Ολο το 2017 τρέχει με ανάπτυξη! Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 13:47


Τρίτο θετικό τρίμηνο στη σειρά. Δεν ξανάγινε στα χρόνια της κρίσης.

Η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν το μονοπάτι. Η έξοδος από τα μνημόνια είναι απλά θέμα χρόνου, πια.

1,3% η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου

Σε 1,6% (από 0,8%) αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου

Σε +0,4% (από -0,5%) έχει αναθεωρηθεί ήδη και η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου

2017 SITE

Η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε το αποτέλεσμα του τρίτου τριμήνου και οι γνωστές Κασσάνδρες έσπευσαν αμέσως να μιλήσουν και πάλι για μια… αποτυχία. Τι και αν έχουμε τρία τρίμηνα στη σειρά με ανάπτυξη; Τι και αν αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στα χρόνια της κρίσης; Τι και αν όλο το 2017 τρέχει με θετικό ρυθμό; Οι καταστροφολόγοι δεν παίρνουν χαμπάρι, επιμένοντας να πλιατσικολογούν αγρίως.

Και ποιο είναι το μεγάλο τους επιχείρημα; Ότι αυτό το 1,3% ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου είναι λίγο! Και πως έτσι δεν θα πιάσουμε το στόχο του έτους. Αρα, απέτυχε η κυβέρνηση του Τσίπρα, που μας οδηγεί στην καταστροφή, τελεία και παύλα. Τώρα, διαβάστε ποιο νούμερο ακριβώς βάφτισαν «αποτυχία».

Καταρχάς, το 1,3 θα γίνει… 2% τουλάχιστον!

Η ΕΛΣΤΑΤ το αναφέρει στην πρώτη σελίδα του δελτίου Τύπου της αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία: «Οι χρήστες θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους ότι τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επανυπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούριο τρίμηνο στη χρονοσειρά». Δηλαδή, τα στοιχεία αναθωρούνται. Και μέχρι τώρα η αναθεώρηση γίνεται πάντα προς τα πάνω, και μάλιστα σε εντυπωσιακό βαθμό. Θυμίζουμε:

∞ Το πρώτο τρίμηνο αρχικά είχε ανακοινωθεί με ύφεση (-0,5%) και αργότερα αναθεωρήθηκε σε ανάπτυξη +0,4%. Δηλαδή, 0,9% πάνω.

∞ Το δεύτερο τρίμηνο μέχρι τώρα ξέραμε ότι είχε ανάπτυξη 0,8% αλλά 3 μήνες μετά αναθεωρήθηκε και αυτό σε 1,6%. Δηλαδή, 0,8% πάνω.

Αρα, το 1,3% του τρίτου τριμήνου πόσο θα φτάσει, όταν αναθεωρηθεί; Ισως και πάνω από 2%. Και αυτό δεν είναι εκτίμηση ή πρόβλεψη. Είναι η ανάλυση μιας διαδικασίας, που προσθέτει (τα εποχικά διορθωμένα) στοιχεία στο σύστημα με μια συγκεκριμένη χρονική σειρά. Αρα, μάλλον είναι πρόωρος ο μιντιακός θρήνος. Αφήστε, που θα αποδειχθεί και μάταιος.


Η οικονομία πιάνει το στόχο της ανάπτυξης για φέτος

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών, αφού έκανε την απαραίτητη σύσταση ότι καλό είναι να περιμένουμε τα επικαιροποιημένα στοιχεία που θα δείξουν πολύ καλύτερη εικόνα, προέβη και στη ρητή διαβεβαίωση ότι ο στόχος του έτους για ανάπτυξη 1,6% θα πιαστεί. Και πως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δημοσιοποιήθηκαν, όχι μόνο δεν διαψεύδουν την κυβερνητική πρόβλεψη αλλά την επιβεβαιώνουν!

Διότι εκτός από το αποτέλεσμα του τρίτου τριμήνου, δημοσιοποιήθηκαν και τα αναθεωρημένα αποτελέσματα του δευτέρου, που είναι αισθητά ανεβασμένα (κατά +0,8%), μειώνοντας έτσι κατά πολύ τον πήχη των επιδιώξεων για τη συνέχεια. Δεδομένου, λοιπόν, ότι και το 1,3% του τρίτου τριμήνου θα γίνει τουλάχιστον 2% στην αναθεώρηση, ο δρόμος όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά παραμένει απολύτως ανοικτός και προσβάσιμος.

Διαβάστε το τι πραγματικά λένε οι αριθμοί Στο ΧΩΝΙ της Κυριακής.