Το παμπόνηρο κόλπο του Κυριάκου Μητσοτάκη! Για ποιο λόγο κατέθεσε πρόταση μομφής Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018 14:26

To ΧΩΝΙ κρατάει ο Μάνος Κακλαμάνος

Αλήθεια, για ποιο λόγο κατέθεσε την πρόταση μομφής ο Κυριάκος, ενώ ήξερε ότι αυτό θα τον οδηγήσει σε μια τεράστια κοινοβουλευτική ήττα; Πού στόχευε; Τι σκεφτόταν; Υπάρχουν δύο λογικές εξηγήσεις.

1η λογική εξήγηση

Ας δούμε τα δεδομένα. Ο Πάνος Καμμένος όσο πιο επίσημα μπορούσε, δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία Τσίπρα για το ονοματολογικό, γιατί δεν συμφωνεί σε χρήση του όρου Μακεδονία στο όνομα. Αρα, ο ένας κυβερνητικός εταίρος δεν στήριζε τη συμφωνία, το ξέραμε, ήταν γνωστό.

Και αυτό ακριβώς ήταν το επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να υποστηρίξει την έλλειψη λαϊκής νομιμοποίησης. Ότι δηλαδή η συγκυβέρνηση μπορεί να έχει την πλειοψηφία αλλά χωρίς τον έναν εταίρο της αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση. Αυτά έλεγε ο Κυριάκος και τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα σπεύσουν να ακυρώσουν τη συμφωνία, μόλις γίνουν κυβέρνηση. Με βασικό τους επιχείρημα –θυμίζουμε- ότι ο οι ΑΝΕΛ δεν στηρίζουν!

Και μετά, ο Κυριάκος τι έκανε;

Κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ότι οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν την κυβέρνηση! Διότι, με την πρωτοβουλία του Κυριάκου, το αντικείμενο της συζήτησης αλλάζει επί της ουσίας, και πλέον το διακύβευμα δεν είναι το όνομα των Σκοπίων αλλά η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η τιμωρία των διεφθαρμένων, στόχοι για τους οποίους ζουν και αναπνέουν όλοι οι ΑΝΕΛ.

Με απλά λόγια, είναι σαν ο ίδιος ο Κυριάκος να «έχτισε» τη γέφυρα στον Καμμένο, ώστε να πάει πάλι στο πλάι του Τσίπρα, ενισχύοντας απόλυτα την κυβερνητική σταθερότητα. Και αυτό θα γίνει! Υπάρχει κανείς που λέει ότι δεν θα γίνει; Σε λίγες ώρες, στην ψηφοφορία η κυβερνητική σταθερότητα θα επιβεβαιωθεί στον απόλυτο βαθμό.

Όμως, ταυτόχρονα, θα έχει γίνει και κάτι άλλο. Θα έχει –εκ του πλαγίου- νομιμοποιηθεί τόσο πολύ και με τέτοιο ειδικό βάρος η κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν υπογράψει τη συμφωνία στις Πρέσπες, που αυτή η συμφωνία μετά δεν θα πέφτει με τίποτα, μιας και φρόντισε η ΝΔ από μόνη της να ακυρώσει κάθε αντίθετο επιχείρημα, που ενδεχομένως μπορούσε να επικαλεστεί στο μέλλον! Αλλωστε, τώρα, αυτό δηλώνουν και οι ίδιοι! «Απαξ και υπογραφεί αυτή η συμφωνία, παράγει έννομα αποτελέσματα και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί αύριο, μετά από δύο χρόνια, ούτε να την αρνηθεί ούτε να μην την υποστηρίξει. Αυτή είναι η πραγματικότητα» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, στη Βουλή.

Μα, δείτε τι έκανε ο Κυριάκος!!!

Εκεί που είχε ενδεχομένως στο μυαλό του ένα επιχείρημα, έσπευσε να το ακυρώσει!

