Τα επίσημα νούμερα σκοτώνουν την καταστροφολογία Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 18:55

Από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του 2018, η κατάσταση γύρω από το φετινό στόχο της οικονομίας φαίνεται να ξεκαθαρίζει.

Βάσει του τρίτου προγράμματος, ο στόχος για το 2018 είναι 3,5% επί του ΑΕΠ (από 1,75% πέρυσι), διπλασιάζεται δηλαδή, αλλά αυτό μάλλον δεν φοβίζει διόλου την ελληνική κυβέρνηση, μιας και κάθε χρόνο καταφέρνει να ξεπερνά κατά πολύ τους στόχους της.

Το ΧΩΝΙ κρατάει ο Μάνος Κακλαμάνος

Συγκεκριμένα…
 Το 2016 είχαμε στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% επί του ΑΕΠ.
 Τελικά, πιάσαμε 3,9% επί του ΑΕΠ.
 Δηλαδή, ξεπεράσαμε το στόχο της συμφωνίας κατά 3,4%!!! Αποτέλεσμα… 8πλάσιο του στόχου!
Θυμίζουμε ότι και τότε οι καταστροφολόγοι έλεγαν ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι… μια ένδειξη καταστροφής!
 Το 2017 είχαμε στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% επί του ΑΕΠ.
 Τελικά, ανακοινώθηκε 4,2% επί του ΑΕΠ (σύμφωνα με τα νούμερα της Eurostat, τα οποία γίνονται δεκτά από τους Θεσμούς στο πλαίσιο της αξιολόγησης).
 Στην πραγματικότητα, όμως, αν συνυπολογίσουμε και τα λεφτά που έδωσε η κυβέρνηση για κοινωνικό μέρισμα, το αποτέλεσμα διαμορφώνεται επί της ουσίας στο 4,85% επί του ΑΕΠ!
 Δηλαδή, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, θα πρέπει να συνομολογήσουμε ότι το 2017 ξεπεράσαμε το στόχο κατά 3,10%!!! Προσέξτε… μιλάμε για το στόχο του 2017, που ήταν τριπλάσιος εκείνου του 2016! Αυτόν (τον τριπλάσιο του προηγούμενου) ξεπεράσαμε -και πάλι- κατά 3% του ΑΕΠ και βάλε…


Ωστόσο, και πάλι, τι ακούμε; Ότι η οικονομία καταστρέφεται και πως αυτό το αποτέλεσμα ήταν περίπου συγκυριακό. Και πως τελικά θα χάσουμε το στόχο του 2018, οπότε όλα αυτά θα είναι περιττά.
Μα, πόσο ανόητοι, πόσο κοντόφθαλμοι, πόσο ψεύτες…