Αν. Ξανθός: Κανένας χωρίς το αναγκαίο φάρμακο για λόγους δημοσιονομικούς Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018 16:01

Στη διαβεβαίωση ότι «κανένας δεν θα αποκλειστεί από το αναγκαίο φάρμακο για λόγους δημοσιονομικούς» προχώρησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στις διατάξεις αρμοδιότητάς του που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

Ο Αν. Ξανθός αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε αυτό που ήθελε, αλλά κατάφερε τα φαρμακείων διευρυμένου ωραρίου να συμμετέχουν υποχρεωτικά στις εφημερίες, να δηλώνουν το διευρυμένο ωράριο, ενώ απαγορεύτηκαν τα εποχικά φαρμακεία

Το αφήγημα της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια έχει «πολύ συγκεκριμένες και μετρήσιμες αποδείξεις» τόνισε από το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Ακόμη, σημείωσε ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση πέτυχε να μπουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες στο ζήτημα της λειτουργίας των φαρμακείων, μετά από «έξι χρόνια απελευθερωμένης κι ασύδοτης λειτουργίας των φαρμακείων».

Παράλληλα, επισήμανε και την για πρώτη φορά καθιέρωση θεσμικού πλαισίου για την αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας παρατηρώντας ότι το ζήτημα συνδέεται με την διαπραγμάτευση των τιμών, ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση του συστήματος υγείας κι η πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικά φάρμακα.