Εκλογές στην κεντροαριστερά: Κέρδισε ο κομματικός σωλήνας. Και αυτό δημιουργεί νέα προβλήματα… Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017 10:53


Το κλείσιμο της κάλπης στην κεντροαριστερά έδωσε το σύνθημα για τη νέα μιντιακή καραμέλα, που θα μας ταΐσουν κατά κόρον τα κανάλια το επόμενο διάστημα.

Το ΧΩΝΙ κρατάει ο ΜΑΝΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ

Και φυσικά ο λόγος για την αυξημένη συμμετοχή του κόσμου, στοιχείο που –κατά τη λογική των τηλεδημοσιογράφων- αναδεικνύει την αντικυβερνητική διάθεση που υπάρχει στην κοινωνία (που στη συνέχεια του ίδιου συλλογισμού έχει μεταφραστεί ήδη σε λατρεία ΞΑΝΑ υπέρ του παλιού συστημικού ΠΑΣΟΚ). Ως προς αυτό, λοιπόν, και προκειμένου να διαβάζουμε όλοι μας με μεγαλύτερο ακόμη ενδιαφέρον τα όσα θα γραφτούν τις επόμενες μέρες, καλό είναι να σημειώσουμε τα εξής:

Το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, του Σεπτεμβρίου του 2015, συγκέντρωσε 341.390 σταυρούς. Το ΠΟΤΑΜΙ 222.166 σταυρούς. Στο σύνολο, λοιπόν, αυτοί οι δύο μαζί είχαν 563.556 σταυρούς.

Στις χθεσινές εκλογές της κεντροαριστεράς, που συμμετείχαν και οι δύο αυτοί κομματικοί οργανισμοί, έλαβαν μέρος συνολικά 210.000 ψηφοφόροι.

Δηλαδή, πήγε το 37,26% όσων στις τελευταίες εκλογές είχαν ψηφίσει τα κόμματα του συγκεκριμένου χώρου. Περίπου 1 στους 3 (που είναι ένα καλό ποσοστό συμμετοχής σε εσωκομματικές εκλογές, εντάξει).

Όμως, προσέξτε! Ο 1 στους 3, βάσει των αποτελεσμάτων του 2015! Δηλαδή, ο πραγματικός στόχος του ΠΑΣΟΚ –αν πρέπει να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από τα παράλογα πανηγύρια τους- είναι ότι θέλουν να διατηρήσουν τις ίδιες δυνάμεις, που είχαν το 2015! Μπράβο τους! Γιατί μόνο σε αναλογία με το αποτέλεσμα του 2015 μπορεί να θεωρηθεί (απλά) καλό το αποτέλεσμα της εσωτερικής κάλπης.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν ένα επιχείρημα: Ότι στην αντίστοιχη εσωκομματική κάλπη της ΝΔ είχε συμμετάσχει το 26,47% όσων είχαν ψηφίσει ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, δηλαδή πήγε να ψηφίσει για ηγεσία ο 1 στους 4. Αρα, σε σχέση με τη γαλάζια αναλογία, το αποτέλεσμα της κεντροαριστεράς (1 στους 3) δείχνει μια δυναμική στην κοινωνία.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι εκεί είχαμε να κάνουμε με ένα τετραπλάσιο εκλογικό σώμα και άρα αποτελεί παιδαριώδες λάθος (και ορισμό του στατιστικού παραλογισμού) μια τέτοια σύγκριση. Γιατί ασφαλώς όταν έχεις να μαζέψεις 100 ανθρώπους, είναι πολύ πιο εύκολο να το πετύχεις από το αν είχες να μαζέψεις 400. Δεν είναι το ίδιο. Εχει σημασία να υπολογίζεις και σε πόσους απευθύνεσαι, κάθε φορά.

Αρα, στο ΠΑΣΟΚ γιατί πανηγυρίζουν; Γιατί είχαν φροντίσει να ρίξουν τον πήχη τόσο χαμηλά, που τώρα μπορούν να το κάνουν, είναι μία πρώτη απάντηση. Και συνεχίζουμε και με τη δεύτερη.

Στις 210.000, μετράμε και τους ψηφοφόρους του Σταύρου Θεοδωράκη. Αλήθεια, τώρα που ο Σταύρος όχι μόνο δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο αλλά κατέγραψε και άλλη μία βροντερή του ήττα, είμαστε σίγουροι ότι θα αφήσει το ΠΟΤΑΜΙ και θα πάει ως εθελοντής στο νέο φορέα, να υπάγεται κάτω από από τον Ανδρουλάκη, ας πούμε; Μπορεί κανείς να δηλώσει σίγουρος ότι ο ωραιοπαθής Σταύρος θα αφήσει το δικό του κόμμα, που τουλάχιστον ως το Σεπτέμβριο του 2019 θα του δίνει το δικαίωμα να κάνει το δικό του κομματικό παιχνίδι, για να γίνει ο νούμερο 4 σε ένα άλλο, ξένο και πολύ μεγαλύτερο; Κατά την άποψή μας, δεν θα πρέπει να είναι σίγουροι ως προς αυτό, στο νέο ΠΑΣΟΚ (που φτιάχνουν οι παλιοί φρουροί του).

Όμως, και πέρα από τον Σταύρο…

Το αποτέλεσμα είναι αδιαμφισβήτητο και στο ίδιο συμπέρασμα έχουν καταλήξει όλοι όσοι έλαβαν μέρος: Δεν πα’ να ήταν 9 υποψήφιοι; Δεν πα’ να προβλήθηκε η όλη διαδικασία ως ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία; Δεν πα’ να στήθηκαν θεωρητικά ισότιμες αφετηρίες για όλους; Ο κομματικός σωλήνας κέρδισε, στην τελική. Τα εγγεγραμμένα στελέχη του παλιού κομματικού συστήματος, των τοπικών γραφείων και των μηχανισμών της επαρχίας. Εκεί που δεν έφτασε πραγματικά κανείς από τους άλλους, παρά μόνον η Φώφη και ο Ανδρουλάκης, λόγω του κομματικού παρελθόντος τους.

Αρα; Πέτυχε το εγχείρημα; Μπορούν να δηλώνουν ικανοποιημένοι οι συμμετέχοντες; Ασχετα από αυτά που θα λένε δημόσια, γιατί εξακολουθούν να απευθύνονται στο ίδιο ακροατήριο (που τώρα καλούνται να σεβαστούν την ετυμηγορία του), το δεδομένο είναι ότι μόνο σύμπνοια δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του κόμματος. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που θα αποδειχθεί (ή θα διαψευσθεί) το προσεχές διάστημα. Να, μια πρώτη ευκαιρία να το διαπιστώσουμε θα έχουμε όλοι μας την επόμενη Κυριακή. Τότε που θα πάνε να ψηφίσουν μόνο μεταξύ δύο κομματικών του ΠΑΣΟΚ, Φώφης και Ανδρουλάκη. Τότε, άραγε, οι ψηφοφόροι του νέου φορέα πόσοι θα είναι;

Ε, λοιπόν, αν το καλοσκεφτεί κανείς, το πραγματικά ενδιαφέρον νούμερο συμμετοχής είναι αυτό της δεύτερης Κυριακής και όχι της πρώτης. Τότε θα δούμε τη δυναμική του νέου φορέα, τότε θα μπορέσει να αξιολογήσει καλύτερα τη μετέπειτα στάση του και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Εν αναμονή…