Προϋπολογισμός καθαρής εξόδου από τα μνημόνια Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 12:16

Πληθώρα μακροοικονομικών στοιχείων που δείχνουν ότι η χώρα θα βγει από την επιτροπεία με την κοινωνία όρθια παρουσίασαν Αλέξης Τσίπρας και υπουργοί κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

 Με τη στήριξη 153 βουλευτών «πέρασε» ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2018. Είδηση βέβαια δεν είναι ότι «πέρασε» αλλά ότι αποτελεί τον τελευταίο μνημονιακό και πως παράλληλα σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την καθαρή έξοδο από την επιτροπεία τον Αύγουστο του ερχόμενου έτους. Η συζήτηση στην Ολομέλεια κορυφώθηκε το βράδυ της Τρίτης, όταν και ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς της κυβέρνησης να «βομβαρδίζουν» με στοιχεία την καταστοφολογία, στην οποία επιδόθηκε για πολλοστή φορά η αντιπολίτευση και ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αμφισβήτησε την υπεραπόδοση της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μεταξύ άλλων, για να «γκρεμοτσακιστούν» τελικά τα επιχειρήματά του από την πραγματικότητα.

ΑΠΟ ΤΑ 30 ΔΙΣ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ

Ο Τσίπρας ακολούθησε τη μέθοδο της σύγκρισης και τα αποτελέσματα όσο δυσάρεστα είναι για τους πλιατσικολόγους, τόσο ευχάριστα είναι για τη χώρα. Τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε χώρα με άδεια ταμεία, με ανεργία στο 27%, με μηδενική αξιοπιστία αλλά και στις διεθνείς αγορές με υψηλά επιτόκια δανεισμού. Μία χώρα που το 2010-2014 έλαβε μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ, τα οποία βύθισαν την οικονομία συρρικνώνοντας το 25% του ΑΕΠ και εξαφάνισαν το 40% του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. «Αυτή τη χώρα παραλάβαμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε πως την κυβέρνηση Σαμαρά, που είχε συμφωνήσει σε παράλογα πλεονάσματα 4,5%, την έριξε ο λαός που δεν άντεχε άλλο το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα.

Ο Τσίπρας παραδέχθηκε πως «δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε μια συμφωνία με πολύ ηπιότερη προσαρμογή». Οπως επισήμανε, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εφάρμοσαν φορολογικά μέτρα 30 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η φορολογική προσαρμογή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ξεπερνά συνολικά τα 5 δισ., ενώ ακόμα σημαντικότερο είναι το ότι μειώθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι κατά 20 ολόκληρα δισ. σε σχέση με όσα είχε δεσμευτεί για την τριετία 2015-18 η προηγούμενη κυβέρνηση. «Ο λαός έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει ποιοι είστε και τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια. Και θα είναι ο ίδιος, αυτός ο λόγος, που θα σας οδηγήσει και σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019», είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΔΕΚΑΕΤΟΥΣ ΣΤΟ 3,7% ΑΠΟ ΤΟ 8%

Οι συγκρίσεις στη συνέχεια έγιναν ακόμα πιο οδυνηρές για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εσείς μιλούσατε για success story με επιτόκια για το δεκαετές ομόλογο στο 8%. Εμείς σήμερα μιλάμε για τέλος της περιπέτειας καθώς τα επιτόκια στο δεκαετές έχουν ήδη, οχτώ μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος, πέσει στο 3,7%. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Το 8% με το 3,7%;» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Για να προσθέσει πως ο στόχος που τέθηκε από την πλευρά των Ευρωπαίων για να βγει η Ελλάδα οριστικά από τα μνημόνια είναι το επιτόκιο του δεκαετούς να κινείται σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2009, δηλαδή κοντά στο 4 με 4,5%, υπογραμμίζοντας πως σήμερα είναι στο 3,67%, ποσοστό που αντιστοιχεί στα επίπεδα δανεισμού για την Ελλάδα τα έτη 2005-2006. Πριν την κρίση δηλαδή!

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΔΕΙΚΤΩΝ

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός δεν σταμάτησαν εκεί. Εκανε ιδιαίτερα μνεία στην καταγραφή ανάπτυξης για τρία διαδοχικά τρίμηνα, κατά τα οποία αυξήθηκε το ΑΕΠ κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2017, 1,6% το δεύτερο και τουλάχιστον κατά 1,3% το τρίτο. Παράλληλα, τόνισε πως παρουσιάζεται αύξηση 7,6% στις εξαγωγές κατά το α’ εννεάμηνο του 2017, αύξηση κατά 5,3% στη βιομηχανική δραστηριότητα το α’ επτάμηνο του ίδιου έτους και αύξηση 69% στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις, που το 2016 είχαν αυξηθεί ήδη κατά 142%! Ο βομβαρδισμός στοιχείων, όμως, δεν είχε τελειωμό, με τον Τσίπρα να σημειώνει πως για πρώτη φορά μετά την κρίση ανακάμπτουν ετησίως σε όγκο, στο α’ εννεάμηνο 2017, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο κατά 19% και 2% αντίστοιχα.

