόγηση σε ιδιωτικό ιατρείο πρώην υπουργού και κορυφαίου στελέχους της ΝΔ 550 διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων µε το ποσό των 1.500 ευρώ η κάθε µία, ενώ σήµερα και µετά από απόφαση των νυν υπουργών Υγείας τιµολογείται µε το ποσό των 150 ευρώ η κάθε µία.

LAPAS 010 0

Η υπόθεση αυτή χαρακτηρίστηκε προσφυώς ως η υπόθεση των «λευκών κολλάρων», αφού εµπλέκονται κορυφαία πολιτικά και κοµµατικά στελέχη (όλα είναι στελέχη της ΝΔ), υπηρεσιακοί παράγοντες που βρίσκονταν ψηλά, πολύ ψηλά στην υπηρεσιακή πυραµίδα, βουλευτές και υπουργοί, επιχειρηµατίες, επιστήµονες και πανεπιστηµιακοί δάσκαλοι («δάσκαλε που δίδασκες και νόµο δεν εκράττεις»), και υπό γενική έννοια η «αφρόκρεµα» της «καλής» κοινωνίας.

Το ιδιωτικό ιατρείο του πρώην υπουργού της ΝΔ προχωρεί σε συστέγαση µε Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο (στο οποίο συµµετέχει η σύζυγός του και ο γαµπρός του) µε αντικείµενο τη διενέργεια διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων και το Δεκέµβριο του 2014 (και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές και όλες οι δηµοσκοπήσεις καταδείκνυαν πολιτική νίκη του Σύρριζα) µεθοδεύτηκε η τιµολόγηση αυτών των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων µε αποκλειστικό σκοπό να ωφεληθεί ένας ιδιώτης, ώστε να τιµολογείται κάθε µία µε το ιλιγγιώδες ποσό των 1.500 ευρώ, όταν ανάλογη εξέταση στις ΗΠΑ (όπου φορολογείται και ο αέρας που αναπνέουν οι πολίτες) κοστίζει 400 ευρώ περίπου.

Οι ταχύτητες διεκπεραίωσης της υπόθεσης αυτής είναι ιλιγγιώδεις, προφανώς για να προλάβουν την «απόσυρση» της κυβέρνησης Σαµαρά-Βενιζέλου από τις επικείµενες εκλογές. Όµως για να πετύχουν τη σκανδαλώδη εύνοια ενός ιδιώτη επινοήθηκε το εξής κόλπο: Η αρθροσκόπηση, σύµφωνα µε το νόµο, είναι αυτή που γίνεται σε νοσοκοµεία και απαιτεί νοσηλεία τουλάχιστον µίας ηµέρας, και αυτή η αρθροσκόπηση, που είναι ταυτόχρονα και διαγνωστική και χειρουργική, τιµολογείται 1.500 ευρώ η κάθε µία.

Τώρα µε υπουργική απόφαση που έλαβαν δύο υπουργοί της κυβέρνησης Σαµαρά-Βενιζέλου θα µπορούσε να γίνει σε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο η διαγνωστική αρθροσκόπηση (µόνο για διάγνωση και όχι για χειρουργείο), µία εξέταση 15-20 λεπτών και θα τιµολογείται και αυτή µε το ποσό των 1.500 ευρώ η κάθε µία.

285 101

Ο ιδιώτης ιατρός, πρώην υπουργός της ΝΔ και κορυφαίο στέλεχός της, µε 550 παραπεµπτικά σηµειώµατα, φέρεται να διενήργησε ισάριθµες διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις µε τιµολόγιο 1.500 ευρώ η κάθε µία. Αυτή είναι σκαστή παρανοµία, διότι:

Τέτοιο τιµολόγιο προβλέπει το Κλειστό Ενοποιηµένο Τιµολόγιο (ΚΕΝ) και περιλαµβάνει ιατρική και νοσηλευτική πράξη που γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε Νοσοκοµείο,

Το ΚΕΝ αναφέρεται σε «Αρθροσκόπηση στο γόνατο…» και δεν περιλαµβάνει τη λέξη «διαγνωστική», εποµένως δεν αναφερόταν ποτέ σε διαγνωστική εξέταση, αλλά σε χειρουργική επέµβαση και τιµολογείται µόνο αυτή µε 1.500 ευρώ. Αλλωστε ο νοµοθέτης εάν ήθελε να αναφερθεί και σε «διαγνωστική εξέταση» θα το όριζε ρητά, όπως έκανε σε πλήθος άλλων εξετάσεων όπως π.χ. στον κωδικό Η05 Διαγνωστικές ηπατοχολικές επεµβάσεις,

Την παρανοµία της ρύθµισης αυτής επεσήµαναν κορυφαίοι υπηρεσιακοί παράγοντες Διευθύνσεων του υπουργείου Υγείας, πλην όµως οι δύο υπουργοί αποφάσισαν ερήµην τους και αντίθετα µε τους ίδιους τους υφισταµένους τους, απλά διότι είχαν αποφασίσει προφανώς να εξυπηρετήσουν έναν ιδιώτη, σε βάρος του δηµόσιου ταµείου και του δηµόσιου συµφέροντος. Και για να επιτευχθεί αυτό, συνήργησαν πολλοί υπουργοί, βουλευτές και κορυφαία στελέχη της ΝΔ.

Σήµερα, κόλακες περιφέρονται και διαλαλούν ότι δεν αξίζει τον κόπο η διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, γιατί είναι υπόθεση µερικών εκατοντάδων χιλιάδων. Οµως, ο γράφων είπε στην Επιτροπή ότι υπάρχουν υποθέσεις σκανδάλων µε µικρό οικονοµικό εύρος, αλλά µε τεράστιο πολιτικό και θεσµικό εύρος, και αυτό έχει σηµασία, όταν κηρύσσεται πόλεµος κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής στη χώρα µας.

Σαν κατακλείδα προς τους «κόλακες» θυµίζω κάτι από τον Αντισθένη: «Κρείτον εις κόρακας ή εις κόλακας εµπεσείν. Οι µεν γαρ νεκρούς, οι δε ζώντας εσθίουσιν»(=είναι προτιµότερο να πέσεις σε κοράκια, παρά σε κόλακες, γιατί τα κοράκια τρώνε νεκρούς, ενώ οι κόλακες ζωντανούς»).ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ Στο ΧΩΝΙ - 17.9.2017