Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά (δείτε τα νέα στοιχεία) Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 13:11

Το 2017, το δεύτερο –επί της ουσίας- έτος διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, έκλεισε με θετικό ρυθμό ανάπτυξης (+1,4% επί του ΑΕΠ), που είχαμε να δούμε μια δεκαετία και βάλε, πριν ακόμη από τα μνημόνια!

Το ΧΩΝΙ κρατάει ο Μάνος Κακλαμάνος

Το σημαντικό ωστόσο στοιχείο δεν είναι αυτό καθεαυτό το θετικό +1,4% αλλά η ανάλυσή του (το πού βασίζεται δηλαδή), που δημιουργεί περαιτέρω αισιοδοξία για το μέλλον. Η κρίσιμη λεπτομέρεια είναι ότι «η ανάκαμψη του 2017 βασίστηκε αποκλειστικά στην αύξηση του όγκου των παραγωγικών επενδύσεων (9,6%), των εξαγωγών αγαθών κι υπηρεσιών (6,7%) και της απασχόλησης (2%) που αποτελούν και τις τρεις βασικές συνιστώσες της κυβερνητικής αναπτυξιακής στρατηγικής για την αναμόρφωση του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας σε εξωστρεφή βάση και µε κοινωνική συμμετοχή και συνοχή», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Εφόσον, λοιπόν, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας «χτίζεται» πάνω στις επενδύσεις, στις εξαγωγές και την αύξηση της απασχόλησης, τις αποκαλούμενες ως «υγιείς δυνάμεις της οικονομίας», τότε κάποιος λογικός αναλυτής πρέπει πολύ βάσιμα να εκτιμήσει ότι αυτή η αναπτυξιακή τάση έχει στοιχεία βιωσιμότητας και περαιτέρω θετικής κλιμάκωσης, έτσι δεν είναι; Όχι… για τους Ελληνες συστημικούς δημοσιογράφους, που επιμένουν να βλέπουν την καταστροφή. Ας κάνουν ό,τι καταλαβαίνουν. Παράλληλα, ωστόσο, ας διαβάσουν και τα κάτωθι:

> Τον Ιανουάριο, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 18,5% σε ετήσια βάση και κατά 19,3% χωρίς τα πετρελαιοειδή.

> Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018, οι πωλήσεις οχημάτων αυξήθηκαν συνολικά 41,6% ετησίως έναντι 16,8% το αντίστοιχο δίμηνο του 2017.

> Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκε ετησίως κατά 209% τον Ιανουάριο και 27% το Φεβρουάριο του 2018.

> Ενώ από το 2007 έως και το 2016 ο αριθμός των χρεοκοπιών στην Ελλάδα σταθερά αυξανόταν, το 2017 μειώθηκε κατά 8%. (Η πρόβλεψη για το 2018 είναι περαιτέρω μείωση κατά 12%).

> Το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες (ELA) μειώθηκε το α’ δίμηνο 2018 στο ποσό των 16,6 δισ. ευρώ, γεγονός που αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

> Το δημοσιονομικό ισοζύγιο τον Ιανουάριο 2018 ήταν θετικό και διπλάσιο του αντίστοιχου του 2017, ενώ τo spread των 10ετών ομολόγων ήταν 332 μονάδες βάσης (µ.β.) έναντι 679 µ.β. τον Ιανουάριο 2017 και 414 µ.β. τον Δεκέμβριο 2017.

Πρωτογενές πλεόνασμα διπλάσιο του στόχου το 2017

Θυμάστε που πέρυσι τέτοια εποχή οι τηλεδημοσιογράφοι -συνεπικουρούμενοι από τα στελέχη της ΝΔ- προεξοφλούσαν ότι θα χαθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα νέα μέτρα λιτότητας και αποτυχία εξόδου στις αγορές; Ε, λοιπόν, όλα αυτά αποδείχθηκαν –όπως αναμενόταν- μια τεράστια φούσκα, που έσκασε με τρόπο ηχηρό και ιδιαίτερα οδυνηρό για την αξιοπιστία όλων αυτών των κυρίων.

Ως προς το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος την περασμένη χρονιά, μάλιστα, πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκε η (τριμηνιαία) έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, που μέτρησε το τελικό πρωτογενές πλεόνασμα του 2017… στο 3,3% επί του ΑΕΠ (με την εκτίμηση ότι από την επικαιροποίηση των στοιχείων αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 3,5%) επίδοση διπλάσια από την προβλεπόμενη!

Να θυμίσουμε ότι βάσει της διαπραγμάτευσης Τσίπρα, ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 ήταν 1,75% επί του ΑΕΠ. Να θυμίσουμε επίσης ότι το 2016 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% επί του ΑΕΠ. Δηλαδή, κάθε χρόνο, όχι μόνον το πρωτογενές πλεόνασμα αυξάνεται αλλά παραμένει και σταθερά ΠΑΝΩ από τον εκάστοτε ετήσιο στόχο! Με απλά λόγια, η ελληνική οικονομία τρέχει πολύ γρηγορότερα από ό,τι προέβλεπαν οι δανειστές. Κάτι που αυτόματα μάς οδηγεί στη διατύπωση του επόμενου (ρητορικού) ερωτήματος: Μα, αν το 2017, με ανάπτυξη 1,4%, πιάσαμε εύκολα το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα πιάσουμε εξίσου πανεύκολα και φέτος τον ίδιο στόχο, (3,5%), που η ανάπτυξη θα φτάσει το 2,3%;

Ας μας απαντήσει πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μετά οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΙ.

Καλές γιορτές να έχουμε. Και ακόμη καλύτερο καλοκαίρι. Γενικά, τα καλύτερα έρχονται, Ελληνες.