Απαντήσεις έδωσε και για τις κατηγορίες της υπερφορολόγησης. «Μας λέτε ότι υπερφορολογούμε και έχουμε διαλύσει τη μεσαία τάξη. Είναι υπερφορολόγηση τα 5 δισ., ενώ δεν είναι τα 30 δισ. φόροι που φέρατε εσείς; Σε ποιο κόσμο αλήθεια; Ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ; Ποιος την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Δεν καταφέραμε να άρουμε άμεσα όσα φορτώσατε στον ελληνικό λαό και τώρα μας κατηγορείτε γι’ αυτά που εσείς φορτώσατε. Αλλάξαμε τους φορολογικούς συντελεστές, εφαρμόζοντας μια προοδευτική φορολόγηση, μοιράζοντας όσο πιο δίκαια μπορούσαν να μοιραστούν τα βάρη δεδομένων των συνθηκών»», πρόσθεσε.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Οσο για τα επιδόματα, όπως τα 400 ευρώ εφάπαξ στους νέους ανέργους, και την απόδοση κοινωνικού μερίσματος 2,1 δισ. συνολικά σε δύο χρόνια, που επιχειρείται να παρουσιαστούν ως «χαρτζιλίκια», ο Τσίπρας τόνισε πως «εμείς τα μοιράζουμε, ενώ εσείς με δέκα φορές πιο σκληρά μέτρα και πιο σκληρή προσαρμογή δεν πετυχαίνατε πλεονάσματα για να μοιράσετε». Ανακοινώθηκε, μάλιστα, και η συμφωνία με τους θεσμούς για να παραμένει ο μειωμένος ΦΠΑ σε 5 νησιά (σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) για ένα εξάμηνο, αλλά και έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα για τους νησιώτες που χάνουν την έκπτωση του ΦΠΑ. Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το κράτος έχει μειώσει τις δαπάνες δίχως να κλείσουν νοσοκομεία και σχολεία και δίχως να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι. Εχει, μάλιστα, προβλεφθεί η διάθεση επιπλέον πόρων σε σχέση με πέρυσι στα οικογενειακά επιδόματα, τα σχολικά γεύματα και την επέκταση της κάλυψης των βρεφονηπιακών σταθμών, με τον Τσίπρα να υπογραμμίζει πως τα οικογενειακά επιδόματα αυξάνονται 40%.

Σημείωσε επίσης πως για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά από πολλά χρόνια, αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, κατά 184 εκατ. σε σχέση με πέρυσι, υπενθυμίζοντας πως με τον προϋπολογισμό του 2016 σταμάτησε η συνεχής μείωσή τους που ξεκίνησε το 2011, με τη μείωση στην πενταετία να φτάνει το 34 %. Οσο για την Υγεία υπογράμμισε πως πλέον είναι ανοικτή για όλους, με τη μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να αλλάζει συνολικά το χάρτη των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στη χώρα, αφήνοντας για τέλος τις επενδύσεις. Εκεί που, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, υποβλήθηκαν με το νέο αναπτυξιακό νόμο μέσα σε λίγους μήνες, περίπου 800 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσουν 4.800 θέσεις εργασίας. Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, εξάλλου, αποτελεί μία μεγάλη νίκη για την κυβέρνηση, αφού για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση απορρόφησης κοινοτικών κονδυλιών. Είναι χαρακτηριστικό πως η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από την Ελλάδα, έφερε στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 11 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. «Να λοιπόν γιατί εμείς πετυχαίνουμε εκεί που οι προηγούμενοι απέτυχαν παταγωδώς, και βγάζουμε τη χώρα ξανά στο ξέφωτο της ανάπτυξης» τόνισε ο Τσίπρας.

ΟΙ… ΔΕΚΑ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΦΑΡΑΩ

Στη λογική Τσίπρα κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που με στοιχεία παρουσίασε τη βελτιωμένη οικονομική κατάσταση στη χώρα. Αφού ξεκαθάρισε πως το 2018 προβλέπονται 1,83 δισ. ευρώ για κοινωνική πρόνοια, απαρίθμησε δέκα επιχειρήματα, που ισοδυναμούν, όπως είπε, για την αξιωματική αντιπολίτευση, με τις δέκα πληγές του Φαραώ:

-Το ράλι αποδόσεων μετά την πρώτη έξοδο στις αγορές τον Ιούλιο με επιτόκιο 4,625 και με προσφορές που ξεπέρασαν τα 6,5 δισ., αλλά και την έξοδο τον Αύγουστο για έντοκα γραμμάτια, τα αποτελέσματα swap με ποσοστό κάλυψης άνω του 86%.

