Θέλει μνημόνιο το αγόρι! Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018 22:57


Μα, ακούστε τον! Ούτε καθαρή έξοδο προτείνει τον Αύγουστο, ούτε προληπτική γραμμή. Αρα; Ένα κανονικό 4ο μνημόνιο προτείνει! Με νέα μέτρα, χωρίς διαπραγματεύσεις και με απόλυτη ιδιοκτησία του προγράμματος. Θυμάστε που έλεγε ο Αδωνις «εμείς θα ψηφίζαμε τόσα και άλλα τόσα»; Της ίδιας λογικής και ο Κυριάκος!

Του Μάνου Κακλαμάνου

Η συζήτηση στη Βουλή στις 23 Μαΐου για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς αναφορικά με την επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο ήταν άλλη μια αξιοσημείωτη κοινοβουλευτική στιγμή της περιόδου της μεγάλης έντασης και των πυκνών πολιτικών εξελίξεων που διανύουμε. Γιατί αυτή τη φορά, πέρα από την (άλλη μία) τρομερή επικοινωνιακή ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον αντίπαλό του Αλέξη Τσίπρα, είχαμε και τρομερές αποκαλύψεις προθέσεων από πλευράς του Προέδρου της ΝΔ.

Και η μεγαλύτερη από όλες φυσικά ότι θέλει νέο μνημόνιο!

Το ότι δεν ανέφερε τη λέξη ασφαλώς δεν σημαίνει ότι δεν το εννοεί. Το περιέγραψε σαφώς και μάλιστα το προέβαλε (και πάλι) ως μονόδρομο! Συγκεκριμένα, αν κανείς διαβάσει προσεκτικά τις δηλώσεις του Προέδρου της ΝΔ, μιλάμε είτε για παράταση του υφιστάμενου μνημονίου είτε για υπογραφή ενός νέου (σε περίπτωση που κατά το σχεδιασμό του προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και τις κερδίσει εκείνος). Σε καμία περίπτωση, πάντως, να μην βγούμε στις αγορές τον Αύγουστο! Αυτό είναι κάτι παραπάνω από σαφές.

Πάντα με αγάπη προς τα ξένα αφεντικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία από τις πολλές ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις, ως υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είχε εκμυστηρευθεί στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι εκείνος δεν είχε και κανένα σοβαρό πρόβλημα, που είχε έναν ξένο τροικανό πάνω από το κεφάλι του να τον επιβλέπει. Ότι δηλαδή η ασφυκτική εποπτεία των ξένων στους Ελληνες υπουργούς όχι μόνο δεν ήταν κακή αλλά αντίθετα θα μπορούσε με λίγη καλή θέληση να αποβεί και καλή, γιατί ο ελεγχόμενος γίνεται καλύτερος! Αυτά έλεγε, αλήθεια! Και ας παραχωρούμε εθνική κυριαρχία σε ανεπίτρεπτα επίπεδα, έτσι. Και λοιπόν;

Θέλουμε να πούμε ότι όλα αυτά που αποκάλυψε την προηγούμενη βδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ερμηνεύθηκαν με τον ίδιο τρόπο από όσους ασχολούνται -έστω και στοιχειωδώς- με την πολιτική, δεν συνιστά αλλαγή στάσης. Αντιθέτως, τα σημερινά έρχονται να επιβεβαιώσουν τη νοοτροπία που έχει φανεί από παλαιότερα.

Να μη βγούμε στις αγορές τον Αύγουστο! Να μείνουμε στα μνημόνια!

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε αυτό που εκείνος βλέπει μπροστά του ως λύση για τη χώρα. Για την ακρίβεια, περιέγραψε αυτά που εκείνος ΔΕΝ βλέπει ως λύση. Απέκλεισε δηλαδή τις εναλλακτικές. Η λογική του μονοδρόμου αναβιώνει….

Αναφορικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές, λοιπόν, τον Αύγουστο, ανέφερε κάποια στιγμή στην ομιλία του:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κίνδυνοι υπάρχουν. Τόσο από αυτό που η Κυβέρνηση βαφτίζει «έξοδο στις αγορές», όσο και από τις πολλές «ουρές» της καλοκαιρινής αξιολόγησης. Ουρές που προφανώς ανοίγουν το παράθυρο για πρόσθετες δεσμεύσεις. Και, δυστυχώς, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξαναβάζουν τη χώρα στο βούρκο της ανασφάλειας».

Η λέξη ανασφάλεια λίγο μετά από «αυτό που η κυβέρνηση βαφτίζει έξοδο στις αγορές». Η πρώτη κόρνα, που λένε. Και συνέχισε…

Είναι χαμηλά τα επιτόκια στα μνημόνια!

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εξηγούμαι: Όταν μία χώρα, κ. Τσίπρα, σταματάει να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια από τους εταίρους της και βγαίνει στις αγορές οφείλει να το κάνει υπό συνθήκες ευνοϊκές. Όπως το έκανε η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Εσείς, όμως, ως συνήθως, πάτε ανάποδα στο ρεύμα».

