Τα παραμύθια της (μιντιακής) Χαλιμάς σχετικά με τη διαπραγμάτευση του 2015 Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018 14:39


Βασικό και θεμελιώδες στοιχείο της μαύρης προπαγάνδας είναι οι συνειδητά λανθασμένες συγκρίσεις που γίνονται μπροστά στα μάτια του λαού.

To XΩΝΙ κρατάει ο ΜΑΝΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ

Αυτό κάνουν συστηματικά και συντονισμένα όλα τα καταστροφολόγα συστημικά ΜΜΕ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, παραπληροφορώντας συνειδητά τον πολίτη. Τώρα, αν το κάνουν συνειδητά ή από ασχετοσύνη, ας το κρίνει ο καθένας μόνο του. Τα παραδείγματα, πάντως, πάμπολλα…

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση του 2015

Δεν υπάρχει Ελληνας δημοσιογράφος που να δουλεύει στην τηλεόραση σήμερα, που να μην έχει πει δημόσια ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 η ελληνική κυβέρνηση έχασε στη διαπραγμάτευσή της με τους δανειστές. Και το επιχείρημα ποιο είναι; Ότι ο Τσίπρας έλεγε πριν τις εκλογές ότι θα σταματήσει τη λιτότητα, όμως τελικά οι δανειστές τον ανάγκασαν να τη συνεχίσει.

Το επιμέρους θέμα της λιτότητας έχει αξία να αναλυθεί ξεχωριστά (αμέσως μετά). Καταρχάς, όμως, θα πρέπει να γίνει σαφές (παρά τη μιντιακή προπαγάνδα, που θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε το αντίθετο) ότι η λιτότητα δεν ήταν παρά το ένα από τα τέσσερα βασικά και θεμελιώδη πράγματα (πυλώνες) της συμφωνίας. Τα άλλα 3 ήταν α) η οριστική ρύθμιση του ελληνικού χρέους, β) τα 35 δις. για την ανάπτυξη από το πακέτο Γιούνκερ, γ) το επιτόκιο δανεισμού της νέας χρηματοδότησης.

Επιπλέον, θα πρέπει να θυμάται κανείς ότι μιλάμε για μια άγρια διαπραγμάτευση μεταξύ δύο –επί της ουσίας- πλευρών, της Ελλάδας από τη μια και των δανειστών από την άλλη (που είχαν συνταχθεί σε ενιαίο μέτωπο).

Και εδώ τίθεται ένα ουσιώδες θέμα:

Αν συγκρίνουμε το τι έλεγε η κυβέρνηση πριν τις εκλογές με αυτά που υπέγραψε μετά, έχοντας ως βάση ότι πραγματικά πάλεψε για αυτά που πίστευε (για αυτό εξάλλου έφτασε μέχρι το τελευταίο σημείο της αντοχής της, αρχές Ιουλίου), στην ουσία ελέγχουμε τη διορατικότητά της. Το αν προέβλεψε σωστά τις εξελίξεις. Πάντως, όχι την αποτελεσματικότητα της διαπραγματευτικής της τακτικής. Διότι για την αξιολόγηση αυτής (για να αποφανθούμε αν έχασε περισσότερα από όσα κέρδισε), θα πρέπει στη σύγκρισή μας να βάλουμε και τα όσα διεκδικούσαν οι δανειστές από την Ελλάδα, όταν πρωτοκάθισαν στο τραπέζι απέναντί της. Δηλαδή, αυτά που ήθελαν οι άλλοι από εμάς!

Με απλά λόγια, εφόσον μιλάμε για μια μονομαχία (μεταξύ δύο), όταν κάποιος λέει ότι η Ελλάδα έχασε, εννοεί ότι κέρδισαν οι δανειστές, έτσι δεν είναι; Ελάτε, λοιπόν, να αξιολογήσουμε το τελικό αποτέλεσμα υπό αυτό το πρίσμα, βάσει των όσων διεκδικούσαν εξαρχής οι δανειστές, για να δούμε αν κέρδισαν την Ελλάδα στη διαπραγμάτευση του 2015 ή όχι. Φυσικά, για να διαβάσει κανείς το κείμενο που ακολουθεί, θα πρέπει –έστω για δύο λεπτά- να κλείσει την τηλεόραση μέσα του και να ανοίξει τη λογική του. Με ψυχρή και αριθμητική λογική, λοιπόν, έχουμε και λέμε…

Διαβάστε ΟΛΑ τα παραμύθια της (μιντιακής) Χαλιμάς αυτήν την Κυριακή Στο ΧΩΝΙ