Ρεκόρ δεκαετίας στις επενδύσεις Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018 12:04


Υψηλό δεκαετίας σημείωσαν και οι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στη χώρα μας, φτάνοντας στα 3,6 δισ. ευρώ το 2017 έναντι 2,8 δισ. ευρώ το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο με θέμα: «Η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός».

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέγεθος από την αρχή της κρίσης, με την αμέσως προηγούμενη καλύτερη επίδοση να απαντάται στο μακρινό 2009 ενώ αυτή η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης «European attractiveness survey» (μτφ. Ερευνα ευρωπαϊκής ελκυστικότητας) της Ernst and Young, ο δείκτης των ΑΞΕ στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2017 από 13 σε 24, δημιουργώντας 1.194 νέες θέσεις εργασίας.

Η αναστροφή του μέχρι πρότινος αρνητικού κλίματος και η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των υποψήφιων επενδυτών οφείλεται κυρίως στην αντίληψη της εξόδου της Ελλάδας από την πολυετή οικονομική κρίση. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται, επίσης, το ανθρώπινο δυναμικό καθώς και η γενική κατάσταση των υποδομών.

8 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ενδεικτικά της αναστροφής του κλίματος στη διεθνή επιχειρηματικότητα υπέρ της χώρας μας είναι τα ευρήματα της εταιρείας Metron Analysis, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 30 επικεφαλής σημαντικών πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν:

■ Δύο στους τρεις CEOs (σ.σ διευθύνοντες σύμβουλοι) υποστηρίζουν, ότι η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού θα βελτιωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια.
■ Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούν, να προχωρήσουν στο μέλλον σε επενδύσεις στη χώρα μας.
■ Εξι στους δέκα δηλώνουν ότι αυτές οι επενδύσεις προγραμματίζονται για το επόμενο έτος.

Η σημασία των απαντήσεων, που έδωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για πρωτοκλασάτα στελέχη και εκπροσώπους εταιρειών με έντονη δραστηριότητα στη χώρα μας, έχοντας επενδύσει ποσά που αντιστοιχούν στο 20% των συνολικών Αμεσων Ξένων Επενδύσεων τα τελευταία 5 χρόνια στην Ελλάδα.

Σύμφωνα τους ίδιους, η βελτίωση της εικόνας της χώρας ως επενδυτικού προορισμού οφείλεται κυρίως στην έξοδο από την οικονομική κρίση. Τα στελέχη των πολυεθνικών εκτιμούν ότι η Ελλάδα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων κυρίως στον τουρισμό, την εστίαση, την εκπαίδευση, τον πρωτογενή τομέα, την ενέργεια, τις υπηρεσίες Υγείας, τις μεταφορές και το Real Estate.

Το ΧΩΝΙ! Στα περίπτερα όλης της χώρας!

329TEYXOS 329 1