Συνεχής αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 21:06

Ολο το πρώτο εξάμηνο (και βάλε) του 2015, είχαμε τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, μια μάχη που κορυφώθηκε στις αρχές του Ιουλίου με το δημοψήφισμα, τότε που η κυβέρνηση αποφάσισε να ρωτήσει τον ελληνικό λαό για το τελεσίγραφο που της είχε τεθεί. Αμέσως μετά το δημοψήφισμα, ο Τσίπρας υπέγραψε τη νέα συμφωνία, και από τότε ουσιαστικά η ελληνική οικονομία τέθηκε σε μια νέα βάση, μιας και πλέον η χώρα δεν δεσμευόταν από τους όρους τους δεύτερου μνημονίου (Σαμαρά) αλλά από εκείνους που φρόντισε να βάλει ο Τσίπρας, κατά τη δική του διαπραγμάτευση.

Το ΧΩΝΙ κρατάει ο ΜΑΝΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ

Ακόμη και οι εκλογές, που έγιναν το Σεπτέμβριο εκείνου του έτους, τελούσαν υπό ήδη δεδομένους και συμφωνημένους δημοσιονομικούς περιορισμούς, μιας και ήδη έτρεχε ο χρόνος του τρίτου προγράμματος, με συγκεκριμένες προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη και για το 2015. Συνεπώς, αν θέλουμε να θέσουμε μια αυθεντική και ρεαλιστική αφετηρία, προκειμένου να κρίνουμε την πορεία της οικονομίας με τη νέα συμφωνία Τσίπρα, αυτή θα πρέπει να είναι στα μέσα Ιουλίου 2015, αμέσως μετά την υπογραφή της.

Η κριτική σκοπιά –αν θέλουμε να μιλήσουμε με ρεαλιστικούς όρους της χρηματοπιστωτικής πραγματικότητας, μέσα στην οποία καλούμαστε ως χώρα να λειτουργήσουμε- δεν μπορεί παρά να είναι τα αποτελέσματα των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης (FITCH - STANDARD & POOR’S – MOODY’S), που καλώς ή κακώς αυτοί είναι που δίνουν το στίγμα στον οικονομικό πλανήτη. Οι δικές τους αξιολογήσεις ομολόγων χαρακτηρίζουν τις οικονομίες των χωρών του κόσμου και βάσει των δικών τους ευρημάτων σχεδιάζουν τις κινήσεις τους οι διεθνείς επενδυτές. Αρα, είτε κάποιος αποδέχεται (ή συμφωνεί με) την ηθική διάσταση της ύπαρξής τους είτε όχι, είναι κρίσιμο αυτό που δείχνουν. Και τώρα, νούμερα. Από τα αγαπημένα μας θέματα…

Αναβάθμιση κατά 3 βαθμίδες από τη MOODY’S

Σύμφωνα με τον οίκο MOODY’S (με την πιο πρόσφατη χρονικά ανακοίνωση από τους τρείς οίκους αξιολόγησης), τα ελληνικά ομόλογα έχουν αναβαθμιστεί κατά 3 βαθμίδες από την υπογραφή της νέας συμφωνίας και μετά. Συγκεκριμένα:

  • Στις 23 Ιουνίου 2017, από Caa3 σε Caa2 (αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα)
  • Στις 21 Φεβρουαρίου 2018, από Caa2 σε B3 (αναβάθμιση κατά 2 βαθμίδες)

Εχει αξία να τονιστεί ότι η τελευταία φορά που τα ελληνικά ομόλογα αξιολογήθηκαν στην κλίμακα του Β της MOODY’S ήταν τον Ιούνιο του 2011, τότε που από B1 πέσαμε στο Caa1 (υποβάθμιση κατά 3 βαθμίδες). Την περίοδο Σαμαρά, φτάσαμε μέχρι το Caa1 (τον Αύγουστο του 2014), βαθμίδα χαμηλότερη της σημερινής, στην οποία είχαμε 7 ολόκληρα χρόνια να φτάσουμε.

MOODYS.jpg

Αναβάθμιση κατά 4 βαθμίδες από τη Standard & Poor’s

Βάσει του συγκεκριμένου οίκου αξιολόγησης, τα ελληνικά ομόλογα έχουν αναβαθμιστεί κατά 4 βαθμίδες, την περίοδο που εξετάζουμε. Η τελευταία αναβάθμιση ανακοινώθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2018. Αναλυτικότερα…

  •  Στις 21 Ιουλίου 2015, από CCC- σε CCC+ (αναβάθμιση κατά 2 βαθμίδες)
  •  Στις 22 Ιανουαρίου 2016, από CCC+ σε Β- (αναβάθμιση κατά 1 βαθμίδα)
  •  Στις 19 Ιανουαρίου 2018, από B- σε B (αναβάθμιση κατά 1 βαθμίδα)

Και στην περίπτωση του οίκου Standard & Poor’s, έχει αξία να τονιστεί ότι Β έχουμε να δούμε από τις 12 Ιουνίου 2011, γιατί την επόμενη (13 Ιουνίου 2011) ανακοινώθηκε ότι χάσαμε το B και πέσαμε στο CCC (δηλαδή 3 βαθμίδες κάτω). Επί Σαμαρά, είχαμε φτάσει μέχρι το Β-, βαθμίδα χαμηλότερη της σημερινής, στην οποία είχαμε να φτάσουμε –ακριβώς όπως και στη ΜOODY’S- 7 ολόκληρα χρόνια!

SP.jpg

Αναβάθμιση κατά 3 βαθμίδες από τον FITCH

Την περίοδο ισχύος του τρίτου προγράμματος, βάσει της αξιολόγησης του οίκου FITCH, τα ελληνικά ομόλογα έχουν αναβαθμιστεί κατά 3 βαθμίδες μέχρι σήμερα, φτάνοντας με την τελευταία ανακοίνωση στη βαθμίδα Β. Αναλυτικά:

  • Στις 18 Αυγούστου 2015, από CC σε CCC (αναβάθμιση κατά 1 βαθμίδα)
  • Στις 18 Αυγούστου 2017, από CCC σε B- (αναβάθμιση κατά 1 βαθμίδα)
  • Στις 16 Φεβρουαρίου 2018, από B- σε B (αναβάθμιση κατά 1 βαθμίδα)

FITCH.jpg

Αν, λοιπόν, ισχύει το αξίωμα των αγορών, ότι η πορεία των κρατικών ομολόγων αποτελεί τον καθρέφτη για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τότε το συμπέρασμα είναι ένα και δεδομένο: Ότι η πορεία είναι σαφώς ανοδική, και πως αυτό καταγράφεται τη δύσκολη περίοδο της κυβερνητικής θητείας (με τις μακρόχρονες και δύσκολες αξιολογήσεις του προγράμματος) ενώ το προσεχές μέλλον (με την προετοιμασία της εξόδου και μέχρι την τελική έξοδο στις αγορές) η εικόνα θα βελτιωθεί και άλλο! Στην ουσία, σε ένα χρόνο από σήμερα, τα ελληνικά ομόλογα θα είναι άλλες 3-4 βαθμίδες πάνω!

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση Στο ΧΩΝΙ αυτήν την Κυριακή! Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

cover 31033