Π. Σκουρλέτης: Τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από τη σκληρή επιτροπεία (ΒΙΝΤΕΟ) Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018 10:34

Τον Αύγουστο του 2018 τελειώνει η σκληρή επιτροπεία και η χώρα περνά σε μια περίοδο με λιγότερες εξωτερικές παρεμβάσεις, άρα περισσότερη ελευθερία, επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δεν είναι σωστό να δημιουργούμε μια εικόνα υπεραισιοδοξίας ,αλλά ούτε να μην κατανοούμε τη νέα κατάσταση που θα προκύψει μετά τον Αύγουστο του 2018 όπου, από την σκληρή επιτροπεία θα μπούμε σε μια περίοδο λιγότερων παρεμβάσεων με περισσότερη ελευθερία» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μια σειρά δεσμεύσεων που ισχύουν για όλες τις χώρες της Ε.Ε. δεν θα ισχύουν.

Όμως όπως σημείωσε αυτό που έχει σημασία είναι, αν αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2015 οδηγεί σε μια νέα κατάσταση. Απαντώντας σε μια ερώτηση «απολογισμού» ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι ήταν μια «πορεία αντιφάσεων με καλές και κακές στιγμές που τελικά το πρόσημο είναι θετικό γιατί αυτή η πορεία μας οδηγεί σε ένα ξέφωτο. Σημασία έχει ότι έχει κερδηθεί ένα χαμένο έδαφος».

Κληθείς να σχολιάσει το πολυνομοσχέδιο ανέφερε ότι αυτό πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα της συνολικής συμφωνίας.

«Βρισκόμαστε στην τρίτη αξιολόγηση και αυτό το πολυνομοσχέδιο πρέπει να το βλέπει κανείς υπό το πρίσμα της συνολικής συμφωνίας. Πως φτάσαμε, τι θα γινόταν αν συνέχιζε η προηγούμενη κυβερνητική συμμαχία Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, αν υπήρχε άλλος δρόμος» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μιλώντας για τους πλειστηριασμούς ο κ. Σκουρλέτης εξήγησε ότι δεν πρέπει «να βάζουμε όλες τις περιπτώσεις στο ίδιο τσουβάλι. Μια διαφορά ανάμεσα σε ιδιώτες είναι τελείως διαφορετικές από μια διαφορά με μια τράπεζα που έχει δανειοδοτήση σε άλλες εποχές, με άλλα εισοδήματα και με άλλες αξίες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην περάσουμε σε στρεβλώσεις. Υπάρχουν και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που κανείς δεν θα θέλει να τους προστατέψει. Να υπάρξουν επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί».

Αναφορικά με το συνδικαλιστικό νόμο ο κ. Σκουρλέτης απάντησε ότι «σε καμία περίπτωση δεν καταστρατηγεί το δικαίωμα της απεργίας. Δεν γίνονται καλύτερα τα πράγματα αλλά αυτή η ρύθμιση που αναφέρεται μόνο σε επιχειρησιακά σωματεία θα μπορούσε να είναι και το έναυσμα για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Η απάντηση θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή».

Για τη στάση του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε:

«Τη στάση του ΚΚΕ μπορεί να την προσεγγίσει κανείς από έναν ιδιόμορφο ανταγωνισμό με τις άλλες μικρότερες δυνάμεις της άλλης Αριστεράς αυτή τη στιγμή. Ένας ακτιβισμός που έχει συμβολικό χαρακτήρα και δεν θα πρέπει να ξεπερνάει κάποια όρια» τόνισε προσθέτοντας ότι θα περίμενε «από το ιστορικό ΚΚΕ να αναγνωρίζει τις περιπτώσεις που κάνει πράγματα η κυβέρνηση υπέρ των εργαζομένων και να μην λειτουργεί ισοπεδωτικά».

Μιλώντας, τέλος, για τα οικογενειακά επιδόματα εκτίμησε ότι είναι «σωστή η ολιστική προσέγγιση για το παιδί» και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. «Ενδεχομένως να υπάρχει λάθος προσδιορισμός του επιδόματος αλλά οι εξηγήσεις που δόθηκαν από την αρμόδια υπουργός υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης για τους τρίτεκνους, πολύτεκνους» ανέφερε χαρακτηριστικά.