Η λεπτομέρεια στη διατύπωση κάνει τη διαφορά (της ποιότητας της δουλειάς των γαλάζιων επικοινωνιολόγων). Τα μνημόνια σ’ αυτή τη φράση έχουν μετονομαστεί σε «χαμηλά επιτόκια από τους εταίρους της». Και φυσικά μπορεί να βγήκαν άλλες χώρες από τα μνημόνια αλλά εκείνες είχαν άλλες συνθήκες, που ευνοούσαν την έξοδό τους. Ενώ οι δικές μας οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, για να βγούμε τώρα από τα μνημόνια! Αυτά δεν λέει; Και να, αμέσως μετά και πάλι τα «χαμηλά επιτόκια»…

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Την ίδια ώρα παραμένουν αναξιοποίητοι σημαντικοί πόροι ύψους 28 δις ευρώ από το τρίτο πρόγραμμα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Και η Κυβέρνηση, με αποκλειστική της ευθύνη, έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση συνολικά του προγράμματος. Άρα, δεν μπορεί να αντλήσει αυτά τα κεφάλαια».

Κοιτάξτε να δείτε επιχειρήματα για να μη βγούμε από το μνημόνιο τον Αύγουστο! Ότι παραμένουν «αναξιοποίητοι πόροι» από τη μια, ότι εκεί (στα μνημόνια) τα επιτόκια είναι «πολύ χαμηλά» από την άλλη! Σφυροκόπημα κανονικό υπέρ των μνημονίων, όχι αστεία. Με πείσμα, που δηλώνει πρόθεση υποστήριξης και στο μέλλον. Γιατί αυτό έγινε προφανώς την περασμένη βδομάδα μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις του, να στηρίξει μνημόνιο και μετά τον Αύγουστο! Για πάντα, αν είναι δυνατόν, προφανώς!

Συνεχή επιχειρήματα για να μη βγούμε στις αγορές!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια κατά την άποψή μας ιστορική στιγμή-ντοκουμέντο, προσπαθούσε πραγματικά να πείσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι περίπου έγκλημα το ότι βγάζουν τη χώρα από τα μνημόνια. Και καλά θα κάνουν να μην πιστεύουν αυτά περί δήθεν «μαξιλαράκι ασφαλείας» που τους λέει ο Τσίπρας και πως τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από όσο νομίζουν. «Και μην τυχόν και αλλάξατε τίποτε από το μνημόνιο, προσέξτε καλά» τους φώναξε περίπου…

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μόνο που την επόμενη μέρα -το ξέρετε πολύ καλά- οι αγορές θα είναι πολύ αυστηρές αν εντοπίσουν οποιοδήποτε μεταρρυθμιστικό πισωγύρισμα. Και το σωσίβιο, το οποίο λέτε ότι έχετε εξασφαλίσει, κινδυνεύει να αποδειχθεί τρύπιο στις θάλασσες των διεθνών αγορών».

Ναρκοπέδιο η έξοδος!

Η επίθεση στην επιλογή της καθαρής εξόδου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν επίμονη, συνειδητή και κλιμακούμενη. Ηθελε πάση θυσία να πείσει πως δεν μπορούμε με τίποτα να βγούμε στις αγορές και πως θα πρέπει περίπου να ανησυχούν όσοι πήραν την απόφαση να αποτινάξουν το μνημονιακό ζυγό από το κεφάλι του Ελληνα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η έξοδος στις αγορές μοιάζει, υπό τις παρούσες συνθήκες, μια βόλτα σε ναρκοπέδιο».

Δεν μπορούμε να βγούμε από τα μνημόνια και φταίτε εσείς

Ο Πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ξεκάθαρα ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές είναι μια βόλτα στο ναρκοπέδιο. Δηλαδή, μια επιλογή που εκείνος δεν θα έκανε υπό τις παρούσες συνθήκες. Ότι δηλαδή και δεν μπορούμε να βγούμε από τα μνημόνια και ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εσείς κυβερνάτε 3,5 χρόνια. Δεν πετύχατε την απαιτούμενη αποκλιμάκωση στα επιτόκια και την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας που θα μας εξασφαλίσουν μετά τον Αύγουστο χαμηλό κόστος δανεισμού».

Εδώ δεν έχουμε λύσει το θέμα του χρέους. Και θα βγούμε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ούτε βέβαια βελτιώσατε την εικόνα του δημόσιου χρέους». Άλλο ένα επιχείρημα, που έχει το πολιτικό θράσος να εκφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο άνθρωπος που άκουγε τον πρωθυπουργό του Σαμαρά το 2014 να του λέει ότι το χρέος μας ήταν βιώσιμο και εκείνος τον χειροκροτούσε τότε με χαρά. Ο άνθρωπος που όταν ο Τσίπρας έθετε το θέμα του χρέους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωνε ότι το χρέος δεν είναι δα και το πιο σοβαρό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και πως κακώς το διεκδικούσε η Ελλάδα! Συντασσόμενος έτσι απολύτως (όπως πάντα άλλωστε) με τη θέση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, του τότε σκληρού Σόιμπλε, που παραδοσιακά δεν ήθελε ποτέ να συζητηθεί καμία λύση για το χρέος της Ελλάδας!

