Ο Κυριάκος ξύπνησε! Τώρα, βλέπει και αυτός το συμπιεσμένο ελατήριο! Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017 10:34


Το ΧΩΝΙ το φωνάζει εδώ και μήνες ατελείωτους. Η οικονομία είναι έτοιμη να απογειωθεί. Γιατί τα δύο προηγούμενα μνημόνια είχαν συμπιέσει τόσο πολύ την ελληνική οικονομία, που είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο αυτή κάποια στιγμή να αντιδράσει.

Και έλαχε να αντιδράσει… στα χέρια του Τσίπρα! Στα νούμερα, η αντίδραση είναι ήδη εμφανής. Και αυτό περνά σταδιακά και στην κοινωνία.

To XΩΝΙ κρατάει ο ΜΑΝΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ

Αυτό που έκαναν τα δύο πρώτα μνημόνια στην ελληνική οικονομία ήταν βάρβαρο. Χάθηκε το 25% του εθνικού ΑΕΠ. 65 δισ. δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας. Τα πάντα έχασαν την αξία τους. Λέγεται εσωτερική υποτίμηση. Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι τέτοια εσωτερική υποτίμηση δεν γνώρισε καμία χώρα στο παρελθόν σε καιρό ειρήνης. Γιατί αυτό που συνέβη στην ελληνική κοινωνία και στην οικονομία με τα δύο πρώτα μνημόνια μόνο με πόλεμο μπορεί να συγκριθεί.

Το τρίτο μνημόνιο είχε το σκέλος της λιτότητας (που εκεί χώρεσαν οι τιμωρητικές ιδεοληψίες του Σόιμπλε έστω και εμφανώς κουτσουρεμένες), όμως είχε και το σκέλος της ανάπτυξης. Γιατί αυτό που έρχεται πάντα μετά από μια τέτοια καταστροφή είναι η αναδόμηση. Το restart. Και είναι λογικό…

Τα νούμερα είχαν ξεφτιλιστεί και τώρα αρχίζουν να ξανα-ανεβαίνουν. Και αυτό συμβαίνει παντού στην οικονομία. Σ’ όλους τους δείκτες. Ε, λοιπόν, αυτή τη συνθήκη διακυβέρνησης την έχει κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας. Χρονικά, συγκυριακά, πολιτικά, στρατηγικά, πείτε το όπως θέλετε. Πάντως, αυτός θα είναι ο πρωθυπουργός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, με την κοινωνία όρθια. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να χωνέψουν με τίποτα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που έκατσαν και έφαγαν όλη τη μνημονιακή χλαπάτσα… για να έρθει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να γράφει ρεκόρ πάνω στα δικά τους αποκαΐδια. Γιατί αυτό συμβαίνει.

Το τρίτο πρόγραμμα του Τσίπρα οδηγεί στην έξοδο από τα μνημόνια και την αυστηρή επιτροπεία. Ξεκλειδώνει τη βαλβίδα μετά την τόση πίεση, εγγυάται την έξοδο στις αγορές και τη χρηματοπιστωτική κανονικότητα και συμβολίζει την προσπάθεια της ίδιας της ευρωζώνης να αποδείξει στον πλανήτη ότι μπορεί να λειτουργήσει ως Ενωση. Η Ελλάδα το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να προβάλλεται από όλους τους ευρω-αξιωματούχους ως η ύψιστη ευρωπαϊκή επιτυχία.

Το μήνυμα που θα παίζει παντού στον πλανήτη στην επόμενη ΔΕΘ, όταν μόλις θα έχουμε βγει οριστικά στις αγορές, θα είναι «η Ελλάδα τα κατάφερε». Τα capital controls θα αρθούν οριστικά, οι τράπεζες θα περάσουν και πάλι στην κανονικότητα, η οικονομία θα αναπτύσσεται. Και η πλάκα είναι πως ακόμη και λίγο να αναπτύσσεται, πάλι πολύ θα μας φαίνεται σε σχέση με την προηγούμενη καταστροφή των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί όλα αυτά που έρχονται ο καταστροφολόγος Κυριάκος; Μα, αλλάζοντας το αφήγημά του. Ότι θα έρθει τελικά η ανάπτυξη (εκεί που μας έλεγε ότι ο Τσίπρας βυθίζει τη χώρα στην ύφεση κάθε μέρα που περνά) αλλά αυτή εξηγείται από τη θεωρία του συμπιεσμένου ελατηρίου. Και άρα δεν θα είναι επίτευγμα Τσίπρα. Τα ίδια περίπου που έλεγε και ο Αδωνις Γεωργιάδης στο βίντεο που είχε δημοσιεύσει προ ημερών, όπου και εκείνος παραδεχόταν ότι σήμερα η οικονομία πάει καλύτερα. Τώρα, ήρθε η σειρά του Κυριάκου. Το αφήγημα αλλάζει. Οση λάσπη και αν προσπαθούν να του ρίξουν, για να το καμουφλάρουν, εδώ έχουμε ένα νέο αφήγημα. Ότι ναι, η οικονομία πάει καλά, έχουμε ανάπτυξη, απλά με τη ΝΔ θα είχαμε μεγαλύτερη.

Πολύ διαφορετική ρητορική ασφαλώς από την προηγούμενη, που έλεγε ότι με κυβέρνηση Τσίπρα κάθε μέρα καταστρεφόμαστε ολοσχερώς. Ορίστε και ολόκληρη η σχετική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Να τονίσουμε ότι είναι πραγματική η δήλωση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η ελληνική οικονομία είναι μια συμπιεσμένη οικονομία μετά από 7 χρόνια κρίσης και έχοντας χάσει το ¼ του μεγέθους της. Αν σε ένα σημείο συμφωνώ με τον κύριο Τσίπρα είναι ότι πράγματι το ελατήριο είναι συμπιεσμένο. Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να απελευθερώσει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και πόσο ευχάριστα μπορούμε να εκπλήξουμε. Για μένα λοιπόν η πρώτη έμφαση είναι στις αλλαγές και στην ανάπτυξη και πιστεύω ότι μπορούμε να εκπλήξουμε ευχάριστα αναπτυξιακά και να ξεπεράσουμε και τις αισιόδοξες προβλέψεις σήμερα για την ελληνική οικονομία. Είναι βαθιά μου πεποίθηση».

Τον διαβάσατε; Πλέον το θέμα είναι το ποιος από τους δύο μπορεί να εκπλήξει περισσότερο! Πλέον δεν είναι ο ένας της καταστροφής και ο άλλος της ανάπτυξης. Πλέον, είναι και οι δύο της ανάπτυξης, απλά ο Κυριάκος μπορεί καλύτερα. Μάλιστα…