Όταν Κυριάκος και Άδωνις ρωτούσαν… για την κυπριακή εταιρεία του Χαϊκάλη! Σάββατο, 05 Μαΐου 2018 16:23


«Με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω» είναι η τακτική που ακολουθεί η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στις αποκαλύψεις με τις υπεράκτιες εταιρείες, τις οποίες άλλοτε καταγγέλλουν ως offshore και άλλοτε τις «βαφτίζουν» εξωχώριες ή ενίοτε και ως απλώς «κυπριακές». Αναλόγως την περίσταση και τι τους βολεύει κάθε φορά…

Στην περίπτωση της αδήλωτης εταιρείας, που εμφανίζεται να διατηρούσε επί μια 10ετία στην Κύπρο, ο Άδωνις Γεωργιάδης κάνει λόγο για μια απλή «κυπριακή» εταιρεία, απειλώντας με μηνύσεις όποιον την χαρακτηρίζει offshore. Τι έλεγε η Νέα Δημοκρατία, όμως, πριν από τρία χρόνια, όταν είχε προκύψει το θέμα με την κυπριακή εταιρεία του τότε υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παύλου Χαϊκάλη;

Σε ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές της ΝΔ στη Βουλή στις 25 Αυγούστου του 2015 αναφερόντουσαν στην περίπτωση της METROFIN LIMITED με έδρα την Κύπρο, την οποία κατονόμαζαν ευθέως ως offshore, παρότι ο Χαικάλης τους απαντούσε ότι δεν μπορεί να θεωρείται offshore, μιας και έχει έδρα σε χώρα – μέλος της ΕΕ. Αυτό τους απαντούσε αλλά δεν τους έπειθε!

Σήμερα, τρία περίπου χρόνια μετά, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο νυν Αντιπρόεδρος του κόμματος, ξέρετε τι απαντά σε όσους τον καταγγέλλουν για την κυπριακή του εταιρεία που -κατά λάθος όπως λέει- δεν δήλωσε στον Πόθεν Εσχες του;

Ορίστε τι απαντά…

«Ο νόμος Καστανίδη αναφέρεται σε off shore. Αυτή δεν είναι. Ούτως ή άλλως δεν υφίσταται νομικά off shore σε Χώρα μέλος της ΕΕ, όπως η Κύπρος…»


Τότε μαύρο, τώρα άσπρο. Γενικώς… μαλλιοκούβαρα!

«Είναι απολύτως αναγκαίο τόσο για τη θωράκιση της δημοκρατίας και των πολιτικών θεσμών όσο και για την ύπαρξη του αισθήματος δικαίου, ισότητας και ισονομίας, να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και σαφής βούληση, με πράξεις, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία αποτελεί προτεραιότητα όλων μας» κατέληγε η επίμαχη ερώτηση την οποία υπέγραφαν 18 βουλευτές της ΝΔ αναφορικά με την περίπτωση Χαϊκάλη, το φθινόπωρο του 2015.

Και ποιους βρίσκουμε μεταξύ των τότε ερωτώντων βουλευτών; Μα, τον Άδωνι Γεωργιάδη, φυσικά, που εκείνη την περίοδο είχε ακόμη ενεργή τη δική του... εξωχώρια (και όχι offshore, όπως λέει) εταιρεία στην Κύπρο, καθώς και τον νυν πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, του οποίου η σύζυγος ήταν συνιδιοκτήτρια σε offshore, από το 2010 μέχρι και τις αρχές του 2015!

Δηλαδή, οι ίδιοι άνθρωποι που οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους είχαν υπεράκτια πάρε-δώσε, παρίσταναν τους «εισαγγελείς της κάθαρσης» στην υπόθεση Χαϊκάλη, παρόλο που και οι ίδιοι έκαναν ακριβώς το ίδιο! Είτε μέχρι πριν λίγο είτε ακόμη και εκείνη την περίοδο! Την ίδια ώρα που έγραφαν λάβρα κείμενα κατά του Χαϊκάλη!!!

Η εσχάτη υποκρισία! Η υπέρτατη ανηθικότητα!

Ε, λοιπόν, ξέρετε τι μας αποδεικνύουν όλα αυτά; Ότι δυστυχώς δεν έχουμε ξαναγίνει ακόμη «κανονική χώρα». Θα μπορούμε να το πούμε αυτό, όταν φτάσουμε σε ένα σημείο πολιτικού πολιτισμού και λειτουργίας της δημοκρατίας, που ο Πρόεδρος ενός κόμματος θα είναι αναγκασμένος να παραιτηθεί, σε περίπτωση που αποκαλυφθεί ότι είναι τόσο υποκριτής και ψεύτης! Ο Πρόεδρος! Καλά, για τον Αντι-πρόεδρο δεν το συζητάμε….

Τότε, θα μπορούμε να πούμε ότι ξαναγίναμε «κανονική χώρα». Γιατί τώρα, μ’ αυτά που αποδεικνύονται στις περιπτώσεις Κυριάκου και Αδωνι χωρίς να ανοίξει μύτη στη γαλάζια πολυκατοικία, μάλλον είμαστε ακόμη ανέτοιμοι να το ισχυριστούμε.

Και οι παραπάνω δύο δεν είναι οι μόνοι! Υπάρχουν και άλλοι οφσορλάτρεις στη γαλάζια οικογένεια, τόσοι ώστε να μην φαίνεται διόλου υπερβολικό το αίτημα να μετονομαστεί το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σε… Νέα Οφσορκρατία.

Θυμηθείτε τις γαλάζιες οφσόρ περιπτώσεις σε ένα απολαυστικό ρεπορτάζ Στο ΧΩΝΙ της Κυριακής.