Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ετοιμάζει ο Αλ. Χαρίτσης Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018 14:14

Δύο αμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Η πρώτη αφορά τη συνολική αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο υπάρχει από το 1955 και η δεύτερη περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της βιομηχανίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, οι πρωτοβουλίες αυτές στο θεσμικό επίπεδο συμπληρώνουν «την πολύ σημαντική προσπάθεια που κάνουμε στον τομέα της χρηματοδότησης της οικονομίας, προσπάθεια που έφερε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και στην αξιοποίηση των πόρων του Σχεδίου Γιούνκερ».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι «οι πόρτες του υπουργείου Οικονομίας είναι και θα παραμείνουν ανοιχτές», σημειώνοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις είναι προιόν εξαντλητικού διαλόγου με την αγορά.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίστης, οι ρυθμίσεις που εντάσσονται στο πολυνομοσχέδιο και αφορούν στο υπουργείο Οικονομίας, σχετίζονται με την παροχή επιπλέον κινήτρων για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα, τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), τον καθορισμό των κριτηρίων για τα αρτοποιεία, την απλοποίηση των λατομικών δραστηριοτήτων, αλλά και την επιτάχυνση υλοποίησης των δημοσίων έργων, ενώ θα προστεθούν στις βελτιώσεις που αφορούν στους νόμους για την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης και σύστασης επιχειρήσεων, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το γραφειοκρατικό βάρος σε όσους επιθυμούν να επιχειρήσουν και να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα.

Επίσης, θα υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση νέου πλαισίου για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς. Συγκεκριμένα, θεσπίζονται ενιαίες αρχές και διαδικασίες για την εποπτεία της αγοράς και τη διενέργεια των ελέγχων. Εισάγονται κοινά εργαλεία και μεθοδολογία για όλους τους ελεγκτικούς φορείς και καθορίζονται με σαφήνεια τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις, τόσο του ελεγχόμενου όσο και του ελεγκτή, διασφαλίζοντας έτσι τη διαφάνεια και το αδιάβλητο των διαδικασιών.