Ερωτήσεις προς καταστροφολόγους συναδέλφους (με φιλάκια από Το ΧΩΝΙ) Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 17:42


Επειδή μ’ αυτά που ακούμε στις τηλεοράσεις από τους τηλε-καταστροφολόγους κοντεύουμε να τρελαθούμε, τους παρακαλούμε θερμά να διαβάσουν τα παρακάτω ερωτήματα και να τα δουν ως «εργασία για το σπίτι».

Να κάτσουν, δηλαδή, ήρεμα να τα σκεφτούν μόνοι τους και να προσπαθήσουν να δώσουν απαντήσεις πρώτα πρώτα στους εαυτούς τους, αν μπορούν. Μπορούν;

To XΩΝΙ κρατάει ο ΜΑΝΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ


Το δεδομένο

Το 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική οικονομία έβγαλε πρωτογενές πλεόνασμα 4% επί του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το στόχο της συμφωνίας κατά 2,25%! Φέραμε 4% όταν ο στόχος ήταν 1,75%!


Ερώτηση 1:
Αυτό το γεγονός, από μόνο του, είναι καλό ή κακό;


Ερώτηση 2:
Και η ΝΔ είχε βγάλει πρωτογενές πλεόνασμα, το 2013. Μόνο που το είχε βγάλει σε συνθήκες ύφεσης -2,3%! Αντίθετα, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 βγήκε σε συνθήκες ανάπτυξης +1,4%. Τι λέτε; Εχει καμία σημασία αυτό; Και ακόμη, αν συγκρίνουμε τα δύο, ποιο είναι καλύτερο;


Ερώτηση 3
: Η ΝΔ μας έχει πρήξει με το success story της, που στηρίχθηκε αποκλειστικά και μόνον στην παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013. Αυτό το οποίο την επόμενη χρονιά έδωσε ως κοινωνικό μέρισμα και προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει ως προεκλογικό εργαλείο (το περιβόητο τότε 500άρικο). Όμως…

√ Το πλεόνασμα του 2013 (που μοίρασε η ΝΔ το 2014 ως κοινωνικό μέρισμα) περάστηκε ως δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2014! Δηλαδή, ο Σαμαράς ό,τι προέβαλε ως προσφορά στην κοινωνία το 2013, το υπολόγισε στους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, δίνοντάς το πίσω στους δανειστές στην ουσία, με τα φορολογικά μέτρα της νέας χρονιάς (που –θυμίζουμε- ήταν ιδιαιτέρως αυξημένα, παρά την προπαγάνδα που μας ταΐζουν τα μίντια).

√ Αντίθετα, το υπερ-πλεόνασμα του 2017 (που μοίρασε ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ με το έξτρα κοινωνικό μέρισμα), περάστηκε ως δαπάνη στο 2017! (Και για αυτό η κυβέρνηση τονίζει ότι πρόκειται για «υπερ-πλεόνασμα»). Αυτό σημαίνει ότι πάει, τελείωσε η ιστορία μ’ αυτά τα λεφτά. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έριξε λίγο πιο μπροστά, για να το πληρώσει στην ουσία έξτρα ο λαός αργότερα (όπως έκανε η ΝΔ), αλλά το άφησε ήδη πίσω του, έτσι ώστε να μην ξανα-απασχολήσει το λαό ποτέ.

Αλήθεια, ποιο από τα δύο είναι το καλύτερο;

Και επίσης αυτό που επέλεξε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει και κάτι άλλο, που αποτελεί την ερώτηση 4:


Ερώτηση 4: Εχοντας υπολογίσει στις περσινές δαπάνες το 1,4 δισ. ευρώ (που έδωσε η κυβέρνηση ως κοινωνικό μέρισμα), η ελληνική οικονομία ανακοίνωσε το 2017 πρωτογενές πλεόνασμα 7,1 δισ. ευρώ ή 4% επί του ΑΕΠ.

Αν δεν είχε σπεύσει να δώσει το κοινωνικό μέρισμα η κυβέρνηση, άραγε πόσο πρωτογενές πλεόνασμα θα ανακοινώναμε το 2017;

Εδώ θα δώσουμε και την απάντηση: Θα είχαμε 8,5 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα ή 4,85% επί του ΑΕΠ. Όταν –θυμίζουμε- ο στόχος του 2017 ήταν 1,75% επί του ΑΕΠ.

Δηλαδή, στην πραγματικότητα η ελληνική οικονομία τρέχει με ρυθμό περίπου τριπλάσιο από το στόχο της συμφωνίας! Παρά κάτι…


Ερώτηση 5

Η επόμενη ερώτηση (που και αυτή με μια απλή μέθοδο των τριών απαντιέται) έχει να κάνει με τους συναδέλφους, που επιμένουν –παρά τις ατελείωτες διαψεύσεις τους- να γράφουν ότι η οικονομία πάει χάλια και πως η χώρα δεν θα πιάσει το στόχο του 3,5% για το 2018.

√ Το 2017, με ετήσια ανάπτυξη 1,4%, βγάλαμε εύκολα 7,1 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα (αν συνυπολογίσουμε και το μέρισμα, στην πραγματικότητα 8,5 δισ.)

√ Το 2018, που οι πάντες εκτιμούν ότι θα πιάσουμε 2,6% ανάπτυξη, αλήθεια πόσα δισ. πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να βγάλουμε;

Και εδώ θα δώσουμε την απάντηση: 15,8 δισ. ευρώ λένε τα νούμερα.

Θα προκύψουν πολλά ακόμη ερωτήματα από το κείμενό μας Στο ΧΩΝΙ της Κυριακής, που είναι ειδικά αφιερωμένο στους καταστροφολόγους συναδέλφους, τους μαχητές του Κυριάκου. Όπως το εξής ερώτημα, για παράδειγμα:

Καλά, αφού το 2013 είχαμε success story, όπως μας λέτε όλη μέρα και όλη νύχτα, τότε γιατί επί Σαμαρά η ελληνική οικονομία έβγαλε αποτέλεσμα περίπου ίσο με το 1/15 αυτού, που έβγαλε επί Τσίπρα;

Αχ, κατακαημένη Αράχωβα….