Απέλαση Ρώσων διπλωματών: Πόσα ρούβλια κάνει αυτός ο πατριωτισμός; Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 21:30


Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι η Ελλάδα είχε ενημερώσει εγκαίρως τη Ρωσία για την επικείμενη απέλαση των δύο διπλωματών της. Συγκεκριμένα, από τις 6 Ιουλίου. Αρα, προφανώς, από τότε ήξερε το υπουργείο Εξωτερικών για τη δράση των συγκεκριμένων.

Λίγες μέρες μετά, όλο αυτό επισημοποιήθηκε. Η Ελλάδα απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο σε άλλους δύο. Ο λόγος; Οι παράνομες ενέργειές τους προκειμένου να εμποδίσουν την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό! Και πώς προσπάθησαν να την εμποδίσουν; Σύμφωνα με όσα γράφονται –ως διαρροές- και δεν έχουν διαψευσθεί, με διακίνηση πληροφοριών και προσπάθεια χρηματισμού κρατικών υπαλλήλων, αξιωματούχων, Δήμων και Μητροπολιτών! Ότι δηλαδή κάποιοι από αυτούς που έβγαιναν και έδιναν το σύνθημα του πατριωτικού αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοπροβαλλόμενοι ως «Μακεδονομάχοι», είτε από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε από το χώρο της εκκλησίας, είχαν προσεγγιστεί νωρίτερα από τους ανθρώπους με τα ρούβλια! Μα, τι συγκλονιστική ιστορία είναι αυτή…


Το ρούβλι… το πατριωτικό


Οι πληροφορίες είναι ελάχιστες, οι διαρροές συγκεκριμένες και οι διατυπώσεις επιμελώς προσεγμένες. Ωστόσο, υπάρχουν δύο δεδομένα, που αποτελούν κομβικά σημεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση επισημοποίησε τη θεωρητική απειλή και προχώρησε όντως στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών. Μπορεί από εκεί και πέρα να μην επιδιώκει με τη στάση της να ρίξει «λάδι στη φωτιά», προσπαθώντας να τηρήσει τον επικοινωνιακό πήχη χαμηλά, ωστόσο το γεγονός ότι προχώρησε στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών, δημιουργώντας θέμα με παγκόσμιες αναφορές (δεν είναι τυχαία εξάλλου η σχετική παρέμβαση στήριξης της Ελλάδας από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών) δεν είναι καθόλου μικρό βήμα. Απεναντίας, είναι ιδιαίτερα μεγάλο, σημαντικό και εν δυνάμει μοιραία επικίνδυνο για πολλούς, τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό της χώρας.

Το ότι η κυβέρνηση ενεργοποίησε το μέτρο της απέλασης, σημαίνει καταρχάς ότι έχει αποδείξεις στα χέρια της, για αυτά που λέει. Ειδάλλως, σε καμία περίπτωση δεν θα έθετε σε τέτοιο κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις μας με τη Ρωσία, ειδικά αυτή την περίοδο. Σημαίνει επίσης ότι έχει αποφασίσει μέχρι πού θα το τραβήξει (ανάλογα και με τις εξελίξεις, βέβαια). Πάντως, υπάρχει ένας σχεδιασμός αντιμετώπισης της παρούσας κρίσης, ενδεχομένως και με plan b ή και c στις σημειώσεις. Και φυσικά, υπάρχει και μια στρατηγική στόχευση, που σε καμία περίπτωση δεν είναι η ρήξη με τη Ρωσία. Αυτό αποδεικνύει ο ελληνικός ελιγμός που επιχειρείται, από τη στιγμή της απέλασης και μετά.

Το δεύτερο κομβικής σημασίας δεδομένο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση ΔΕΝ διαψεύδει αυτά που γράφονται! Εδώ και μέρες, ο Τύπος και το διαδίκτυο της χώρας έχουν πλημμυρίσει από πληροφορίες (-διαρροές) που λένε συγκλονιστικά και πρωτάκουστα πράγματα, τα οποία όμως ΔΕΝ διαψεύδονται επίσημα, αφήνοντας έτσι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Και αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο. Η κυβέρνηση θέλει να έχει απεριόριστη ελευθερία κινήσεων σ’ ένα μελλοντικό χειρισμό, χωρίς προηγούμενα ρητορικά σκαλώματα.