Εκεί που θα είχε μια συμφωνία χωρίς την υπογραφή του ενός κυβερνητικού εταίρου, έκανε τα πάντα ώστε ο κυβερνητικός εταίρος να υπογράψει.

Εκεί που έλεγε ότι η συμφωνία δεν πρέπει να υπογραφεί λόγω έλλειψης λαϊκής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, κατάφερε να της προσδώσει την απόλυτη νομιμοποίηση. Κατάφερε να στείλει τον Κοτζιά να την υπογράψει με την πιο ισχυρή, νωπή, κορυφαία κοινοβουλευτική έγκριση. Για να μην πέφτει με τίποτα στο μέλλον.

Υπάρχει καμιά λογική εξήγηση για όλα αυτά; Υπάρχει: Γιατί ξέρει και ο ίδιος ότι η συμφωνία είναι καλή και πρέπει να περάσει. Απλά, βρήκε έναν τρόπο να μην το παραδεχθεί.

Σκεφτείτε τι καταφέρνει ταυτόχρονα:

· Ο Κυριάκος τώρα καταγγέλλει για προδοσία την κυβέρνηση, που είναι το αγαπημένο του χόμπι

· Η συμφωνία την ίδια ώρα υπογράφεται με μια μπετοναρισμένη νομιμοποίηση, έτσι ώστε να μην πέφτει με τίποτα

· Ο Κυριάκος μετά λέει «Δυστυχώς, υπάρχει νομιμοποίηση ισχυρή και τώρα δεν έχει νόημα να αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε τη συμφωνία».

Αρα, όλα και καλά και τακτοποιημένα. Και η συμφωνία πέρασε και ο Κυριάκος συνέχισε να κάνει αντιπολίτευση στον Τσίπρα, κανακεύοντας τους ακροδεξιούς, όπως του αρέσει. Τέλεια, βασικά….

2η λογική εξήγηση

Υπάρχει και μια δεύτερη ανάλυση που μπορεί να κάνει κάποιος: Ότι αν ο Κυριάκος απλά άφηνε τα πράγματα να εξελιχθούν, η συμφωνία Τσίπρα θα έχανε την υποστήριξη του κυβερνητικού εταίρου, ΑΝΕΛ, αλλά θα κέρδιζε τμήματα του λεγόμενου κεντροαριστερού χώρου (ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ, ΠΟΤΑΜΙ), πράγμα που θα προσέδιδε στην κυβέρνηση ενδεχομένως δυνατότητες επεκτασιμότητας, στοιχείο πέρα για πέρα αντίθετο με το στρατηγικό επικοινωνιακό σχεδιασμό του Κυριάκου, που θέλει να εμφανίζει την κυβέρνηση απομονωμένη και όλη την αντιπολίτευση απέναντι, υπό τις οδηγίες του.

Αναλύοντας τη συγκεκριμένη σκέψη, στο σενάριο αυτό, ο Κυριάκος αποτρέπει τη διάλυση του ΚΙΝΑΛ, που ήταν προ των πυλών ενόψει της συζήτησης για τη συμφωνία Τσίπρα, ακυρώνοντας ταυτόχρονα την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκει συμμαχίες. Δηλαδή, προκειμένου να εμποδίσει διαρροές βουλευτών και από τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, που ήθελαν να στηρίξουν τη συμφωνία Τσίπρα για το ονοματολογικό, η ΝΔ επέλεξε να οδηγήσει τα πράγματα στα ήδη γνωστά και δεδομένα. Ας μην κερδίσει τίποτα. Τουλάχιστον, να μη χάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ας πάρει μόνο τους ΑΝΕΛ, αρκεί να ΜΗ φανεί ότι μπορεί να λάβει περαιτέρω κοινοβουλευτική υποστήριξη από αλλού.

Λειτούργησε, δηλαδή, με καθαρά επικοινωνιακά κριτήρια. Ποια Μακεδονία;