Εκλογές λόγω οικονομίας βλέπουν οι καταστροφολόγοι! Μα, θα πρέπει να είναι τυφλοί Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 14:16


Πολύς λόγος έγινε πάλι τελευταία για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με αφορμή τον ανασχηματισμό, που τελικά αποδείχθηκε τζούφιος.

Και όταν κατάλαβαν οι γαλάζιοι εκλογο-λάτρεις ότι από αυτόν τον ανασχηματισμό μόνο εκλογές δεν προκύπτουν, το έριξαν και πάλι στην οικονομία. Ότι ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να οδηγηθεί στην κάλπη, λόγω των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων!

Το ΧΩΝΙ κρατάει ο ΜΑΝΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι μια απλή ματιά στις οικονομικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου είναι απολύτως ικανή να πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά και ότι αντιθέτως το momentum για τον Τσίπρα αυτή τη στιγμή είναι απολύτως θετικό.

>>  Η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε και ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την τέταρτη, εκείνη δηλαδή όπου μεταξύ άλλων θα οριστικοποιηθούν και οι παράμετροι της οριστικής ρύθμισης του χρέους, που συμφώνησε ο Τσίπρας το 2015.

>>  Η Ελλάδα πριν από λίγο καιρό έκανε τη δεύτερη επιτυχημένη δοκιμαστική της έξοδο στις αγορές, και μάλιστα σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία –συνειδητά- προκειμένου να στείλει το σαφές μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι πλέον η ελληνική οικονομία μπορεί να αντέξει και τους κραδασμούς των αγορών. Δοκιμάστηκε και πέτυχε, για δεύτερη φορά, σε πραγματικές συνθήκες.

>>  Τους τελευταίους μήνες και οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης (Fitch – Standard & Poors – Moody’s) αναβάθμισαν τα ελληνικά ομόλογα, στέλνοντας μήνυμα πιστοληπτικής αξιοπιστίας της Ελλάδας προς τις αγορές

>> Μόνο τον Ιανουάριο του 2018, η ελληνική οικονομία έβγαλε πρωτογενές πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ ΠΑΝΩ από το στόχο, φτάνοντας τα 1,883 δισ. ενώ ο στόχος ήταν μόλις 722 εκατ. ευρώ. Για την ακρίβεια, 1,162 δισ. ευρώ ΠΑΝΩ από το στόχο!

>> Ολο το 2018 (μέχρι να βγούμε από τα μνημόνια επιτέλους, αλλά και στη συνέχεια) η ελληνική οικονομία θα τρέχει με ανάπτυξη, όπως άλλωστε με ανάπτυξη έτρεχε και όλο το 2017.

>>  Τα capital controls συνεχώς χαλαρώνουν (μόλις πριν από λίγες μέρες υπήρξε νέα χαλάρωση στο όριο αναλήψεων) μέχρι να οδηγηθούμε στην οριστική άρση τους

>>  Σε λίγους μήνες, η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από τα μνημόνια, και μάλιστα με καθαρή έξοδο!

Και αμέσως μόλις βγούμε από τα μνημόνια, τι θα γίνει; Θα υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, θα ενισχυθεί η κοινωνική πολιτική και οι χαμηλότερες συντάξεις θα δουν τις πρώτες αυξήσεις. Γιατί –ΦΥΣΙΚΑ- αυτό που θα κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα στο χρόνο που θα της μείνει μέχρι τις επόμενες εκλογές, μόλις βγει από το μνημόνιο και μπορέσει να λειτουργήσει με μεγαλύτερη άνεση χωρίς τη δυσβάστακτη επιτροπεία των «προγραμμάτων σωτηρίας», θα είναι να προχωρήσει σε αποκατάσταση αδικιών, όσο και όπου μπορεί.

Και αυτό δεν είναι πρόβλεψη δική μας (για να μην τη λαμβάνουν υπόψιν τους οι περί του αντιθέτου αναλυτές). Είναι ανακοινωμένη τοποθέτηση της κυβέρνησης, που απλώς οι άλλοι κάνουν ότι δεν την ακούν. Γιατί είναι πασιφανές σε όσους ασχολούνται έστω και στοιχειωδώς με τα θέματα της οικονομίας και της διαπραγμάτευσης, ότι ο Τσίπρας το 2015 συμφώνησε σε ένα πρόγραμμα που είχε τρία χρόνια μνημόνιο και ένα χρόνο δημοσιονομικής ελευθερίας στο τέλος.

Και το έκανε αυτό (αποδέχθηκε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα) για έναν πολύ απλό λόγο: Για να προλάβει –αν όλα πήγαιναν καλά και η χώρα όντως ολοκλήρωνε εγκαίρως το πρόγραμμα- να έχει τουλάχιστον ένα χρόνο ελεύθερης διακυβέρνησης πριν τις εκλογές, και μάλιστα με τη χώρα σε αναπτυξιακή πορεία και με το χρέος ρυθμισμένο, προκειμένου να πάει για νέα νίκη το 2019.

Γιατί λοιπόν ένας πρωθυπουργός που έκανε τρία δύσκολα χρόνια υπομονή, να μη θέλει να ανταμειφθεί για αυτό, να κυβερνήσει δηλαδή τον τελευταίο καλό χρόνο της θητείας του, ελεύθερος; Γιατί να αλλάξει το βασικό του σχεδιασμό, ειδικά εφόσον όλα βαίνουν καλώς και η έξοδος από τα μνημόνια θα είναι σε λίγο μια πραγματικότητα; Μπορεί να μας το εξηγήσει αυτό κάποιος γαλάζιος εκλογολόγος; Γιατί τρελάθηκε, μήπως;

Μάλιστα, ως προς τα θέματα της οικονομίας, ακούσαμε (και διαβάσαμε) και το ακόμη πιο φοβερό, ότι οι εκλογές όχι μόνο θα γίνουν εντός του 2018 αλλά ακόμη και πριν τον Αύγουστο, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος!!! Ότι δηλαδή πιστεύουν στα σοβαρά –με τα μυαλά που κουβαλάνε- ότι ο Τσίπρας δεν θέλει να είναι ο πρωθυπουργός που με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό θα ανακοινώσει το τέλος των μνημονίων στη χώρα! Αυτό μας λένε!

Μα, ας σκεφτεί ο καθένας μόνος του: Υπάρχει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός στον πλανήτη, που δεν θα ήθελε να βρεθεί σ’ αυτή τη θέση; Να είναι αυτός που θα βγάλει το λαό του από τη μεγαλύτερη περιπέτεια που γνώρισε τις τελευταίες πολλές δεκαετίες; Κατά την άποψή μας, δεν υπάρχει κανένας.

Και ο Τσίπρας φυσικά και δεν θα χάσει την ευκαιρία να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και να του πει: «Αυτοί σας έβαλαν στα μνημόνια και εγώ σας βγάζω». Αν υπάρχουν πολιτικοί αναλυτές που πιστεύουν ότι θα τη χάσει, μιλώντας για πρόωρες εκλογές πριν τον Αύγουστο του 2018, τότε μάλλον θα πρέπει να κάνουν ένα γενικευμένο restart στο κεφάλι τους. Αλλωστε, έχουν χρόνο. Μέχρι το φθινόπωρο του 2019…

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση "Γιατί δεν θα γίνουν εκλογές πριν το φθινόπωρο του 2019" Στο ΧΩΝΙ της Κυριακής