Τελικά, συμπιεσμένο ελατήριο η οικονομία, Κυριάκο; Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 14:18


Θυμηθείτε τι είχε πει ο Αλεξης Τσίπρας στην περσινή ΔΕΘ για την ανάπτυξη:

«Η ανάπτυξη θα 'ρθει ούτως ή άλλως. Μια οικονομία η οποία έχει συμπιεστεί επτά χρόνια σε τόσο έντονο βαθμό, θα έχει όπως λένε οι οικονομολόγοι rebound. Θα υπάρξει ανάπτυξη το 2017 μεγάλη. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτή η ανάπτυξη θα είναι διαρκής».

ΤΟ ΧΩΝΙ κρατάει ο ΜΑΝΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ

Τώρα, διαβάστε τι είπε ο Κυριάκος στη φετινή ΔΕΘ:

«Η ελληνική οικονομία είναι μια συμπιεσμένη οικονομία μετά από 7 χρόνια κρίσης και έχοντας χάσει το ¼ του μεγέθους της. Αν σε ένα σημείο συμφωνώ με τον κύριο Τσίπρα είναι ότι πράγματι το ελατήριο είναι συμπιεσμένο… Για μένα λοιπόν η πρώτη έμφαση είναι στις αλλαγές και στην ανάπτυξη και πιστεύω ότι μπορούμε να εκπλήξουμε ευχάριστα αναπτυξιακά και να ξεπεράσουμε και τις αισιόδοξες προβλέψεις σήμερα για την ελληνική οικονομία. Είναι βαθιά μου πεποίθηση».

Αρα, και ο Κυριάκος βλέπει σήμερα το συμπιεσμένο ελατήριο. Και μάλιστα συμφωνεί με αυτό. Γιατί πέρυσι οι Νεοδημοκράτες και τα φίλια ΜΜΕ ειρωνευόντουσαν τον πρωθυπουργό, που είχε μιλήσει για τις δυνατότητες της χώρας! Τον ειρωνευόντουσαν, όταν έλεγε ότι το 2017 θα έχουμε ανάπτυξη. Οργίασαν οι καταστροφολόγοι, κάθε είδους. Δεκάδες άρθρα γράφτηκαν από το γαλάζιο στρατό για να τον βρίσουν. Και τελικά;

Τελικά, όλοι αυτοί οι κύριοι άκουσαν φέτος τον Κυριάκο να λέει ακριβώς τα ίδια! Ότι σωστά τα έλεγε ο Τσίπρας. Ότι η χώρα έχει απίστευτες δυνατότητες μπροστά της. Και επίσης, σωστά το έχουμε αναγνώσει Στο ΧΩΝΙ. Το γαλάζιο αφήγημα αλλάζει…

√ Τώρα, πλέον, δεν καταστρεφόμαστε κάθε μέρα ολοσχερώς. Απλά, η ΝΔ θα τα έκανε καλύτερα.

√ Τώρα, πλέον δεν βυθιζόμαστε στην ύφεση όλη μέρα, από πρωί ως το βράδυ. Τώρα, έχουμε ανάπτυξη. Απλά, με τη ΝΔ θα είχαμε μεγαλύτερη.

√ Τώρα, πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταδικάζει το λαό στην ανεργία. Τώρα, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Απλα, οι μισθοί δεν είναι υψηλοί. Βασικά, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης… «το πρόβλημα σήμερα στη χώρα δεν είναι τόσο ο κατώτατος μισθός, όσο το γεγονός ότι υπάρχει μία πολύ γρήγορη μετακίνηση στη μερική απασχόληση με αποτέλεσμα νέοι άνθρωποι να δουλεύουν λιγότερες ώρες με πολύ χαμηλότερες απολαβές».

Αρα, ούτε η ανεργία, ούτε ο μισθός το βασικό πρόβλημα. Τώρα, το πρόβλημα είναι η μερική απασχόληση. Φυσικά, αυτό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την «πολύ γρήγορη μετακίνηση στη μερική απασχόληση» δεν ισχύει (αντιθέτως, η εικόνα είναι τελείως ανάποδη σε σχέση με την περίοδο της ΝΔ) αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Το θέμα μας είναι υπάρχει μια σαφής αλλαγή του αφηγήματος της ΝΔ, που γίνεται ήρεμα, ήσυχα, μέσα από αμφίσημες φράσεις αλλά σταθερά. Συμβαίνει τώρα, που λένε. Η ΝΔ αλλάζει στρατηγική. Γιατί ήξερε ότι η ρητορική καταστροφολογίας που ακολουθούσε ήταν απολύτως αδιέξοδη. Άλλο ένα στρατηγικό αδιέξοδο, μέσα στο οποίο κατάφερε η γαλάζια ηγεσία να φάει τα μούτρα της, επικοινωνιακά.