Και αυτό τι μας αποδεικνύει; Oτι αυτή η ιστορία έχει ουρά. Τίποτα δεν τελείωσε. Μάλλον, όλα τώρα ξεκινούν. Διότι ακόμη και αν η ελληνική πλευρά κλείσει τη διαφορά της με τη Ρωσία, παρακάμπτοντας τη «μεμονωμένη» ανωμαλία που παρουσιάστηκε στις σχέσεις τους, εξαιτίας των «αυτενεργειών» των δύο πρακτόρων της (κάπως έτσι θα καταλήξει το λεκτικό του deal), ακόμη και τότε, το μέγα θέμα της εγχώριας πατριδοκαπηλίας μέσω ρωσικών ρουβλιών δεν θα έχει κλείσει διόλου. Αντιθέτως, θα ενισχυθεί! Διότι ακόμη και αν η επίσημη Ρωσία απαρνηθεί τις δραστηριότητες των ανθρώπων της, αυτό δεν θα σημαίνει ότι οι εδώ πατριδοκάπηλοι δεν συντόνισαν –σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα- τη φωνή τους με τα ρούβλια! Αντιθέτως, θα το αποδεικνύει!

Δηλαδή, μπορεί το ένα σκέλος να κλείσει ήρεμα και ήσυχα (αυτό που έχει να κάνει με τις σχέσεις με την κυβέρνηση της Ρωσίας, σε διπλωματικό επίπεδο), όπως είναι η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, ωστόσο η εγχώρια πτυχή της ιστορίας, που έχει να κάνει με τα δικά μας «μπουμπούκια», που έβλεπαν ρούβλια και αλληθώριζαν προς το βορρά, παραμένει ανοικτή πληγή για κάποιους. (Που δεν χάνουν τίποτα να αρχίσουν να ρωτούν πόσο κάνουν τα εισιτήρια για Αγιο Δομίνικο, σιγά σιγά, αν τα έχουν πάρει...)


Τι έχει στα χέρια του το υπουργείο Εξωτερικών


Από όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν (και σε άλλους δύο απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα) διότι συμμετείχαν σε σωρεία ενεργειών εις βάρος της ελληνικής κυβέρνησης, όπως η συγκέντρωση και η διακίνηση πληροφοριών αλλά και οι «απόπειρες» χρηματισμού διαφόρων κρατικών λειτουργών, προς την κατεύθυνση της παρεμπόδισης της υπογραφής (ή της ακύρωσης) της συμφωνίας των Πρεσπών. Oτι με την παροχή οικονομικών κινήτρων προσπαθούσαν να επηρεάσουν Δήμους και Μητροπόλεις, προκειμένου να υποκινήσουν «λαϊκή» αντίδραση, με το αζημίωτο! Μάλιστα, λέγεται ότι «κατεγράφη» μια αποτυχημένη απόπειρα χρηματισμού ενός κρατικού λειτουργού. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η δράση των Ρώσων διπλωματών επεκτάθηκε και στο Αγιον Ορος!

Προφανώς και δεν είναι τυχαίο που στην παρούσα φάση γίνεται λόγος για «απόπειρες», που απέτυχαν. Μια «αποτυχημένη απόπειρα» –χωρίς να έχει προκληθεί καμιά ζημία δηλαδή- μπορεί πολύ ευκολότερα να χαρακτηριστεί μια «αφελής λανθασμένη αυτενέργεια ενός υπαλλήλου», και να κλείσει η υπόθεση εκεί, σε ό,τι έχει να κάνει με τον εντολέα του. Είπαμε, το ελληνικό υπουργείο –απολύτως συνειδητά- από τη μια κρατά τον επικοινωνιακό πήχη χαμηλά, από την άλλη, όμως, διατηρεί και όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Στο ΧΩΝΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ: Κάποιοι είναι ήδη τρομοκρατημένοι. Κάποιοι άλλοι κακώς δεν έχουν τρομοκρατηθεί ακόμα. Το δεδομένο πάντως είναι ότι… αποδείξεις υπάρχουν!