Ο πάντα αξιόπιστος Νίκος Δένδιας και η επίσκεψη Ερντογάν Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 09:54


Ο Νίκος Δένδιας δήλωνε βέβαιος το 2014 ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές. Τελικά, βέβαια, η ΝΔ έχασε.

Το ΧΩΝΙ κρατάει ο ΜΑΝΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ

Μετά, ήταν από τους πρώτους που βγήκαν και μίλησαν με τα χειρότερα λόγια για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης το 2015, προβλέποντας ότι θα μας βυθίσει στην ύφεση. Τελικά, βέβαια, από το 2015 και μετά, περισσότερα τρίμηνα έχουμε ανάπτυξη παρά ύφεση στην οικονομία!

Το τελείως αντίθετο, δηλαδή, από αυτό που συνέβαινε νωρίτερα, επί ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, σαν τώρα τον θυμόμαστε σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο STAR, στα τέλη του 2016, να προβλέπει ότι το 2017 όχι μόνο δεν θα έχουμε ανάπτυξη αλλά θα βυθιστούμε στην ύφεση, με τα νέα μέτρα που θα αναγκαστεί να πάρει η κυβέρνηση (επειδή δήθεν θα έχανε το στόχο). Τελικά, βέβαια, ούτε νέα μέτρα πήρε η κυβέρνηση, μιας και έπιασε και ξεπέρασε το στόχο, ούτε στην ύφεση βυθιστήκαμε. ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ακριβώς συνέβη!

Ολο το 2017 τρέχει με ανάπτυξη στην οικονομία, συνεχώς αυξανόμενη κάθε τρίμηνο, για τρία τρίμηνα στη σειρά!

Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Νίκος Δένδιας στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις δήλωνε βέβαιος ότι η οικονομία θα χάσει το στόχο του 2015. Τελικά, το έπιασε και τον ξεπέρασε.

Μετά, προέβλεψε ότι η οικονομία θα χάσει το στόχο του 2016. Τελικά, τον έπιασε και τον ξεπέρασε 8 φορές.

Μετά, προέβλεψε ότι η οικονομία θα χάσει το στόχο του 2017. Τελικά, και φέτος όχι μόνο πιάνουμε το στόχο αλλά τον ξεπερνάμε.

Και για να έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα, φυσικά θα πρέπει να μνημονεύσουμε και τις άλλες τεράστιες προβλέψεις (ή αναλύσεις) του Νίκου Δένδια περί καταστροφής του τουρισμού εξαιτίας της κυβερνητικής διαχείρισης του προσφυγικού (που και το 2016 και το 2017 ο τουρισμός μας έσπασε τα ρεκόρ όλων των εποχών), περί αύξησης της ανεργίας (που όλοι οι δείκτες αποδεικνύουν εδώ και δύο χρόνια ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται σταθερά), περί αδιεξόδων στις αξιολογήσεις (που όλες έκλεισαν τελικά) κλπ κλπ.

Όλα αυτά, τόσα και άλλα τόσα, πέρασαν από το μυαλό μας, όταν ξανακούσαμε σήμερα τον Νίκο Δένδια να αναλύει την επίσκεψη Ερντογάν. Μόνο που αυτή τη φορά έμπλεξε το ένα «ταλέντο» του με το άλλο! Δηλαδή, την προπαγανδιστική του διάθεση με το παιδαριώδες της ανάλυσής του! Και το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν εκρηκτικό, αν το συλλάβει κανείς!

Αγνοώντας όλες τις κοσμοϊστορικού επιπέδου εξελίξεις που προκάλεσε η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και τη γεμάτη δυσκολίες συμφωνία με την Τουρκία, που τελικά επετεύχθη…

Αγνοώντας επίσης όλα τα πρωτοφανούς έντασης συμβάντα μεταξύ του Ερντογάν και ένα σωρό Ευρωπαίων ηγετών…

Αγνοώντας, τέλος, την ανάγκη του Ερντογάν -αυτή τη στιγμή- να στρέψει αλλού τη συζήτηση στο εσωτερικό της Τουρκίας….

Ο Νίκος Δένδιας βγήκε και δήλωσε ότι η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα αποτελεί μια εθνική διπλωματική ήττα, πριν καν αυτή συμβεί!!!

Να τονίσουμε ότι η εμφάνιση του Δένδια στον ΣΚΑΙ σήμερα το πρωί έγινε πριν πατήσει το πόδι του ο Ερντογάν στην Ελλάδα. Όμως, ο έγκυρος και αξιόπιστος πολιτικός Νίκος Δένδιας μίλησε για μια «εθνική διπλωματική ήττα».

Και αυτό γιατί; Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ο Ερντογάν να ξαναμιλήσει για τις τουρκικές διεκδικήσεις εντός της χώρας μας! Και αυτό είναι μια εθνική ήττα! Ότι δηλαδή αν ζητήσει αλλαγή της συνθήκης της Λωζάνης, αυτό σημαίνει ότι η συνθήκη θα αλλάξει κιόλας! Εντάξει, υπάρχει και αυτή η άποψη.

Υπάρχει όμως και η άλλη. Που λέει ότι τέτοιες επισκέψεις οργανώνονται πολύ καλά από τα υπουργεία Εξωτερικών, πριν συμβούν, έχοντας θέσει το πλαίσιο που θα κινηθεί ο κάθε ηγέτης. Αρα, αν θέσει μια παραδοσιακή διαχρονική διεκδίκηση της χώρας του ο ένας, το ίδιο θα κάνει και ο άλλος. Και όλα αυτά είναι συμφωνημένα εξαρχής. Αλλωστε, πρόκειται για τέτοια θέματα, που δεν εξαρτιέται η λύση τους από μια επίσκεψη, ούτε καν χωρά σε μια δεκαετία!

Τώρα, πώς είναι δυνατόν ο Νίκος Δένδιας να μην τα σκέφτηκε όλα αυτά και να εξαρτά την πρόβλεψή του περί «εθνικής διπλωματικής ήττας» από τις δηλώσεις που θα γίνουν μπροστά στις κάμερες αναφορικά με τις πάγιες διεκδικήσεις των δύο χωρών, είναι πραγματικά άξιο πολιτικής απορίας.

Η ουσία, πάντως, κατά τη γνώμη μας δεν είναι καθόλου εκεί. Η ουσία είναι στο τι θα συμφωνηθεί για άλλα πρακτικά θέματα, που μπορούν να προχωρήσουν. Γιατί μόνο αν ολοκληρωθούν συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών και αυτές προχωρήσουν, θα σταλεί μήνυμα συμφιλίωσης των λαών. Επίσης, έχει σημασία να δούμε αν αυτή η επίσκεψη στήσει ουσιαστικά μια ελληνική γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης. Και τότε για εθνική διπλωματική ήττα θα μιλά ο κύριος Δένδιας; Πλάκα θα έχει να ακούσουμε το πώς θα υποστηρίζει την άποψή του.

Όμως, ας μην γίνουμε όλοι Δένδιες. Ας περιμένουμε να δούμε το τι θα συμβεί, και κρίνουμε στο τέλος…