Πρώτη η Ελλάδα στην απορρόφηση ΕΣΠΑ Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018 12:36


Στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα ως προς την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.

Πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα της παρούσας κυβέρνησης, που μετρά ισάριθμες πρωτιές τα τρία χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, εν αντιθέσει με τα προηγούμενα έτη, που η χώρα μας ήταν μονίμως ουραγός στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων είτε λόγω αδυναμίας είτε εξαιτίας κακού σχεδιασμού.

Μιλώντας στην επιτροπή Περιφερειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις συμφωνίες για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), τονίζοντας ότι αυτά έχουν αποδώσει πρόσθετους πόρους προς την ελληνική οικονομία, με τις εκταμιεύσεις στην πραγματική οικονομία να ξεπερνούν το ποσό-ρεκόρ των 2 δισ. ευρώ το 2017. Τις επιδόσεις της Ελλάδας στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων χαιρέτισε η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κορίνα Κρέτσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την αύξηση κατά 8% των κονδυλίων προς την Ελλάδα για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, το οποίο αντιστοιχεί σε 21,6 δισ. ευρώ έναντι 15,6 δισ. ευρώ της περιόδου 2014-2020. Δηλαδή, η Κομισιόν εισηγείται χορήγηση επιπλέον 6 δισ. στη χώρα μας, την ίδια ώρα που ζητά μείωση κατά 7% των συνολικών πόρων για την Πολιτική Συνοχής στην Ευρώπη.

Μη χάσετε Το ΧΩΝΙ - στα περίπτερα όλης της χώρας

329TEYXOS 329 1