Το διπλό χτύπημα του Κυριάκου Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 23:31


Αποκωδικοποιώντας κανείς τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη (ότι δεν θα χρησιμοποιήσει κανένα μέλος της οικογένειάς του στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει), αντιλαμβάνεται ότι έχει διπλή στόχευση.

Το ΧΩΝΙ κρατάει ο ΜΑΝΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ

Γιατί εκτός από τη Ντόρα (για την οποία ο Κυριάκος έκανε ειδική δήλωση συμπόνοιας αμέσως μετά τη βόμβα που έριξε) ασφαλώς στρέφεται και κατά του Κώστα Μπακογιάννη, του πραγματικού αντιπάλου του Κυριάκου στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές (για τον οποίο ούτε λόγος στη σχετική δήλωση). Και τώρα πετύχαμε την ουσία του προβλήματος.

Είναι σαφές ότι η Ντόρα Μπακογιάννη θέλει να δει τον γιο της να πρωταγωνιστεί στην πολιτική σκηνή. Τον ετοιμάζει χρόνια για αυτό. Τον γέννησε για αυτό. Και τώρα που βρισκόμαστε; Μα, στο ότι είναι… ο αμέσως επόμενος. Όταν πέσει ο Κυριάκος, ο Κώστας Μπακογιάννης μπορεί να προβληθεί ως ο ιδανικός διάδοχος του γαλάζιου θρόνου. Ειδικά, αν μέχρι τότε έχει αποκτήσει και εμπειρία σε κάποιο υπουργείο.

Όμως, με την πρόσφατη δήλωση του Κυριάκου, αυτοί οι σχεδιασμοί της Ντόρας αλλάζουν άρδην! Διότι εφόσον δεν θα έχει κυβερνητική εμπειρία ο Μπακογιάννης, ποτέ δεν θα είναι ο ουσιαστικός αδιαμφισβήτητος διάδοχος του θρόνου, που ήταν μέχρι πρότινος στο μυαλό της μητέρας του. Μπροστά από αυτόν στην κομματική ιεραρχία θα υπάρχουν άλλοι, που ίσως να μη λέγονται Μητσοτάκηδες ή Μπακογιάννηδες αλλά θα βρίσκονται για χρόνια στην πρώτη γραμμή εν αντιθέσει με εκείνον, που κατά κάποιον τρόπο πετιέται στο πολιτικό περιθώριο από την ενέργεια του θείου του. Και έτσι ακόμη και το όνομα (βαρύ σαν ιστορία) που έχει, ενδεχομένως να μην του αρκεί.

Αρα, αν θέλουμε να ερμηνεύσουμε σωστά την κίνηση του Κυριάκου, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή στρέφεται κυρίως κατά του Κώστα Μπακογιάννη, του επίδοξου διαδόχου του, και δευτερευόντως κατά της αδελφής του, Ντόρας. Και έτσι, θα μπορούσε κανείς εδώ να διαγνώσει υποτελή κίνητρα πίσω από αυτή τη φαινομενικά θετική πρωτοβουλία του Κυριάκου να στραφεί κατά της οικογενειοκρατίας. Αν κανείς εξετάσει τα πράγματα από αυτή την οπτική, μάλλον κατά του Κώστα Μπακογιάννη, του ανηψιού του και επίδοξου διαδόχου του, στράφηκε!

Πού μας οδηγεί αυτό; Μα, στο ότι υπάρχει ένας εν εξελίξει πόλεμος στην οικογένεια! Και ότι η δήλωση του Κυριάκου ασφαλώς κλιμάκωσε την κόντρα! Αν τώρα λάβουμε στα σοβαρά υπόψιν το άλλο θεμελιώδες αξίωμα της Φυσικής ότι η δράση φέρνει αντίδραση, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε το τι έρχεται στη ΝΔ.

Και τώρα… το πραγματικό ερώτημα, του οποίου την απάντηση θα πρέπει να αναζητήσει ο επίδοξος πολιτικός αναλυτής: Αλήθεια, τι θα κάνει η Ντόρα το 2019; Διότι άντε και δεχόμαστε ότι μέχρι τότε δεν θα κάνει τίποτα, γιατί ούτως ή άλλως ο γιός της είναι αυτοδιοικητικός. Το 2019, όμως, είτε βγει ο Κυριάκος πρωθυπουργός είτε όχι, η Ντόρα αλήθεια τι θα κάνει;

Θα υποστηρίξει την ενδεχόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου, προκειμένου να ξαναβγεί πρωθυπουργός το 2023, εξασφαλίζοντας έτσι την πολιτική ανυπαρξία του γιου της;

Η μήπως στην άλλη περίπτωση, που ο Κυριάκος χάσει τις εκλογές του 2019 και τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα, η Ντόρα θα υποστηρίξει και πάλι τον αδελφό της, προκειμένου να ξαναβγεί Πρόεδρος του κόμματος και να εξασφαλίσει έτσι (και πάλι) την πολιτική ανυπαρξία του γιου της;

Και στις δύο περιπτώσεις, χαμένοι βγαίνουν τόσο η Ντόρα όσο και ο γιος της, Κώστας Μπακογιάννης. Και εντάξει, ο Κυριάκος μπορεί να κοιμηθεί ήσυχος μ΄ αυτό. Η Ντόρα μπορεί να κοιμηθεί ήσυχη; Η θα τα σκέφτεται αυτά κάθε βράδυ, από σήμερα μέχρι και τις εκλογές;

Καλά ξεμπερδέματα, να ευχηθούμε στους Μητσοτάκηδες.