Κυριάκο, πες: Το φάσμα είναι απεριόριστο ή όχι; Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 14:20


Στην περσινή ΔΕΘ -τότε που ο Κυριάκος ήλπιζε στα σοβαρά σε μιντιακό πραξικόπημα στη χώρα έτσι ώστε να καταφέρει να ξανακερδίσει την εξουσία- αναφορικά με το θέμα του διαγωνισμού που έκανε η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες, που απασχολούσε τους συμμάχους του (καναλάρχες), είχε πει:


1. «Ο διαγωνισμός έχει ήδη απαξιωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών».

2. «Αυτός ο διαγωνισμός είναι συνολικά έωλος». «Θα καταργήσουμε το νόμο Παππά».

3. «Επί δικών μας ημερών δεν πρόκειται να υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στα κανάλια, τα οποία θα εκπέμπουν στη χώρα. Δεν πρόκειται να υπάρξει αυτό».

Και τώρα, ελάτε να συγκρίνουμε αυτά που είπε με την πραγματικότητα.

1. Ο διαγωνισμός Παππά συγκέντρωσε για το ελληνικό δημόσιο 258 εκατ. ευρώ, όταν οι εκτιμήσεις της αγοράς προέβλεπαν γύρω στα 30 με 40 εκατομμύρια συνολικά. Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, δεν υπήρξε έστω και ένας Ελληνας που να μην εξεπλάγη. Κανένας! Ολοι εντυπωσιάστηκαν! Αρα, πόσο απαξιωμένος μπορεί να θεωρηθεί ένας διαγωνισμός που εντυπωσίασε το λαό;

2. Το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματική την αρμοδιότητα και όχι την ουσία του νόμου.

3. Το ΕΣΡ που σχηματίστηκε αργότερα συμφώνησε με το θεμελιώδες αξίωμα του νόμου Παππά, ότι το φάσμα είναι περιορισμένο και άρα πρέπει να υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στις τηλεοπτικές άδειες. Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έλεγε πέρυσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα των αδειών είναι… τηλεοπτική! Ακολουθώντας το δρόμο του νεοφιλελέ, σκέφτηκε ότι εφόσον είναι υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς παντού, το σωστό είναι να υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν όρια ούτε και στον αριθμό των αδειών! Ούτε που σκέφτηκε ότι υπάρχει ένα… πώς το λένε μωρέ;… φάσμα συχνοτήτων!

Ούτε που του πέρασε από το μυαλό ότι είναι θέμα καθαρά τεχνικό, που δεν χωρούν ιδεολογίες αλλά απλή τεχνική γνώση. Υποστήριζε –στα σοβαρά του!- ότι το φάσμα είναι απεριόριστο και χωρούν αμέτρητα κανάλια, με όση ποιότητα γουστάρουν να έχουν! Αυτά ήθελαν οι καναλάρχες να ακούγονται. Αυτά έβγαινε και έλεγε και ο Κυριάκος! Ασύλληπτο, πραγματικά.

Τελικά, βέβαια, το ΕΣΡ –μόλις σχηματίστηκε, μετά τις ατέρμονες προσπάθειες της ΝΔ να μη σχηματιστεί- του έστειλε του Κυριάκου την απόφασή του, που είναι και η τελική. Ότι το φάσμα φυσικά και είναι περιορισμένο και χωρά συγκεκριμένο αριθμό καναλιών. Και για αυτό, θα δοθεί και πάλι συγκεκριμένος αριθμός τηλεοπτικών αδειών. Θα γίνει διαγωνισμός και πάλι, κανονικά. Και μάλιστα το τίμημα αυτή τη φορά θα είναι 258 εκατομμύρια ευρώ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, γιατί μπήκε πλαφόν τιμήματος! Σίγουρα, πάντως, θα είναι από 258 εκατομμύρια και πάνω!

Πόσο μικρόνους φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σ’ αυτή την ιστορία; Πόσο επικίνδυνα αφελής, κατά τον ηπιότερο χαρακτηρισμό; Εβγαινε για χάρη των καναλαρχών και έλεγε πράγματα ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ!

Τόσο ανυπόστατα και αστεία, που να φανταστείτε σήμερα στη ΝΔ την κρύβουν εκείνη την περσινή δήλωση του Κυριάκου! Απόδειξη; Η κυρία Ασημακοπούλου, που υποστήριζε πριν από λίγες μέρες ότι το απεριόριστο του αριθμού των αδειών δεν ήταν ποτέ θέση της ΝΔ! Γιατί θέλουν να ξεχάσουν στη ΝΔ τι έλεγαν για αυτό το θέμα. Να ξεχάσουν τι έλεγε ο αρχηγός τους στην περσινή ΔΕΘ.

Για τέτοια ήττα, μιλάμε…