Ελληνική οικονομία: Τρία ρεκόρ και δυο πρωτιές Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 19:44


Σε τροχιά ρεκόρ έχουν ξεκινήσει να μπαίνουν ήδη ένας-ένας οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας, πριν καλά-καλά έρθει η οριστική και αμετάκλητη έξοδος από τα μνημόνια, στις 20 Αυγούστου.

Στον κομβικής σημασίας τομέα της απασχόλησης, που επλήγη όσο κανείς άλλος στα χρόνια της κρίσης, το πρώτο εξάμηνο του 2018 καταγράφονται τα καλύτερα νούμερα των τελευταίων 18 ετών. Αντίστοιχα, στις εξαγωγές είχαμε να δούμε τέτοιες επιδόσεις από το μακρινό 2006 ενώ στις επενδύσεις το περασμένο έτος σημειώθηκε η μεγαλύτερη εισροή από το 2009.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα αναδεικνύεται τρεις συνεχόμενες χρονιές πρωταθλήτρια στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που μέχρι πρότινος πήγαιναν ανεκμετάλλευτα, ενώ πλέον κατέχει και την πανευρωπαϊκή πρωτιά ως προς τις επενδύσεις του «Σχεδίου Γιούνκερ».

Οι αριθμοί αποτελούν γροθιά στους καταστροφολόγους, οι οποίοι βλέποντας το αφήγημά τους περί εθνικής κατάρρευσης να πηγαίνει περίπατο έχουν μεταστρέψει τη ρητορική τους, προτάσσοντας πλέον το επιχείρημα ότι «η Ελλάδα δεν τα πηγαίνει αρκετά καλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Η αιτίαση αυτή, ωστόσο, δεν απαντά ούτε στο ερώτημα ποιος έφτασε τη χώρα σε αυτό το κατάντημα ούτε στο πως θα γίνει η χώρα μας Γερμανία ή Ελβετία από τη μια ημέρα στην άλλη, μετά από οκτώ χρόνια αιματηρής λιτότητας. Η ουσία είναι πως το πολυαναμενόμενο τέλος των μνημονίων δεν αποτελεί απλώς μια κυβερνητική κορώνα αλλά αποτυπώνεται ήδη στην ανοδική πορεία της οικονομίας σε όλα τα μέτωπα.

- ΡΕΚΟΡ 18ΕΤΙΑΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

- 283.201 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

- ΡΕΚΟΡ 12ΕΤΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

- ΡΕΚΟΡ 10ΕΤΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

- 8 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε την ΑΝΑΛΥΣΗ και το πλήρες ρεπορτάζ με όλα τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ Στο ΧΩΝΙ αυτήν την Κυριακή!