-Οι διαδοχικές αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία.

-Η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων, προσθέτοντας και την «καβάτζα» των 20 δισ., που έχουν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τα stress tests και τα κόκκινα δάνεια.

-Η άνοδος του δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο, η αύξηση της ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας και η αύξηση του οικοδομικού όγκου το τελευταίο εξάμηνο.

- Οι επενδύσεις στον τουρισμό και τα περίπου 800 σχέδια μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου.

-Η ανάπτυξη της οικονομίας για τρίτο συνεχές τρίμηνο.

-Η άνοδος της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας.

-Οι ανακοινώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως των ταϊσελμπλουμ και Μοσκοβισί, για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

-Η διανομή κοινωνικού μερίσματος.

-Η διαρκής μείωση της διαφοράς ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, όπως φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου χρόνου.

tsakalwtos.jpg

Ο Τσακαλώτος, ωστόσο, έκανε ειδική αναφορά και στη μεσαία τάξη. Η στοχευμένη πρόθεση αντιπολίτευσης-ΜΜΕ να παρουσιάσουν τη σημερινή κυβέρνηση ως «τιμωρό» της μεσαίας τάξης και υπαίτια για τη συρρίκνωση του εισοδήματος δεν μπορεί να εκληφθεί ως σοβαρή κριτική και το παράδειγμα του ΥΠΟΙΚ ήταν ξεκάθαρο. Οικογένεια με δύο παιδιά, που ενώ το 2010 είχε εισόδημα 34.000 ευρώ, το 2015 έπεσε στα 21.720 ευρώ. Μειώθηκε δηλαδή 12.280 ευρώ σε πέντε χρόνια. Το 2016, είναι 22.000 ευρώ το αντίστοιχο εισόδημα μίας «μεσαίας» οικογένειας, αυξημένο από το 2015. «Ποιος κατέστρεψε τη μεσαία τάξη κύριε Μητσοτάκη;», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός απευθυνόμενος στη ΝΔ.

ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΚΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Διαφωτιστικά ήταν και τα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου. Αρχικά αντέκρουσε τις υποκριτικές κατηγορίες περί εξόντωσης των πολιτών από την υπερφορολόγηση, υπογραμμίζοντας πως η θετική πορεία των δημοσιονομικών δεδομένων οφείλεται κυρίως στη θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ. Η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με έλλειμμα άνω του 1,1 δισ. ευρώ, μετά από 12 διαδοχικές περικοπές συντάξεων, κι ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε το 2017 με έναν προϋπολογισμό ελλειμματικό κατά 750 εκατ. ευρώ. Τελικά, ο ΕΦΚΑ έκλεισε το 2017 με πλεόνασμα άνω των 300 εκατ., γεγονός που αποτελεί θετική ανατροπή άνω του 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης για το 2018 θα έχουν πλεόνασμα ύψους 860 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο έναντι του 2017 κατά 1 δισ. 57 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας στάθηκε στο υπερπρονόμιο για τα δεδουλευμένα έξι μηνών των εργαζομένων, που θα ικανοποιούνται πρώτοι έναντι όλων των άλλων πιστωτών σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης, αλλά και στην αύξηση κατά 315 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού της κοινωνικής αλληλεγγύης.

ahtsioglou.jpg

«Το 2015 παραλάβαμε τον τομέα αυτό με προϋπολογισμό 750.000.000 ευρώ, και το 2018 θα φτάσει περίπου τα 1.830.000.000 ευρώ. Από αυτό το κοινωνικό πακέτο, τα 260.000.000 ευρώ δίνονται για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, ως αποτέλεσμα περισσότερες από 680.000 οικογένειες θα δουν ως και διπλασιασμό του επιδόματος που λαμβάνουν», τόνισε η Αχτσιόγλου, που αναφέρθηκε και στη βελτιωμένη κατάσταση στην απασχόληση. Οπως σημείωσε, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΡΓΑΝΗΣ προκύπτει αύξηση της απασχόλησης κατά 293.258 νέες θέσεις εργασίας από το 2014, με το 63% να είναι πλήρους απασχόλησης και το 37% μερικής. Εξάλλου, στο διάστημα 2014-2017 οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν από 1.063.768 σε 1.248.647, δηλαδή κατά 17,37%. «Εσείς καταγράφατε λουκέτα παντού, εμείς καταγράφουμε χιλιάδες νέες επιχειρήσεις, 14.000 περισσότερες μέσα στο 2017. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε;», είχε πει νωρίτερα ο Τσίπρας για να προσθέσει η Αχτσιόγλου πως «η μείωση του δείκτη της ανεργίας από το 27% στο 20,5% μέσα σε τρία χρόνια είναι αδιαμφισβήτητη, όμως δεν εφησυχάζουμε».