Πρώτη η Ελλάδα στο επενδυτικό «Σχέδιο Γιουνκέρ» Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018 13:02


Στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά κατατάσσεται η Ελλάδα και ως προς τις επενδύσεις, που ενεργοποιήθηκαν σε σχέση με το ΑΕΠ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), γνωστού και ως «Σχεδίου Γιούνκερ».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συνολική χρηματοδότηση που έλαβε η χώρα μας από το «πακέτο», που φέρει το όνομα του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να ενεργοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 10,6 δισ. ευρώ.

«Σημαντική η συνεισφορά του χρηματοδοτικού εργαλείου #JunckerPlan (σ.σ Σχέδιο Γιούνκερ) για τη δημιουργία επενδύσεων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα στην 1η θέση πανευρωπαϊκά για 6ο συνεχόμενο μήνα» ανέφερε σε ανάρτηση στο twitter, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνολικές επενδύσεις του λεγόμενου σχεδίου Γιούνκερ ξεπέρασαν ακόμη και τις αρχικές προσδοκίες της Κομισιόν, φτάνοντας τον Ιούλιο του 2018 στα 335 δισ. ευρώ, ενώ έχουν δρομολογήσει μέχρι τώρα 750.000 επιπλέον θέσεις απασχόλησης σε όλη την Ευρώπη. Τα σχέδια για τη χώρα μας αφορούσαν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τομείς όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η γεωργία, η μεταποίηση τροφίμων και τα δίκτυα.

Αλλωστε, ο ίδιος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις 26 Απριλίου, από το βήμα της Βουλής είχε αποθεώσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το σχέδιο που φέρει το όνομά μου έχει κινητοποιήσει, μέχρι τώρα, 284 δισ. επενδύσεων σε όλη την Ευρώπη, εκ των οποίων 9,2 δισεκατομμύρια μόνο και μόνο για την Ελλάδα, η οποία εμφανίζεται πρώτη μεταξύ εκείνων που αξιοποίησαν».

Το ΧΩΝΙ - στα περίπτερα όλης της χώρας

329TEYXOS 329 1