Και όμως! Ο Κυριάκος βρήκε το πολιτικό θράσος να πει ως επιχείρημα στον Τσίπρα ότι κακώς βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια, χωρίς να έχει λύσει πρώτα το θέμα του χρέους. Όταν έκανε τα πάντα το κόμμα του προκειμένου να μην απασχολήσει ποτέ –αν ήταν δυνατόν- αυτό το πρόβλημα τον αγαπημένο της Γερμανό.

Ούτε με προληπτική γραμμή, ούτε με τίποτα!
Οσο κανείς άκουγε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή μέχρι αυτό το σημείο, μπορούσε να μπει σε υποψίες αλλά όχι να βγάλει συμπεράσματα. Γιατί όλοι δικαιολογούσαν αυτά που άκουγαν ως κριτική στον τρόπο υλοποίησης της εξόδου και όχι στην έξοδο, αυτήν κάθε αυτήν. Με απλά λόγια, παρά την απολυτότητα και τις υπερβολές στο λόγο του Προέδρου της ΝΔ, όλοι περίμεναν κάποια στιγμή να προβάλει τη δική του πρόταση περί προληπτικής γραμμής, και έτσι να βρει διέξοδο ελπίδας ο λόγος του, που μέχρι εκείνη τη στιγμή περιέγραφε ένα αδιέξοδο. Και όμως! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη γκρέμισε και αυτή τη γέφυρα (με τη λογική), γυρνώντας κάποια στιγμή προς τον πρωθυπουργό και λέγοντας…

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Καταρχάς, μιλήσατε ότι η ΝΔ ζητάει προληπτική γραμμή. Ουδέποτε έχω ζητήσει προληπτική γραμμή. Ουδέποτε. Και θα σταματήσετε να ψεύδεστε σ’ αυτή την αίθουσα. Ουδέποτε εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, έχουμε ζητήσει προληπτική γραμμή στη συγκυρία, τη σημερινή».
Και τότε έγινε αντιληπτό σε όλους το τι εννοούσε μέχρι τότε! Δεν προτείνει καμίας μορφής έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο, με κανένα τρόπο. Και διότι η συγκυρία είναι αρνητική και διότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες και δεν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Αλλωστε, στα μνημόνια, τα επιτόκια δανεισμού είναι χαμηλά. Οπότε, μας συμφέρει να παραμείνουμε και άλλο εκεί. Είτε μέσω παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου, με νέα μέτρα, είτε με ένα νέο μνημόνιο από την αρχή (που από ό,τι καταλαβαίνουμε φαντασιώνεται κάθε βράδυ να υπογράφει στον ύπνο του).

Πάντως, σε καμία περίπτωση να μην ξαναγίνουμε κανονική χώρα. Σε καμία περίπτωση, να μην ανακτήσουμε ένα μεγάλο μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας, που μας είχε αφαιρεθεί με την υπογραφή αυτών των κωλομνημονίων. Να μείνουμε εκεί και άλλο, λέει ο Κυριάκος! Και έτσι καταφέρνει κάτι εντυπωσιακό! Να γίνει ο πρώτος Πρόεδρος της ΝΔ, που συνειδητά δηλώνει μνημονιακός πριν από τις εκλογές!

Θυμίζουμε ότι ο Κώστας Καραμανλής σχεδόν δραπέτευσε από την εξουσία, κάνοντας εκλογές που ήθελε να χάσει, προκειμένου να μην αναγκαστεί να υπογράψει μνημόνιο. Θυμίζουμε επίσης ότι ο Σαμαράς πριν τις εκλογές το έπαιζε αντιμνημονιακός και μετά τις εκλογές πήγε και ζήτησε συγγνώμη από τη Μέρκελ, λέγοντάς το αμίμητο «ουδείς αναμάρτητος». Πάντως, τις εκλογές τις κέρδισε ως αντιμνημονιακός και αυτός. Ωστόσο, για κάποιο περίεργο λόγο, ο Κυριάκος μάλλον πιστεύει ότι μπορεί να είναι ο πρώτος Πρόεδρος της ΝΔ, που θα κερδίσει εκλογές στην Ελλάδα, προτείνοντας μνημόνιο, άρα ως φιλομνημονιακός! Θεωρώντας προφανώς ότι οι περισσότεροι Ελληνες σκέφτονται όπως εκείνος και ο Αδωνις, που όταν η κυβέρνηση διαπραγματευόταν για να αποφύγει μέτρα λιτότητας κατά την προηγούμενη αξιολόγηση, εκείνος έλεγε ότι θα ψήφιζαν τόσα και άλλα τόσα!

Οι άνθρωποι δεν το κρύβουν. Το παραδέχονται. Χρειάζεται απλά να τους ακούσει κάποιος.