Το χρέος ήδη μειώνεται αλλά ο Λιαργκόβας… κοιμάται! Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 14:19

Κατά 6,3 δισ. ευρώ μειωμένο σε σχέση με πέρυσι καταγράφηκε το δημόσιο χρέος, το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Συγκεκριμένα, το δεύτερο τρίμηνο του 2016, το χρέος ήταν 315,4 δισ. ευρώ ενώ την αντίστοιχη περίοδο φέτος είναι 309,1 δισ. ευρώ.

Αυτό είναι ένα επίσημο στοιχείο, το οποίο προφανώς ο Λιαργκόβας δεν γνωρίζει. Και γιατί -επιτέλους- μειώνεται το χρέος; (Ο Λιαργκόβας θα εκπλαγεί!) Για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον, γιατί η νέα συμφωνία Τσίπρα εξασφάλισε χρηματοδότηση 86 δισ. ευρώ, με το φθηνότερο επιτόκιο που έχει δανειστεί ποτέ το ελληνικό κράτος, με συνέπεια να γίνεται κατά τη διάρκεια αυτής της τριετίας ένα μικρής κλίμακας έμμεσο κούρεμα του χρέους (μιας και με φθηνό χρήμα πληρώνεις τα προηγούμενα ακριβότερα δάνειά σου).

Δεύτερον, γιατί έχουν ήδη εφαρμοστεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που διαπραγματεύθηκε και πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση κατά την πρώτη αξιολόγηση. Μέτρα που εξομαλύνουν τις πληρωμές τοκοχρεολυσίων για τα προσεχή χρόνια (έτσι ώστε πάντα το κόστος εξυπηρέτησης να είναι ένα σχετικά μικρό και βιώσιμο ποσοστό του ΑΕΠ) και που φυσικά επηρεάζουν θετικά όλη τη μελλοντική καμπύλη αποπληρωμών.

Όλα αυτά συνέβησαν σχετικά με το ελληνικό χρέος, από τότε που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, ο κύριος Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μας λέει ότι δεν τα έχει αντιληφθεί όλα αυτά! Ότι δεν τα άκουσε και για αυτό δεν τα συμπεριέλαβε στην περίφημη τριμηνιαία έκθεσή του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία τα επόμενα χρόνια! Και έφτασε σ’ αυτό το συμπέρασμα, επειδή ακριβώς υιοθέτησε εκτιμήσεις, που ανάγονται στα τέλη του 2013, επειδή –λέει- αυτά τα στοιχεία βρήκε πρόχειρα στη Βουλή!!! Και επειδή βρήκε μόνο τα παλιά στοιχεία εκεί που έψαξε, έγραψε την έκθεσή του βάσει των παλιών, αγνοώντας όλες τις τερατώδεις εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό χρέος, που απασχόλησαν όλα τα διεθνή μίντια του πλανήτη, κυριολεκτικά!!! Πάντως, το μυαλό του Λιαργκόβα… όχι!

Για να γίνει κατανοητό αυτό που έκανε ο κύριος Λιαργκόβας, που κατά κάποιον τρόπο εκπροσωπεί το ελληνικό κοινοβούλιο, αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι τόκοι για την περίοδο 2021 – 2026 (που είχε εντοπιστεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας) θα είναι μειωμένοι από 24% ως 36% σε σχέση με αυτά που γράφει!

Όταν τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής αντέδρασαν στη λανθασμένη εκτίμηση, που οδήγησε σ’ αυτό το τραγικό για τα εθνικά συμφέροντα συμπέρασμα από πλευράς του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο κύριος Λιαργκόβας είπε ότι… εντάξει, δεν έλαβα υπόψιν μου τα βραχυπρόθεσμα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αλλά έτσι και αλλιώς αν δεν εφαρμοστούν τα μακροπρόθεσμα, τότε αργά ή γρήγορα πάλι στο ίδιο αποτέλεσμα θα καταλήξουμε, στη χρεοκοπία! Οπότε…;

Μετά και την απάντηση του Λιαργκόβα στις αιχμές που διατυπώθηκαν εναντίον του, πραγματικά, δεν ξέρεις με τι να πρωτοκλάψεις από τα γέλια: Με την απίστευτη προχειρότητα που επέδειξε ή με το γεγονός ότι ούτε καν σκέφτηκε να παραιτηθεί;

Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν να δημοσιεύθηκε μια έκθεση που δεν λαμβάνει υπόψιν της όλες τις τελευταίες εξελίξεις; Είναι προχειρότητα; Τότε, έχουμε ρεκόρ ανεπίτρεπτης προχειρότητας, που ευτελίζει το θεσμό ακυρώνοντας την αξιοπιστία του. Fake news παντού! Το γεγονός δε ότι στην απάντησή του δεν ζητά απλά μια τεράστια συγγνώμη για την ασύλληπτη προχειρότητά του αλλά προσπαθεί με παιδαριώδεις συλλογισμούς να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του, είναι ένα δεύτερο ξεχωριστό θανατηφόρο χτύπημα κατά της αξιοπιστίας του. Αλήθεια, πόση αξιοπιστία μπορούν να έχουν πια οι εκθέσεις που υπογράφει; Πόση;